Hlavní obsah

Od odřeného přirození po zlomený kotník. I to je Army Run

Praha/Vyškov

Army Run si už možná někteří z vás vyzkoušeli loni, kdy se na Šumavě konal jeho první ročník. I letos ale bude něco poprvé - poprvé přibývá také opravdová, reálná vojenská trať.

Foto: armyrun.cz

Jako by tady čpělo dobrodružství a smrděla odvaha...

Článek
Fotogalerie

V nabídce zůstává jak „civilní" varianta s deseti kilometry a minimálně dvaceti překážkami, tak „army" varianta o 16 kilometrech a minimálně třiceti překážkách. Ovšem přichází i třetí ‒ echtovní, opravdová vojenská trať s názvem NATO.

Jdeme NATO!

Jde o závod, který zahajuje skoro o týden dříve a přímo na výcvikové dráze Armády ČR. Odvážlivci si tak mohou zkusit něco z denního chlebíčku českých a severoatlantských profesionálních soudruhů ve zbrani. Na více jak pěti kilometrech bude na odvážlivce číhat přes dvacet náročných překážek. Už 22. srpna v areálu vojenské akademie ve Vyškově, nedaleko Brna.

Voják ruku v ruce s gladiátorem či sparťanem

Army Run je série závodů spojujících běh a zdolávání nejrůznějších překážek. Doplňuje tak nabídku akcí s gladiátory či sparťany v názvu i ve znaku. Popularita takových sportovních akcí rok od roku roste a u Army Runu je tomu nejinak.

Překážky jsou neokoukané a originální, vyvinuté ve spolupráci s vojenskými experty a profesionály. Navíc Army Run běhají i profesionální vojáci, takže kdokoli se na závod přihlásí, může s našimi muži v zeleném prověřit své rychle ubývající síly.

Závodit mohou muži, ženy od patnácti let, a to jednotlivě i v týmech. Organizátoři více hledí na zážitky než na čas, vyhlašují se tak pouze tři nejlepší týmy. Ti ostatní si mohou řádně protrpět jednotlivé překážky a užít si u toho i pořádnou porci neotřelé zábavy třeba s oblíbenými kolegy z práce, aniž by se museli nechávat stresovat časem.

Ženy a charita

Loňského ročníku se zúčastnil i 74letý mladík či 58letá mladice. Jak jinak lze vnímat tyto duchem i tělem stále svěží borce? Celkové zastoupení žen bylo krásných 30 %, tedy téměř každým třetím účastníkem akce byla žena. Army Runu se zúčastnili i výsadkáři z Chrudimi. Tito drsňáci běželi na podporu svého tragicky zesnulého kolegy, pro jehož malou dceru vybrali přes třiatřicet tisíc korun. Také zahraniční obsazení bylo více než dobré. Sportovníky ze Slovenska, Polska, Rakouska proháněli i Němci, Američané, Irové či Australané a obráceně.

A o co přijdeš ty?

Že ale závody nejsou úplně pro mamánky a vyžadují nepodceněnou přípravu, dokazují i statistiky z plátěného stanu khaki barvy a červeným křížem v bílém poli ve znaku: Celkem se nechalo ošetřit 47 závodníků s nejrůznějšími typy zranění a bolístek. Tržné rány, odřené přirození, zlomenina kotníku. S tím vším si museli zdravotníci i běžci poradit.

A co vy? Dáte si letos nějakou tu překážku pod palbou vodního děla, slalom za ostřelování paintballového snipera či s „padlým druhem" na zádech? Zábavy, zdá se, bude dost. A tak jediné, čeho se zřejmě bude krutě nedostávat, budou startovní čísla. Tady více než kdy jindy zřejmě bude platit staré známé: Voják se stará, voják má.

Zúčastníte se letos některého z překážkových závodů tohoto typu?
Ano, je to skvělé zpestření.
55,3 %
Ne, bojím se, že bych si ublížil/a.
44,7 %
Celkem hlasovalo 810 čtenářů.

Reklama

Související témata: