Hlavní obsah

TEST: Sportovní hodinky Garmin Instinct ‒ dejte na své instinkty

Praha

Svět sportovních hodinek se vyvíjí minimálně stejně rychle jako svět běžecké obuvi. Neustále jsou k vidění nějaké novinky a americký výrobce navigační elektroniky se opravdu snaží, aby i běžci měli z čeho vybírat. Hodinky Instinct by měly představovat vyšší střední třídu, která je cenově dostupnější, zároveň ale disponuje mnoha funkcemi z nejhornějších pater nabídky.

Foto: garmin.com

Garmin Instinct - sportovní drsňák, který zaujme cenou i výkonem.

Článek

Instincty jsou už od pohledu určeny do drsných podmínek. Není divu, že výrobce jako první vlastnost vyzdvihuje právě skutečnost, že jejich konstrukce odpovídá vojenským standardům americké armády co do vodotěsnosti, nárazuvzdornosti a tepelné odolnosti. Však taky průvodní produktové video zachycuje drsného týpka oddávajícího se své vysněné profesi požárníka.

Podrobný popis všech funkcí těchto „smartvočů" by vydal na středně tlustá skripta, soustředíme se proto hlavně na funkce zaměřené na běžce. Protože běžci jsou jednou z hlavních spotřebitelských skupin, pro něž je přístroj určený.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Garmin Instinct – základní obrazovka.

Asi úplně první, co vás na hodinkách zaujme hned poté, co jste se adaptovali na jejich drsňácký vzhled, je displej. Přesněji řečeno jeho skutečně výborná čitelnost i za šera či téměř tmy nebo na přímém slunečním světle. Kdo si ještě pamatuje, jak to bylo s displeji prvních digitálek, neuvěří, jak daleko se mohl i v tomto směru vývoj posunout.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Garmin Instinct – widgety poskytují rychlý přístup k různým funkcím.

Sportovce bude kromě samotné viditelnosti údajů zajímat také jejich zdroj ‒ hodiny si rozumí s americkým, evropským i ruským navigačním systémem. Pro údaje o svém srdečním rytmu také nemusíte chodit daleko ‒ tříbodový snímač frekvence je přímo zabudovaný v hodinkách (což ovšem neznamená, že si v případě potřeby nemůžete připojit ještě externí snímač s ANT+).

Foto: René Kujan, Sport.cz

Garmin Instinct – tříbodový optický snímač srdečního rytmu.

Jako každé pořádné smartwatch lze i Instinct propojit s telefonem a přijímat z něj notifikace nebo pomocí hodinek ovládat hudební přehrávač v mobilu. Co mi ale přišlo ještě lepší, že výrobce umožnil používat široké spektrum funkcí hodinek i bez propojení s telefonem. Běžci určitě ocení, že naprostou většinu dat a funkcí budou moci využívat pouze prostřednictvím hodinek. Snad jediná statistika, k níž se bez telefonu (a aplikace Garmin Connect) nedostanete, je sledování spánku. Funkce hodinek jsou oproti nejvyšším řadám osekané pouze o Running Dynamics (sledování délky kroku, vertikální oscilace...), odhad kapacity VO2 max a odhad výkonnosti.

Foto: René Kujan/David Ryneš, Sport.cz

Garmin Instinct – přehledy běžecké aktivity, stresu a denní aktivity.

Co si naopak velice užijete, jsou funkce nepřetržitého monitorování srdečního pulsu, fyzické aktivity, vystoupaných pater, učiněných kroků nebo úrovně stresu. Přímo z hodinek si můžete vyvolat týdenní, resp. čtyřhodinové statistiky všech těchto funkcí a mít tak před sebou černé na bílém, co jste za poslední týden do tréninku dali. Užitečná zvláště pro moderního člověka je funkce sledování úrovně stresu. A pokud se potřebujete hodit do pohody, funkce nabídne i asistenta „relax timer", který vás provede celým dechovým cyklem tak, aby vás stres už trápit nemusel. Zajímavý je i celkový denní přehled zahrnující počet virtuálně vystoupaných pater, počet kroků, spálených kalorií...

Foto: René Kujan/David Ryneš, Sport.cz

Garmin Instinct – přehledy tlaku vzduchu a nadmořské výšky.

Určitě si vyberete i ze šesti různých vzhledů obrazovky/ciferníku, z nichž jsou k dispozici vždy dvě varianty. Jedna se světlými čísly na tmavém pozadí a k ní příslušná inverzní. Osobně dávám přednost hned první možnosti se světlými čísly na tmavém pozadí, která dává na první pohled velký přehled o tom, co se děje ‒ čas, datum a den v týdnu je samozřejmostí. Doplňují jej graf záznamu posledních čtyř hodin srdeční činnosti, informace o úrovni nabití baterie a čas, kdy na místě pohybu zapadá nebo vychází Slunce (podle toho, co je zrovna časově blíže danému okamžiku).

Foto: René Kujan/David Ryneš, Sport.cz

Garmin Instinct – týdenní přehled kroků, vystoupaných pater a klidové srdeční frekvence.

Na hodinkách jsem ocenil i velké možnosti individualizace. Dohrávat další vzhledy ciferníku (watch face) sice není možné, ale to jsem ani nepotřeboval, z nabídky jsem si vybral jeden k plné spokojenosti. Individuálně nastavit si ale můžete funkce, které se vám budou zobrazovat po stisku levého prostředního tlačítka MENU (activities & apps) i co vám nabídne dlouhý stisk tlačítka CTRL (widgets). Pomocí widgetů se můžete rychle dostat i k funkcím velmi nápomocným v krizových situacích ‒ rychle zjistit/uložit svou aktuální polohu, použít displej hodinek jako nouzovou svítilnu, nastavit budík nebo časovač, uzamknout tlačítka...

Užitečné funkce pro běžce
auto lap - automatické měření nového kola
auto pause - automatické zastavení měření při zpomalení/zastavení
doba strávená v zónách srdečního tepu (v součinnosti s aplikací)
sledování osobních rekordů na 1 km, 1 míli, 5 km, 10 km, půlmaraton, nejdelší běh
vytváření tréninků (v součinnosti s aplikací)
vibrační upozornění
virtual partner (závod s přednastaveným panáčkem, definováno tempem nebo rychlostí)
virtual racer (závod proti jiné nahrané aktivitě)

I bez návodu poměrně rychle intuitivně přijdete na to, jak celkem pětici ovládacích tlačítek využívat a co všechno a jak nastavit pomocí jejich krátkého nebo dlouhého stisknutí. Minimálně v angličtině probíhalo vše dobře. Jediné, co mne zpočátku trochu mátlo, byly hlavní popisky některých tlačítek. Když ale budete postupovat systémem „zmáčknout a počkat, co to udělá", velmi rychle se do toho dostanete.

Z pohledu navigace, ale třeba i sledování počasí (v součinnosti s aplikací) zaujmou funkce skrývající se pod popiskem ABC (altimeter, barometer, compass). Tříosý kompas, barometrické určování nadmořské výšky s možností automatické kalibrace a měření tlaku vzduchu předurčuje hodinky k mnohem širšímu využití než jen k samotnému sportování. Přesný azimut, nadmořská výška, graf vývoje nadmořské výšky během posledních 4 hodin a vývoj tlaku vzduchu během posledních 6 hodin, to všechno nám může být užitečné například při pobytu v horách nebo na moři.

Přednastavené sportovní profily
běh
terénní běh
běžecký pás (indoor)
běh na kryté dráze (indoor)
+ 23 dalších outdoor/indoor sportů
+ možnost nadefinování dalších

U hodinek je v neposlední řadě důležitá také baterie. S aktivovaným navigačním systémem její výdrž klesá, i tak ale u Instinctu vydrží až 16 hodin. V nabídce je i možnost zápisu navigačních dat s nižší frekvencí, která by měla nechat žít baterii až 40 hodin. S minimem aktivovaných funkcí, v režimu „běžných" hodinek by měla baterie vydržet kolem dvou týdnů na jedno nabití. Samotné nabíjení probíhá pomocí přiloženého USB-kabelu ze spodní strany hodinek.

Hodinky jsou na našem trhu ve třech barevných provedeních ‒ černém, červeném a šedém. Katalogová cena leží pod 7,5 tisíci korun, což je vzhledem k nabízeným funkcím, myslím si, dobrá cena.

PLUSY
vysoká odolnost (voda, prach, nárazy, teplota)
výborná čitelnost displeje
slušná nezávislost na mobilní aplikaci (pokud netrváte na všech funkcích)
skvělé navigační možnosti (GPS, Galileo, Glonass, tříosý kompas, barometrický výškoměr...)
integrovaný snímač srdečního rytmu
celodenní monitoring aktivit
množství přednastavených sportovních profilů
široké možnosti připojení a ovládání dalších zařízení/snímačů
MINUSY
ještě spokojenější bych byl s výdrží baterie 24 hod. +
některé funkce lze využít jen v součinnosti s mobilním telefonem
HMOTNOST
52 gramů
CENA
7490 korun

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články