Hlavní obsah

TEST: Adizero Sprintweb Tight – proklatě dobré elasťáky

René KujanSport.cz

Slyšíte-li někoho mluvit o běžcích, pravděpodobně si představíte postavy vyzáblé na několikero různých způsobů navlečených - jak jinak než v elastických kalhotách. Elasťáky, někdy též běžecké legíny, jsou neodmyslitelnou součástí šatníku sportovců tohoto druhu. Nestyďme se za to, vždyť nabízené modely jsou stále módnějšího střihu a stále funkčnější. Proč třeba nevyzkoušet Adizero Sprintweb Tight?

Foto: adidas.com

Pohled zezadu.

Článek
Fotogalerie

Tyto elastické kalhoty zaujmou na první pohled. Oblíbíte si jejich vzhled, i když třeba nepatříte úplně mezi zastánce upnutých oděvních součástek. Celé černé, po bocích mají pěknou grafiku vytečkovanou z reflexních prvků, na levém koleni obligátní logo výrobce.

To chce klid a nohy v chládku

Na elasťácích vás hned zaujme rozdílnost tkaniny od kolen dolů. Oproti zbytku je mnohem více prodyšná, nebál bych se použít dokonce adjektivum síťovaná. Má se totiž postarat o dostatečný odvod potu z daných míst a zároveň poskytovat maximální míru chlazení. Přeci jen lýtka a další svaly podkolení se hlavně na rovinatých tratích podílejí nejvíce na vašich úspěších či prohrách. Dobré odvětrávání jim může pomoci v jejich nelehkém údělu.

Větší část kalhot je spíchnuta z tkaniny climacool, která se stará o příjemný chládek a pocit sucha. (Člověk se někdy až diví, že se z ní nevyrábějí i dámské vložky.) Optimální běžecký komfort nebránící nejlepším možným výkonům by měl být zaručen.

Střih ve třech dimenzích

I v oblasti střihu se snaží výrobci neustále zdokonalovat. Nejinak je tomu i u těchto elasťáků. Jednotlivé díly a panely jsou sešívané trojdimenzionálně, takže kalhoty skvěle sedí, dobře pasují a zároveň poskytují vysoký komfort nošení. Volba látky a střihu se snaží docílit toho, aby kalhoty v maximální možné míře kopírovaly tvary lidského těla. A to se opravdu daří. Neomezují přirozený rozsah běžcových pohybů a v klíčových partiích působí trochu jako kompresní návleky.

Sám použitý materiál stojí za zmínku. Je lehký, rychle schne, má tvarovou paměť, takže se nevytahává v namáhaných místech, jako jsou třeba kolena. Navíc dobře propouští pot a netřepí se, nežmolkuje. To oceníte hlavně v případech, kdy v terénu jako já několikrát za sebou upadnete. Čekal jsem minimálně jedno koleno protržené o roští nebo drobné kamínky, v očekávání jsem setřel prach cest ‒ a koleno jako nové. Na látce vůbec žádná stopa po právě praktikovaném násilí.

Stahování v pase je na gumu a šňůrku. V horní části beder je všit meshový panel pro lepší odvětrávání potu, jenž vám steče po zádech. Na zadní straně vpravo je umístěna malá kapsa na drobnosti s takzvaným neviditelným zipem. Zipy v partiích nad kotníky nejsou u tohoto modelu potřeba ‒ vzhledem k vysoké elasticitě materiálu v podkolení. Katalogová cena běžeckých legín je 2299 korun.

PLUSY
dobře vypadají
neomezují, švy nedřou
dobrý střih i materiál
MÍNUSY
meshové dolní části na sobě více drží nečistoty a zároveň mohou být náchylnější k poškození při běhu v terénu

Reklama

Související témata: