Hlavní obsah

Běh je bezpečnější než domácí práce

Praha

Údaje pojišťoven hovoří jasnou řečí čísel statistik. Obavy, že byste se mohli při běhání zranit, jsou v podstatě liché. Celkově vychází vykonávání domácích prací jako mnohem nebezpečnější činnost než sport jako celek. Pozor tedy na leštění okenních tabulí, mytí nádobí, vysávání prachu či vylepšování lustrů v obýváku pomocí prachovky!

Foto: RunCzech

Zraní se?

Článek

Na druhou stranu je sport s každým pátým zraněním hned na druhém místě v žebříčku činností, u nichž přicházejí lidé k úrazu.

Jak se vyhnout běžeckým zraněním?

Podle statistik uděláte vůbec nejlépe, když se kromě domácích prací budete držet dále také od fotbalu. Pokud takový běžec nebude hrát nikdy fotbal, pravděpodobnost jeho zranění je mizivá. V domácnosti se totiž odehrává přibližně každá druhá pojistná událost. A vezmeme-li v úvahu právě sport, tam se více než celá třetina případů řešených pojišťovnami, odehrává na trávníku fotbalového hřiště.

Pravověrný běžec udělá opět velmi moudré rozhodnutí, bude-li se dále vyhýbat i jízdě na lyžích. Tam je procento úspěšnosti také poměrně vysoké ‒ celá čtvrtina úrazů při sportovních aktivitách jde na vrub dvěma ďáblovým prkénkům.

Hůře než běh je na tom dokonce i jízda na kole. Mnoho běžců s oblibou občas využívá i dobrodiní svého kovového oře. Útěchou jim může být fakt, že z celkových sportovních úrazů se bicykl do statistik zapisuje už jen pouhými osmi procenty.

Čtyři ze sta

Čtvrté místo obsazují ostatní míčové sporty s pětiprocentním podílem na smutných statistikách. A na páté pozici končí naše oblíbené běhání. Přibližně čtyři lidé ze sta, kteří potřebují ošetření po provozování sportovní aktivity, jsou běžci.

Vysoká čísla u uvedených sportů jsou samozřejmě ovlivněna také tím, kolik lidí se daným aktivitám věnuje. Jak možná víte z našeho předchozího článku, těchto pět aktivit patří v České republice k těm nejoblíbenějším. Je tedy logické, že se u nich lidé také více zraňují. Je tedy nutné mít strach a zříkat se aktivních radovánek? Rozhodně ne! Běháme dál.

Zranili jste se někdy při běhání?
Ne, nikdy.
49,7 %
Občas si udělám puchýř nebo odřu koleno, ale nic vážného.
31,6 %
Ano, při běhu jsem utrpěl vážnější zranění.
18,7 %
Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Reklama

Související témata: