Hlavní obsah

TEST: Salming Xplore 2.0 Men

René KujanSport.cz

Tyto boty patří do kategorie minimalistické obuvi, takzvaných minimusek. Ty charakterizuje nízký drop, tedy malý výškový rozdíl mezi patou a špičkou, a absence jakýchkoli vyztužení, podpěr a podobně. Chodidlo běžce se tak přibližuje svému přirozenému stavu.

Foto: salmingrunning.cz

Salming Xplore - minimalistická forma obuvi.

Článek
Fotogalerie

Firmu Salming znali donedávna jen příznivci florbalu a házené. Už druhým rokem si ale na našem trhu hledá místo také mezi fanoušky běhání. A protože jsme k testování zvolili obuv s nápisem „no nonsense" (česky něco jako „žádné blbosti"), čekáme velmi smysluplnou botu.

Ohebná bota

Xplore se vyznačuje maximální flexibilitou a lehkostí. Botu ohnete všude a ve všech směrech. Podrážka není nijak vyztužená a nebrání chodidlu činit, co si jen zamane. Podélná i příčná klenba chodidla může pracovat a jediné, co je velmi, ale opravdu velmi zlehka podepřeno ze stran, je pata.

Bota vychází z konceptu takzvaného přirozeného běhání, a tudíž by neměla klást noze žádné překážky v podélném či příčném roztahování a flexi. Někomu by mohla vadit absence pevného upnutí chodila ze všech stran tak, jak se u bot propagovalo dříve. Koncept minimalistické obuvi od tohoto upouští. Pokud ale nejste na takový druh obuvi zvyklí a nemáte řádně posílené plosky a kotníky, nepouštějte se v minimuskách do náročných terénů!

Tajemná čísla

Výrobce se pravděpodobně řádně zamýšlel nad mechanikou ohybu chodidel a dle toho uzpůsobil také podrážku. U všech běžeckých salmingů najdete na podrážce magický kód 62/75°. Ten v podstatě naznačuje, že se podrážky snaží věrně kopírovat pohyb chodidla a ohýbat se přesně v těch místech, kde tak činí i lidské nohy - v úhlu 75°, v 65 % plochy chodidla, počítáno směrem od paty.

Pod patou, ve střední části a na špičce je podrážka zesílena odolnými komponenty, aby bota dlouho vydržela a zároveň nám měkká, tenká podrážka ponechala cit pro terén.

PLUSY
+ lehké a rychlé
+ velmi pohodlné
+ minimalistické; mají pozitivní vliv na chodidlo

Celý svršek je látkový, prost jakýchkoli pevných výztuh. Je z lehké síťované a odolné tkaniny a velice dobře dýchá. Výškový rozdíl mezi patou a špičkou (drop) je pouhé tři milimetry. Váha bot velikosti číslo 8 je pouhých 215 gramů.

Během k posílení

Noha má dostatek prostoru k práci příčné a podélné klenby, chodidlo takto sílí. Tenká a poměrně měkká podrážka chrání chodidlo před mechanickým poškozením, zároveň ale běžci neubírá cit pro povrch. V Xplore neustále cítíte, co máte pod svými chodidly.

V neposlední řadě bota velice dobře vypadá, a tak se po skončení tréninku můžete úspěšně tvářit, že jde o botu do práce či na setkání s vašimi hipsterskými kamarády. Spolupracovníky i kamarády jistě potěší, že vaše nové boty mají také antibakteriální vložky s úpravou proti tvorbě zápachu.

Zátěžový test

V botách jsem zatím naběhal přes 100 km a nachodil přes 50 km. Svršek nevykazuje žádné známky opotřebení, podrážka jen velmi lehké stržení hrany podešve pod patou. Xplore jsou primárně určeny do nenáročných terénů, zpevněných cest či na velmi lehké nezpevněné cesty. Nebyl bych to ale já, abych je nevyzkoušel i v daleko horších podmínkách. Obstály skvěle.

MÍNUSY
- jazyk by mohl být stabilnější

V kamenné suti samozřejmě nedovolovaly tak prudké dopady jako krosová obuv a neposkytovaly ani tak velkou mechanickou ochranu, jejich konstrukce však odolala bez poskvrny. Ocenil jsem dobrou přilnavost k různorodým povrchům. Jediné místo, kde jsem se na Xplore nemohl úplně spolehnout, bylo bahno. Od takovéhoto typu poměrně hladké podrážky ale něco takového není ani rozumné očekávat.

Má to vůbec chybu?

Vlastně jediné, co mi na botách vadilo, byla určitá nestabilita jazyka. Ten je v botě uchycen pouze ve své dolní části a po větší dávce kilometrů se začíná mírně přesunovat do strany. Po delší době se tak může nárt nohy dostat do nepříjemné třenice a celkově se tak snižuje komfort.

Salming Xplore jsou společně s Mizuno Wave Evo Cursoris jediné boty, v nichž jsem schopen odběhnout velké dávky kilometrů a následně v nich vydržet ještě celý zbytek dne. O jejich pohodlnosti a šetrnosti k chodidlu to určitě něco vypovídá.

Orientační cena 2700 Kč.

Reklama

Související témata: