Hlavní obsah

Sportovní orgasmus má na člověka pozitivní vliv, říká mentální kouč

Praha

Že ze mě nikdy nebude mistryně světa, jsem věděla už dlouho. Můj věk mi však ani dnes nezabránil snít – klidně i o tom, že stojím na stupních vítězů a hrají mi tu „naši písničku“, českou hymnu. A tam mi mohla pomoci i hudba, oblíbená hudba, která dokáže při tréninku nabudit.

Foto: Profimedia.cz

Při běhání není o euforické stavy nouze.

Článek

A světe div se, sen o zlaté běžecké medaili sním nejčastěji při běhu, za vydatné podpory oblíbené muziky. Ze sluchátek zní Michal David, U2 nebo třeba Helenka Vondráčková a já probíhám vítězně cílem. Miluju to. Hudba mi navíc pomáhá překonávat i menší běžecké krize.

Můj muž ale nechápe a často říká: Je to nebezpečné, vždyť nic neslyšíš.

Ano, běh se sluchátky má i řadu odpůrců. Sluchátka v uších vás prý odtrhnou od reality. Můžete přeslechnout auto nebo třeba kolo jedoucí za vámi. „Měli bychom to vnímat ve dvou rovinách," říká Marian Jelínek, hokejový trenér Mladé Boleslavi a také mentální kouč. „Pokud jde o rekreační či relaxační běh, může hudba opravdu pomáhat."

Podle některých studií ale může hudba narušit váš běžecký rytmus, nesoustředíte se na správné dýchání a na pohyb jako takový. „Je to tak. Pokud má být trénink zaměřený na zdokonalování, jsem zastánce toho, že mysl by měla být přítomna, věnovat se pohybu a ne se zabývat krásou hudby," vysvětluje ještě Jelínek.

Některé sportovce může hudba rušit

Přesto muzika pomáhá i vrcholovému sportovci – zejména před důležitým výkonem. „Někomu pomáhá dostat se do takzvané zóny, říkám tomu sportovní orgasmus, má na člověka pozitivní vliv," líčí Jelínek. „Jde o takzvané audio typy, které vidíte před výkonem do poslední chvíle se sluchátky na uších. Jiné sportovce však může hudba rušit, protože se do zóny dostávají jinými dveřmi."

Hudba ve sluchátkách může podle psychologů zvýšit váš výkon až o celých 15 procent! Chytlavé melodie totiž umějí vaši mysl odpoutat od pocitů únavy a nabít vás pozitivní energií.

Ideální hudba pro trénink je 120 -140 úderů za minutu. Podle studií ale není až tak důležité, o jaký styl hudby se jedná, pokud jde o hudbu, která se nám líbí. „Hodně záleží na tom, jak je člověk s danou hudbou sžitý. Neměla by odvádět soustředěnost na pohyb," říká i koučka Petra Sobotková. „Musí tam být plné vědomí, protože jinak přestanete vnímat tělo. Jinak já se zvuky pracuji, pomáhají držet rytmus a důležitá je i kadence."

Oblíbená muzika ovlivňuje naše pocity – běh se zdá mnohem zábavnější a únava snesitelnější.

Data z roku 1911

Už v roce 1911 americký vědec Leonard Ayres zjistil, že cyklisté šlapali rychleji při poslechu hudby, než když jeli v tichosti. Hudba totiž „zabaví" mozek a ten nestačí tělu vysílat signály o únavě. Děje se tak hlavně při nízko a středně intenzivním běhání. Při vysoké intenzitě cvičení hudba už tak dobře nefunguje.

Hudbu a běh můžete propojit i s moderními technologiemi – například česká služba  Youradio zdarma mixuje hudbu do tzv. nálad, k výběru jsou nálady jako například Chillout, Běhání, Na učení, Stop prokrastinaci či Meditace. Youradio má i své aplikace ke stažení do mobilu či tabletu.

Sluchátek při běhu se nevzdám a tvrdošíjně připomínám citát Friedricha Nietzscheho: „Hudba uvolňuje ducha a okřídluje myšlenky."

Používáte hudbu při běhání?
Ano, nabudí mě.
69,1 %
Jen na delší tratě.
2,7 %
Ne, ruší mě.
28,2 %
Celkem hlasovalo 1259 čtenářů.

Reklama