Hlavní obsah

Pro soudek piva si do Krušovic běhají závodníci už 35 let

Gabriela Krejčová, küSport.cz

Již 35. rokem se sjedou závodníci z celé České republiky i odjinud, aby si zaběhli poslední dubnovou neděli dvacetikilometrovou trasu ze Stochova u Kladna do krušovického pivovaru. Přespolní běh O Krušovický soudek založil před pětatřiceti lety turista a sportovec Václav Čížek (77) společně s bývalým ředitelem pivovaru. Účastníci startují od stochovského tisíciletého dubu a v cíli na ně čeká vychlazené pivo i příjemná zábava. Vítěz, jak je tradicí, získá padesátilitrový soudek místní dvanáctky. Na začátky vzpomíná dnes již bývalý ředitel závodu stále s úsměvem.

Foto: archiv organizátora

Krušovice se vyznačují náročným střídáním terénu.

Článek
Fotogalerie

Jak se zrodil nápad založit běh O Krušovický soudek?

Důvodem bylo 400. výročí pivovaru. Já jsem jako stochovský turista a sportovec dostal nápad, že by se s tím dala spojit nějaká akce. Navštívil jsem proto tehdejšího ředitele pivovaru Mášu a navrhl mu uspořádat výroční pochod. Přišlo mu to jako dobrý nápad, ale řekl mi, že na to nemá lidi. Já jsem mu vysvětlil, že lidi seženu, jen potřebuji od pivovaru nějaké upomínkové předměty pro účastníky. S penězi nebyl problém, tak se nechaly vyrobit medaile.

Takže nejdříve byl zorganizován pochod a až později běh?

Ano, vedení pivovaru se pochod líbil, tak navrhlo, aby se výroční oslavy sportovně také zakončily. A tak byl založen přespolní běh O Krušovický soudek.

Jak probíhala první realizace závodu?

Dnes už je organizování sportovních akcí hračka. Trasu si najdete na mapách na internetu, kde se vám rovnou zobrazí vzdálenost. Když jsme ale chtěli před 35 lety změřit délku trasy, žádný internet nebyl. Vzali jsme proto kolo od pánského kola, změřili jeho obvod, a celou cestu ze Stochova do Krušovic jsme počítali, kolikrát se otočí. Z toho jsme vypočítali délku 20 kilometrů.

A trasa se od té doby nijak nezměnila?

Ne, celých těch 35 let se běhá po stejných cestách. Označení tratě je stálé, například na stromech, ale na zem kreslíme každý rok značení nové. Občas se stane, že se trať poruší, například se pokácí strom, na kterém je značka. Musíme proto trať před závodem vždy projít a značení upravit. Někdy jsem si musel vzít i dovolenou a se sekerou a pilou jsem šel odklízet trať.

Jednou jsem využil toho, že nám ležel strom přes cestu, a napsal na něj hop. Pak jsem to byl já, kdo měl při závodu problém ten strom přelézt. To jsem si pěkně naběhl.

Řekl o závodě držitel dodnes platného traťového rekordu Jiří Čivrný: "V Krušovicích se mi vždy dobře běhalo. Je tam pěkný terén. Prvních pět kilometrů je takových slabších, ale pak se zaběhne do lesa a to mi vždycky vyhovovalo. Dá se nasadit tempo a utíká to, v lese se dobře dýchá. Bývalo i hodně mokro, párkrát jsem tam nechal botu. Šlápnete do bahna a to vás úplně vyzuje. Ale pro botu jsem se vrátil.""Je to velmi náročný závod. Začátek je hodně těžký, dál je to o síle, čeká na vás hodně kopců. Na vítězství v takovém závodě mám určitý fígl: Takových šedesát kilometrů denně v přípravě, to pak jde samo," dodává s úsměvem.

Loni dorazilo 281 závodníků, což byl nový rekord. Byl úspěšný i první ročník?

Tušil jsem, že by mohla být akce úspěšná, ale takovou účastí v roce 1981 jsem byl zaskočen. Na pochod přišlo 312 turistů a do Krušovic běželo 24 závodníků. Neměli jsme žádnou reklamu, přijeli pouze známí a jejich známí. Ale závod si popularitu udržel a každým rokem počet závodníků stoupá.

Krušovický soudek měl i mezinárodní účast...

Soudek se stal mezinárodním závodem v poměrně krátké době. Zúčastnili se ho běžci z bývalé NDR, Polska, NSR, ale i z afrických zemí. Raritou byl jeden závodník ze Švédska, který jezdil do Česka jen v době, kdy se běžel Soudek. Za těch 35 let startovalo mnoho vynikajících závodníků z řad amatérů i profesionálů. Například bývalí reprezentanti Richard Pleticha, Zdeněk Dúbravčík, Miloš Smrčka nebo současný známý běžec Mulugeta Serbessa.

Běhá se i mužská kategorie nad 70 let. Kolik bylo nejstaršímu závodníkovi, který Soudek doběhl?

Nejstarší závodník byl Karel Hladík z Příbrami, který běžel závod celkem čtyřikrát a naposledy se zúčastnil ve věku 82 let.

Pokusil se někdo překonat traťový rekord z roku 1993?

I když se o to pár lidí pokoušelo, rekordní čas 1:07:02 bývalého reprezentanta Jiřího Čivrného zatím nikdo nepřekonal.

Změnil se za ta léta závod?

Soudek se mění jen s počtem závodníků, kterých rok od roku přibývá. Trať už znají někteří nazpaměť - start je od starého dubu ve Stochově, polní cestou na Nové Strašecí, kolem rybníku Bucek, přes Karlovarku, na hřeben Louštína a pak lesem do Krušovic. Tam je slavnostně vyzdobena brána, pivo za dobrou cenu, možnost se osprchovat a hraje živá hudba. Tedy alespoň to tak po léta fungovalo, ale vloni jsme měli s vedením pivovaru jisté organizační problémy a cíl byl trochu chudší. Tak uvidíme, jak to bude letos. Samozřejmě se budeme snažit domluvit pro závodníky co nejlepší podmínky.

A na jaký ročník vzpomínáte nejraději?

Těžko říci, která akce byla nejlepší. Soudek je jako mé dítě, jen díky tomu, že mají lidé chuť do toho každý rok jít, si udržel takovou tradici. Ale nezapomenutelný je určitě první ročník a také ty jubilejní, kdy jsme vždy poděkovali lidem, kteří nám s akcí pomáhali a předali jim malé dárky. Já osobně jsem k 25. výročí dostal od kamarádů obraz od malíře Petra Urbana s nápisem: To je ten kůň Vaška Čížka. Ten bude pěkně nadupanej, když ho piplal pětadvacet let.

Jak jste řekl, Soudek je jako vaše dítě. Dokonce jste o historii závodu napsal almanach...

Ano, všech 35 let mám zdokumentovaných na fotografiích, zaznamenal jsem nejen výsledkové tabulky všech závodů, ale také to, jaké bylo počasí a jak závod probíhal. Pár kusů bude dokonce vytištěných. Jedna brožura bude určitě k dispozici všem zájemcům minimálně v místní knihovně. Zbytek rozdám mezi své přátele, kteří se závodem po ta léta pomáhali.

Reklama

Související témata: