Hlavní obsah

TEST: Samsung Gear S – hodinky nebo telefon?

Robert HonzíkSport.cz

V dnešní době je velkým hitem tzv. “wearables” neboli nositelná elektronika. Jedná se o fitness náramky nebo hodinky, které nás nejenom povzbuzují ve zdravém životním stylu, ale měly by být hlavně naším elektronickým trenérem. S několikátou řadou takových fitness hodinek přišel i Samsung, a to s modelem Gear S.

Foto: Robert Honzík, Sport.cz

Samsung Gear S

Článek
Fotogalerie

Design

Hodinky na první pohled zaujmou svým velkým dotykovým displejem, který budí dojem velkých hodinek. Aby si tento dojem hodinky uchovaly, přizpůsobil se tomu i řemínek, do kterého hodinky zapadnou – řemínek je výměnný a přizpůsobí se i dámské ruce.

Volání, GPS, měřič tepové frekvence a kompatibilita

Gear S mají telefonní modul, a tak v sobě hodinky skrývají i slot pro nano SIM kartu. Je tedy možné buď hodinky pomocí bluetooth připojit ke kompatibilnímu zařízení (telefon), nebo mít zcela samostatně jen hodinky s integrovaným telefonem. Musíme si ovšem uvědomit, že na takto malém displeji se nám bude špatně psát textová zpráva. Do hodinek nedoinstalujete ani aplikace, jako je Facebook, Whatsapp a podobné, které v dnešní době spousta lidí využívá. Pokud ovšem připojíme hodinky přes bluetooth ke kompatibilnímu telefonu (jen pár "vyvolených"), hodinky budou fungovat jako "prodloužená ruka" a díky integrovanému reproduktoru a mikrofonu, můžeme skrze hodinky komunikovat, aniž bychom připojený telefon měli v ruce.

Plusy:
"druhá ruka" telefonu
navigace
předinstalovaná aplikace Nike
měření spánku
možnost vložit SIM kartu a využít jako mobilní telefon
možnost personalizace hodinek
možnost doinstalování užitečných aplikací
reproduktor
nastavitelný pásek
luxusní provedení hodinek
možnost ovládání v rukavicích
přizpůsobivé prostředí
možnost ovládat hlasem
probuzení hodinek při pohledu na ně - inteligentní senzor
možnost uložit do hodinek hudbu

GPS čip je oproti konkurenci značně pomalý. Pro to, abyste byli na příjmu GPS signálu, musíte čekat zhruba minutu, než hodinky vyhledají družice. To je v dnešní konkurenci fitness hodinek velmi dlouhý čas. Mnoho jiných "chytrých" hodinek se připojí během pár sekund. Pokud ovšem hodinky připojíte k telefonu, polohové služby získávají z telefonu. Hodinky mohou fungovat i jako pěší navigace. K tomu však potřebujete opět zmiňovaný telefon, skrze který stáhnete potřebné mapy do hodinek.

Měřič tepové frekvence v hodinkách je sice hezká funkce, dle mého názoru však v dnešní době použitelná tak z 50%. A proč? Hodinky mi v testu párkrát změřily zcela nesmyslné hodnoty, stejně tak i při běhu. Chvíli měřily, chvíli neměřily. A to nemluvě o tom, že hodinky musíte mít na ruce uchyceny opravdu pevně.

Zásadní otázkou pro mnoho z nás je, zda hodinky budou komunikovat s naším telefonem. Hodinky disponují bluetooth 4.0 a Wi-Fi a komunikují jen s některými modely téhož výrobce.

Fitness funkce aneb jdeme sportovat, ale co ta baterie?!?

Hodinky mají předinstalované dvě fitness aplikace: S Health a aplikaci Nike. Aplikaci Nike můžete využít při běhu, ovšem defaultní aplikaci S Health můžete využít také při jízdě na kole, běhu, chůzi či pěší turistice. Oproti svým předchůdcům je na tom Gear S daleko lépe. Hodinky mají již svůj GPS čip, takže budou trasu zaznamenávat samy. Pokud zavítáte například do fitness centra, hodinky budou měřit vzdálenost i na pásu. Velkým zklamáním je pro mne baterie. Ta při běžném používání vydrží zhruba jeden den, ovšem pokud jste sportovec, budete zklamaný. Hodinky se při intenzivním cvičení vybijí i za půl dne. Za hodinu běhu se mi vybily o 30 %. To je opravdu hodně i vzhledem k tomu že nám hodinky mají ještě večer monitorovat spánek a ráno ukázat, jak kvalitní opravdu byl.

Nabíjení – otroctví s kolébkou

Hodinky se nabíjejí pomocí kolébky, která je součástí balení. Tento nabíjecí dock disponuje i samostatnou baterií, a tak pokud se nám vybijí hodinky někde mimo dosah elektřiny, můžeme je alespoň dobít. Bez kolébky jsme ovšem ztraceni. Jedině díky kolébce můžeme hodinky nabíjet, a to mi přijde škoda. Pokud by samotné hodinky disponovaly zdířkou micro USB, bylo by nabíjení značně ulehčené a mohli bychom tak hodinky nabíjet stejným kabelem jako například telefon.

Hudba, galerie

Velkou výhodou je i interní paměť hodinek, která je v tomto případě 4 GB. Do hodinek tak můžete buď pomocí připojení k počítači, či připojení k telefonu, uložit vaši oblíbenou hudbu nebo obrázky, kterým se chcete na svých hodinkách někomu pochlubit. Hudbu si pak můžete přehrávat například při běhu, a to pomocí reproduktoru či bluetooth sluchátek.

Závěr

Samsung udělal velký krok kupředu v nositelné elektronice. Ovšem to se promítá i do ceny. Přeci jen necelých 10000 korun není málo. Velkým mínusem je omezená samostatnost hodinek. Pro jejich úplnou funkčnost je zapotřebí být vlastníkem telefonu stejného výrobce. Na druhou stranu se jedná o opravdu luxusní hodinky, na kterých je jejich designerská kvalita vidět. Je na každém, zda se pro koupi těchto hodinek rozhodne, nebo počká, až se trend v elektronice ustálí a konkurence přibude.

Mínusy:
výdrž baterie - 1 den při normálním používání, půl dne při sportu
vodotěsnost - nemožnost použití při plavání
občas se aktivita při sportu přeruší z důvodu doteku např. kapky vody, potu
měření tepu občas vypadává
nemožnost použít 2 aplikace pro běh najednou - např. Nike a S Health
lesklý povrch displeje
nemožnost nastavit autolap pro kontrolu běhu
nemožnost nastavit tréninky
nemožnost nastavit intervaly - tempový, intervalový trénink
nemožnost dobíjet pomocí USB (je potřeba kolébka)
potřeba kompatibilního telefonu
cena hodinek
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• Samsung Gear S

Reklama

Související témata: