Hlavní obsah

Opravdová pomoc, nebo jen marketingová bublina? Vše o kompresních návlecích a podkolenkách na běh

René KujanSport.cz

Jedna z nejvyhraněnějších otázek vůbec: Jsou kompresní návleky vůbec k něčemu? Opravdu pomáhají zlepšit váš výkon, nebo zůstává u zbožného přání marketérů, kteří svými kejkly dokážou prodat úplně cokoli. Třeba i úplet z umělé hmoty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kompresní návleky pro běžce.

Článek

Zajímalo mne vždy, co si mám o těchto módních výstřelcích myslet. A nevěděl si rady. Když jsem stejnou otázku kladl jednomu z nejlepších německých ultravytrvalců, odpověděl mi otázkou: „Viděl jsi už nějaké maratóny, viď? A kolik těch Keňanů, co je vyhráli, jsi viděl běžet v návlecích? Ani jednoho? Tak to už znáš odpověď!"

Jenže já nejsem Keňan. A navíc jsem jedny návleky dostal kdysi pod stromeček. Co počít? Zkusit na vlastním těle a udělat si názor sám.

Zastánci a odpůrci

Zastánci návleků tvrdí, že přilnavá textilie kompresních podkolenek zlepší prokrvení svalů, zlepší jejich zásobování kyslíkem a urychlí odbourávání kyseliny mléčné ze svalů. No, já nevím. Školy na to nemám, ale zdravý selský rozum šílí. Cože?! Zlepšit prokrvení svalu tím, že ho přiškrtím? Kdyby na tom bylo jen zrnko pravdy, nastupovali by šachoví velmistři na turnaje s řádně přiškrceným krkem - kravatou nebo rovnou pořádnou smyčkou z konopného lana. A pochvalovali by si to krásné prokrvení svých mozků.

Odpůrci, mezi něž se částečně řadím i já, mávají ve vzduchu vědeckými pokusy a lékařskými zprávami, kterým se nikdy nepodařilo prokázat, že by návleky nebo kompresní ponožky měly jakýkoli vliv na fyziologické parametry člověka, jako je zlepšení okysličování nebo ovlivnění laktátu v krvi.

Kdysi jsem se zúčastnil pokusu jedné kamarádky s novými kompresními pomůckami. Oděna v dlouhý kompresní háv na svých dolních končetinách dosáhla času přibližně o hodinu a půl horšího, než býval na horských maratónech její standard. A tratí to nebylo. Dokážete si asi představit, jak si své kompresky pochvalovala.

Má to vůbec nějaký vliv?

Existují dokonce studie, které tvrdí, že nošení kompresních doplňků nemá žádný vliv ani na následnou regeneraci. To ze své vlastní zkušenosti nemohu potvrdit. Zkoušel jsem několikrát vyběhnout v kompresních pomůckách. Po několika stech metrech jsem je ze sebe vztekle strhal a běžel dál bez nich. Když je ale nasadím ihned po maratónu nebo ultramaratónu, je to slast. Cítím se mnohem lépe a regenerace probíhá rychleji. V tomto bodě se za kompresi přimlouvám.

Osvědčila se mi i v případech extrémního vyčerpání. Po zhruba dvaceti maratónech za sebou jsem s překvapením zjistil, že jsem schopen návleky či podkolenky obléknout a vydržet další běžeckou dávku. Při běžných závodech, kdy člověk neběží delší vzdálenosti mnoho dní za sebou, se mi ale neosvědčily nikdy.

Každý jsme jiný

Opět si připomeňme, že každý z nás je jiný. Někomu může něco fungovat, jinému nikoli. Vyzkoušejte a udělejte si názor sami. A že je třeba devět stovek za dvě pletené trubičky moc? Své experimenty můžete zahájit třeba návleky proti křečovým žilám, které si vaše babička chodí kupovat do lékárny. Nevypadají sice tak dobře a nemají na sobě ani žádné cool nápisy, funkci ale plní úplně stejně.

Standardně stojí něco mezi čtyřmi a šesti sty korun podle toho, dáváte-li přednost českým, či německým. A pokud se vám podaří přesvědčit svého lékaře, že je pro udržení vlastního zdraví opravdu potřebujete, a on vám vypíše recepis, máte každý půlrok nové. A to s doplatkem pouhých čtrnáct korun.

Jak vybrat?
Kompresní návleky a podkolenky se vyrábějí v různých velikostech. Podívejte se, jak je na tom vaše vyhlédnutá značka. Liší se od sebe jednotlivé velikosti pouze jedním rozměrem? Tak to asi nebude nejlepší volba. Hledejte takové, které budou maximálně přizpůsobené vašim proporcím - délka holeně, obvod lýtka, velikost chodidla. A při aplikaci dávejte pozor na to, abyste nepřiškrtili cévy v podkolenní jamce. Návleky by měly končit trochu níže pod kolenem. Tak možná dosáhnete nejlepších výsledků.

A ještě trocha farmakologické filozofie

Někteří výrobci kompresních pomůcek tvrdí, že jejich vynálezy zvýší výkon až o 5 %. Považuju to za jeden z nejlepších důkazů, že to na běhání opravdu nefunguje. Zní to nelogicky? Pojďme udělat úkrok stranou směrem do farmakologie.

Objeví-li se nějaký nový lék, testují se jeho účinky proti placebu. Dvě skupiny lidí dostávají stejně vypadající pilule a oběma skupinám doktoři tvrdí, že dostávají nový a účinný lék. Jedna z nich ovšem ve skutečnosti dostává jen dobře vypadající cukrátka. Lidská psychika už prostě tak funguje, že i u skupiny s placebem dochází ke zlepšení stavu pacientů. V závislosti na potížích třeba i více jak o 40 %. Pouze z cukrové pilulky!

Kdyby se testovalo na dvou skupinách běžců a návleky by neměly vůbec žádný účinek, psychika stejně způsobí, že pozitivní výsledky tam budou. „Až 5 %" zlepšení výkonnosti v takovém světle nevypadá zase až tak dobře, že? Obávám se, že je to právě tím, že ve skutečnosti podmínky pro správné fungování těla zhoršují.

Těch několik málo procent utáhne psychika. A kdyby tělu ve větším výkonu nebránily návleky, mohlo by to být ještě lepší. Jenže jak zase bez návleků přesvědčíte psychiku, že máte v rukou mocnou zbraň, která vám dá před soupeři výhodu?

Pomáhají vám kompresní návleky při běhu?
Ano, dosahuji v nich lepších výsledků.
67,4 %
Ne, nevyhovují mi.
32,6 %
Celkem hlasovalo 316 čtenářů.

Reklama

Související témata: