Hlavní obsah

Livigno ‒ česká sportovní oáza uprostřed italských Alp?

Michal VčelišSport.cz

České celebrity mají Špindlerův Mlýn. Čeští podnikatelé mají Lipno. A mnoha českým sportovcům dnes sluší italské Livigno. Alpské údolí si oblíbili pro svá letní i zimní soustředění. Důvodů je celá řada. Od dobrého zázemí až po vysokohorské podmínky, které v tréninku přinášejí spoustu benefitů nejen profesionálům, ale i hobíkům.

Foto: Roby Trab

Vám snad někdo říkal, že se na sněhu nedá běhat?

Článek

Je po desáté hodině dopoledne. Slunce se do údolí obklopeného alpskými vrcholy ještě pořádně neprodralo, takže musím občas sklepnout krystalky ledu z vousů. Je mrazivé ticho. Jediné, co slyším, je klapání běžek o zmrzlý sníh. Doteď jsem byl ve stopě sám, ale najednou proti mně vyjíždí ze zatáčky vysoká postava na běžkách. Má ramena jako kanadský dřevorubec. Jeden odpich hůlek mu stačí na to, aby popojel možná o desítky metrů. Ten muž je skifař Ondřej Synek, trojnásobný medailista z olympijských her a pětinásobný mistr světa, který je v Livignu s celou kanoistickou reprezentací.

V úzkých ulicích horského městečka ale můžete potkat i desítky dalších českých sportovců. Pravidelně sem jezdí maratonci Eva Vrabcová Nývltová či Jiří Homoláč, reprezentanti v běhu na lyžích, atleti nebo třeba silniční cyklisté, kteří polykají kilometry na nedalekém ikonickém sedlu Stelvio se svými týmy i bez nich. Nebuďte překvapeni, když tu v létě vejdete do kavárny a u ostatních stolů budou hvězdy Tour de France.

Foto: archiv autora

Jestli jste příznivcem skyrunningu, pak tenhle kout Itálie prostě nemůžete jen tak minout.

Livigno se totiž v posledních letech vyprofilovalo jako ta nejúžasnější outdoorová tělocvična na světě. Sportovcům nabízí kombinaci vysokohorských podmínek, perfektního zázemí pro trénink i regeneraci a také nesportovního vyžití, díky kterému se pak profesionálové na soustředění necítí jako vojáci v kasárnách.

Foto: archiv autora

A možná si zkusíte i zdejší maraton...

Proč je dobré připravovat se v horách?

Mechanismus působení vyšší nadmořské výšky na lidské tělo je celkem prostý – vzhledem k tomu, že vzduch obsahuje ve vysoké výšce méně molekul kyslíku, kompenzuje tělo jeho nedostatek zvýšenou produkcí hormonu erytropoetinu. Ten se stará o stálou produkci miliard krvinek denně. Pokud vaše tělo vycítí, že krvinek potřebuje vzhledem k nedostatku vzdušného kyslíku více, zvýší se odpovídajícím způsobem jeho produkce. Průměrná životnost červených krvinek se pak pohybuje mezi devadesáti až sto dvaceti dny. Pro běžce to znamená, že se jejich výkon na několik týdnů zvýší.

Zásady vysokohorské přípravy
• Aby měl váš trénink efekt, měli byste pobývat ve výškovém intervalu od 1800 do 2400 m, což Livigno a jeho okolí splňuje.
• Hlavní závod byste neměli absolvovat dříve než za 7-10 dnů po návratu. Efekt vysokohorského tréninku ale není věčný a trvá „jen" 3-4 měsíce, což je právě ono časové rozpětí, v němž si můžete ověřit, zda jste skutečně dosáhli závodního zlepšení.

Všichni víme, jak sportování v horách bolí. Jenže v Livignu se i tvrdý vytrvalostní trénink mění v nejzábavnější věc na světě. Každý zimní den tu totiž může být jiný. První den můžete vyrazit na běžky – v nejbližším okolí Livigna najdete nádherný třicetikilometrový okruh se stopou, kterou každý večer soustruží rolba. Pojedete přitom pod horskými štíty, kolem zemědělských stavení, biatlonové střelnice, ale taky místy, ke kterým se ani nepřiblíží auta. I proto se tu koná La Sgambeda, prolog prestižního laufařského seriálu Ski Classics.

Foto: Roby Trab

Když si chcete po horském trailu ještě pořádně „vytočit“ nohy, je tady fatbike.

Druhý den vyrazíte třeba zase na kolo, přesněji řečeno na fatbike – horské kolo se širokými koly, které si poradí i s měkkým sněhem. Za pár eur vám ho půjčí v některé z místních půjčoven. Pak už je na vás, zda si vyberete klasické nebo elektrokolo. „Devadesát procent lidí si v zimě půjčuje elektrokola," říká mi vedoucí půjčovny, ve které kolo vyzvedávám. Příliš tomu nerozumím. V Livignu jsou na fatbiky připravené krásné trasy, které mají pevný základ a jízda po nich není žádnou velkou otročinou. Když po 45 sněhových kilometrech kolo zase vracím, endorfiny mi vytékají i ušima.

Foto: archiv autora

A když vám nějaký druh běhu chybí, vyrazíte na běžky.

A pokud si tu chcete dopřát běžecký trénink, není to problém ani v zimě. Trénink si můžete naplánovat na zdejších cestičkách v údolí. Je jich tu dost a upravené jsou také kvalitně.

LIVIGNO
Leží na severu Itálie u švýcarských hranic a je nejslunnějším lyžařským areálem v Alpách. Údolí ve výšce 1 816 metrů nad mořem je obklopeno dvěma národními parky. Největším lákadlem pro lyžaře je ale více než dostatek kvalitního sněhu, a to během celé sezony, která je zde delší než ve většině evropských středisek. Profesionální sportovci kvůli tréninku na přírodním sněhu přijíždějí už v polovině října, sezona pak oficiálně začíná 1. listopadu a končí až začátkem května. Vedle lyžování a snowboardingu se v Livignu můžete těšit na běžecké okruhy, nordic walking, freeride areál, sněžnice, fat bike, dětské fun parky a nejlepší snowparky v celé Itálii.
Zajímavostí je, že Livigno je bezcelní zónou, parfémy či alkohol tu tak nakoupíte velmi výhodně. Ale lidé si domů často odvážejí i produkty zdejší sýrárny (včetně vynikající syrovátky, kterou oceňují hlavně sportovci), salámy a lokální vína.

Síly pak stejně jako profesionální sportovci naberete v centru Aquagranda, kde nejsou nej tobogány, které ocení vaše děti, ale také výborně vybavené fitness centrum. Když vás zklame počasí, podrží vás běžecký pás. Ani přitom nebudete muset sledovat televizi – za velkou prosklenou stěnou jsou skutečné horské vrcholy, které se neokoukají.

Foto: Samuel Confortola

Skialpy jsou rovněž výborným tréninkovým prostředkem pro běžce.

Když máte dost, můžete se jít vyplavat do bazénu, kde se potkáte třeba s členy české triatlonové reprezentace. Nebo zajděte v Aquagrandě o patro níž – do wellness centra na fantastické procedury, při kterých se budete potírat alpskými bylinami a saunový mistr vám bude vhánět horký vzduch do plic.

Pokud ještě nemáte dost, jděte na skialpy, vrtulníkem leťte za lyžováním ve volném terénu nebo prostě jen vyjeďte na sjezdovky. Dva vrcholy Mottolino a Carosello nabízejí pohodové ježdění, skiparky, ale také nekonečné freeridové spoty. A když jste skuteční fajnšmekři, ve čtvrtek si přivstaňte a vyrazte na freshtrack – ranní ježdění spojené s luxusní snídaní na horském hřebeni. Moment, kdy máte celou sjezdovku pro sebe, nad protějším kopcem stoupá slunce a italské údolí se teprve probouzí k životu, to je možná to nejlepší, co se dá v Alpách při lyžování zažít.

Foto: Aquagranda Livigno

Po dřině relax? No ovšem, i na to jsou tady skvěle připraveni.

Letní vytrvalecký ráj

Ve chvíli, kdy se bílé kopce promění v zelené, se zcela změní i pravidla hry. Ve výstavbě je v Livignu atletický okruh. I bez něj ale můžete naběhat desítky kilometrů po tvrdém povrchu – asfaltky jsou tu hladké jako na olympijském maratonu. Je ale jasné, že naprosto fantastické podmínky tu najdou zejména trailoví běžci. Vždyť Livigno SkyMarathon patří k tomu nejkrásnějšímu, co může světová skyrunningová série nabídnout!

Pokud chcete vyrazit do Livigna ještě teď v zimě, není to problém. Sníh se tu drží až do konce dubna. A pokud vyrazíte v létě, můžete si naplánovat fantastické trailové zážitky.

Reklama