Hlavní obsah

TEST: Adidas Run Light ‒ malé světlo s velkou funkcí

René KujanSport.cz

Běh je fenomén. Běhá se vždy a všude. Za každého počasí, v každé roční i denní době. A právě o tu denní, či vlastně noční dobu jde. Běžec nepotřebuje jen dobře vidět na cestu, běžec potřebuje být také viděn. Na kraji silnice uprostřed noci se mohou stát strašné věci. A abychom se jim vyhnuli, vyzbrojíme se třeba některou z užitečných běžeckých proprietek.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Adidas Run Light.

Článek
Fotogalerie

Na svém běžeckém ošacení a obutí jistě máte několik míst nesoucích prvky pasivní bezpečnosti za tmy - odrazky. Je jich čím dál více, dle mého názoru však přesto stále málo. Když jedu autem a na kraji silnice se na poslední chvíli vyhýbám takovému běžci nebo neosvětlenému cyklistovi spoléhajícímu pouze na dobrodiní odrazek, mívám na to vyhraněný názor.

Několik malých odrazových ploch o výměře třeba i zlomku čtverečního centimetru vás na silnici nezachrání. Odrazy splývají s množstvím odrazů světel od různých jiných věcí, se světly dalších aut, se vzdáleným osvětlením měst či cest. Abyste zvýšili svoji bezpečnost, je třeba kontrast oproti potemnělému okolí ještě zvýšit.

Řešením je prvek aktivní - svítící. Čím více svítíte, tím lépe. Vaše světlo se navíc rytmicky houpe. Může tím ještě více upoutat pozornost řidičů.

Není pásek jako pásek

Rolovací pásek na ruku či nohu máme doma asi každý. A ne pouze jeden. Ocelový pásek s podélným prohnutím zavařený v plastovém pouzdru a vybavený odrazkou. Tak to většinou vypadá a za minimální hmotnosti plní dobře svoji funkci. Adidas šel u svého světelného Run Lightu ještě o krok dál. Kovovou pružinu v obalu doplnil o diodu s plastovým páskem rozvádějícím světlo po celé ploše. Světlo nabízí dva režimy - konstantní svit nebo blikání.

O napájení červené diody se stará knoflíková baterie CR2032, kterou lze v závislosti na obchodu pořídit za dvě až čtyři desítky korun. Výměna baterie je více než uživatelsky příjemná. Obejde se bez nářadí, napájecí článek se do svého krytu pouze zasouvá.

Barva testovaného pásku jde k pleti především ženám. I my muži jsme ale nakonec na růžovou vyzráli. Když nesvítíme, máme pásek strčený v kapse bundy. Když svítíme, je pásek krásně červený, to se s ním už můžeme objevit na veřejnosti.

Run Light lze nosit obtočený kolem kotníku, na zápěstí nebo na nadloktí. Využijete ho při běhání, ale také jako další bezpečnostní prvek třeba při jízdě na kole, popřípadě jím za šera můžete vyzbrojit své pobíhající ratolesti. Run Light seženete za zhruba 450 korun.

Hodnocení
+ zvyšuje šanci na přežití v asfaltové divočině
+ příjemně se nosí
+ dobře vypadá
- hodil by se výběr z více barev
- chybí údaj o výdrži baterie

Testovali jsme také čelovku Led Lenser H7R.2.

Používáte při svém večerním či brzce ranním běhu světlo?
Ano, vždy, považuji to za samozřejmost.
69,8 %
Jen když si vzpomenu, moc to neřeším.
12,5 %
Ne, nepovažuji to za důležité.
17,7 %
Celkem hlasovalo 96 čtenářů.

Reklama

Související témata: