Hlavní obsah

Potopa? Ne, po nás Juniorský maratón

Praha

O mládeži se říká, že to je naše budoucnost a naděje. Na juniorech záleží, jak bude vypadat naše zem, planeta, ale třeba i jídelníček nebo životní styl za pár desítek let. My, staré páky, ale nemusíme nechávat tíži všech rozhodnutí a osudů na mladé generaci zcela. To, co umí a praktikují, se učí od nás. My se vlastně spolupodílíme na tom, co z té naší nastupující generace jednou bude. Co je naučíme, co jim zanecháme za odkaz?

Foto: RunCzech

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když maratón.

Článek
Fotogalerie

Juniorský maratón je sportovní akce, jež asi v České republice nenajde příliš mnoho sobě podobných. Už 19 let se podílí na utváření dobrého vztahu mládeže k pohybu. Někomu by mohlo toto téma připadat banální, ale nenechte se mýlit. Už dnes představují problémy a choroby způsobené pasivním životním stylem velký problém. Lidem i celým státům.

Pohyb se prostě vyplatí

Právě proto podporuje myšlenku Juniorského maratónu také Evropská komise či Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Moc dobře si totiž centrální instituce spočítaly, že jedna koruna investovaná do podpory aktivního životního stylu mládežníků se jim (a tedy nám všem) více než desetinásobně vrátí. Ušetří se obrovské prostředky za léčbu nemocí plynoucích z nezdravého životního stylu, aktivní lidé mají větší produktivitu práce, a to ani nemluvíme o psychické pohodě a spokojenosti.

Jeden za všechny, všichni na maratón

Trať maratónu o 42,195 km je rozdělena na deset částí a žáci ji zdolávají formou štafety. V každém týmu musí být povinně zastoupeny také dívky ‒ v minimálním počtu tří. Finalisté startují v první vlně, tedy s mezinárodní maratónskou elitou. A věřte nevěřte, časy štafet se velmi blíží špičkovým výkonům těch nejlepších běžců a běžkyň. Například v roce 2008 měla vítězná štafeta na závěrečné časomíře 2 hodiny 26 minut!

Dřina zdarma

Účast v projektu je zdarma, není tedy na co se vymlouvat. A žáci se většinou také nevymlouvají. Běhají ve kvalifikačních a semifinálových závodech ve všech krajích České republiky a ti nejlepší běží finále v rámci světoznámého pražského maratónu společně se světovou špičkou. Zdá se, že je to opravdu výborná motivace, vždyť za celou existenci Juniorského maratónu se do projektu zapojilo více než 112 000 žáků. V minulém roce proběhlo kvalifikačními a semifinálovými koly už 13 600 studentů a zaregistrováno bylo rekordních 205 týmů v semifinále.

Až v květnu poběžíte maratón v Praze a budou vás předbíhat přemotivovaní junioři, nespílejte jim. Svým potem bojují i za naši budoucnost bez velkých pupků, infarktů za stolky ve fast foodech, bez ulic plných zamračených lidí, za budoucnost plnou radosti z pohybu ‒ i mezi mládežníky. A o mládež by nám, běžečtí soudruzi, mělo jít především.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články