Hlavní obsah

TEST: Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run – do stejné řeky vstoupíš dvakrát

Praha

Jasně si uvědomuji, že tuhle značku už poměrně dlouho vídám na nejrůznějších běžeckých akcích, viděl jsem ji určitě i někde prodávat. Ale přiznám se, že jinak mi „ZXU“ nic moc neříkala. Nějaká komprese, to určitě... a ty tři písmena, to bude něco čínsky v transkripci do latinky. Já bloud! Vzdálenější pravdě jsem snad ani nemohl být. Pravdou tedy je, že Čína není od Austrálie ze všech států zase úplně nejdál, ale za trefu bych to asi úplně neoznačoval.

Foto: 2XU.shop

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run.

Článek

Takže se pojďme podívat pravdě do očí. Ty tři písmena až na jednu výjimku vůbec písmena nejsou. Je tam dvojka 2, je tam matematická značka pro násobení × a je tam U jako „jů", anglicky „ty". Celou záhadu pak můžeme rozluštit jako dvakrát ty neboli tvůj výkon znásobený dvěma. Prostě když se ti zdá, že už nemůžeš, a máš na sobě tyhle elasťáky, tak můžeš ještě jednou tolik.

Značka 2XU se zrodila v Austrálii v Melbourne. Je poměrně mladá, existuje až od roku 2005 a má asi toho nejlepšího možného zakladatele. Žádný businessman nebo textilní továrník. Jejím zakladatelem byl Jamie Hunt, bývalý profesionální triatlet. A triatleti jsou známí tím, že neustále vymýšlejí, jak vydržet ještě více ještě déle. Takže teď se díky tomu můžete pustit do běhání s dvojnásobným nadšením!

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - v originálním balení.

Už při první kontaktu s novými elasťáky poznáte, že ten, kdo je navrhoval, sám určitě také rád a často běhal. Široký elastický pas doplněný šňůrkou na stahování se vypíná nad trojicí parádních zadních kapes. Nalevo najdete malou kapsičku na zip (značkový SBS) na to nejdůležitější a nejnepostrádatelnější, pravděpodobně tedy klíče od bytu nebo od auta.

Foto: 2XU.shop

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - detail zpracování zadního dílu.

Uprostřed je větší podlouhlá kapsa asi na cokoli, ovšem se speciální přípravou, kdyby se vám chtělo do ní umístit mobil nebo hudební přehrávač. Kapsa má totiž i zpevněnou průchodku na sluchátka. Napravo je umístěna vysoká kapsa nejvhodnější pro uskladnění energetických gelů na cestu.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - více materiálu, snadnější regenerace, lepší výkony.

Jestli jste se v případě elastických kalhot stejně jako já někdy báli o své nádobíčko, tak tady se bát nemusíte. Příslušný panel je řádně tvarovaný, pohodlí a neškrcení zaručeno. Celá kaťata jsou navíc vyvedena v antimikrobiální úpravě, takže běžci by ani po výkonu neměli svým drahým polovičkám příliš smrdět.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - trojice kapes.

I milovníci designu si přijdou na své. Kalhoty sice vypadají černě jako každé druhé elasťáky, ale navíc nesou dvě obrovská X ve zlaté barvě. Jedno na pravém stehně, druhé na levém lýtku a holeni. A to není všechno. Zlatý materiál funguje světloodrazně, menší logo ze stejného materiálu najdete i na pravém lýtku. Tady jde o skutečně nefalšovanou 360° vizibilitu běžce. Budete prostě na silnici nebo cyklostezkách vidět, i kdyby byla tma jako v Austrálii.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - detail prostřední kapsy na telefon a pravé na gely.

PLUSY
silný kompresní efekt
opravdu skvěle sedí a propůjčují nositeli až spidermanovské pocity
trojice kapes na běžecké nezbytnosti
široký pohodlný pas
množství reflexního materiálu (360° vizibilita)
příjemný vnitřní „muscle mapping"
MINUSY
obtížnější oblékání
vyšší nároky na šetrné praní
párající se konce tkaniček (vyřešíte uzlem)
HMOTNOST
210 gramů
CENA
3590 korun

Vnitřní strana kalhot je možná ještě zajímavější než ta vnější. Obsahuje totiž anatomické nástřiky pružného materiálu, který je na omak jako nejjemnější plyš. Tento „muscle mapping" má za úkol cíleně působit na čtyřhlavé svaly stehenní a na lýtkové svaly a kromě jiného dále snižovat jejich otřesy při dopadech chodidel na zem.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - velký designový prvek a odrazka zároveň.

Co znamená skutečná komprese, pochopíte ve chvíli, kdy se budete do kalhot poprvé soukat. Od prodejce dostanete dokonce tištěný návod, jak to udělat nejlépe, ale stejně nejspíš ještě budete potřebovat poradit od manželky s mnohaletými zkušenostmi s navlékáním silonek. Firma se dokonce chlubí tím, že používá dvojnásobek materiálu oproti dalším výrobcům, takže vlákna vám při oblékání rozhodně nedají nic zadarmo.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - logo na pravém lýtku.

Až budete mít elasťáky řádně natažené, přímo ucítíte, jak vám zvýšená míra komprese hrne krev z končetin zpátky k srdci. Aplikovaná komprese je totiž navíc zesilovaná odshora dolů, takže kalhoty vaše nohy doslova vymačkávají jako tubu se zubní pastou. Krev se tak může k srdci vracet a okysličovat rychleji. Dle tvrzení výrobce tak navíc dochází až o 33 % rychlejší odplavování laktátu a o 9 % zvýšení výdrže běžce.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké kompresní legíny 2XU MCS Run - "muscle mapping" z vnitřní strany kalhot.

Reklama