Hlavní obsah

Lidový běh z Valtic do Prahy ‒ drsný štafetový závod

Praha

Lidový běh je víkendová událost pro tým nadšených běžců mezi Valticemi a Prahou. Ano, opravdu se nebude utíkat z jedné z nejstřeženějších věznic v zemi, nýbrž z vinného kraje ‒ až do máti všech měst. Celkem úctyhodných 335 kilometrů. Máte na to dva dny a můžete si s sebou vzít na pomoc až jedenáct dalších kamarádů nebo kolegů z práce.

Foto: archiv organizátora

Štafetový běh - jeden za všechny a všichni do cíle!

Článek
Fotogalerie

Původní myšlenka na uspořádání štafetového závodu takového typu a takových rozměrů přišla ze Spojených států amerických. Nejprve však zavanula k našim východním sousedům na Slovensku, kde už mají úspěšně za sebou tři ročníky „Od Tatier k Dunaju".

Výzvu 335 km organizátoři rozdělili na 36 úseků. Každý úsek vychází na jednoho člena týmu a má něco mezi sedmi až dvanácti kilometry. Jeden tým smí mít od jednoho člena po členů dvanáct. Po předání štafety se běžci vystřídají a předávky probíhají podle pravidelného schématu. Pokud tedy poběžíte v maximálním složení dvanácti běžců, bude na vás uběhnout každý dvanáctý úsek. Takže přinejhorším vás čeká třikrát zaběhnout dvanáct kilometrů během dvou dnů.

Ízy?

Zdá se to jednoduché, že? Ale pouze na první pohled. Minulé ročníky sesterského slovenského běhu ukazují, že tak snadné to zase není. Do cíle se tým dostává na pokraji svých sil. Dva dny přejíždíte v týmovém voze, běháte, nemáte prostor ani čas na řádnou regeneraci a atmosféra závodu vám nedovolí příliš zamhouřit oko. Je to výzva, jak má být.

Start závodu proběhne ve Valticích na Moravě. Dále trasa běhu povede pod malebnými Pavlovskými vrchy a přes rovinu obklopující řeku Dyji se dostane do Národního parku Podyjí. Pokračuje přeběhem bývalé zemské hranice Morava – Čechy až do samotného Jindřichova Hradce. Odtud vede směrem k řece Lužnici, do husitského města Tábora a dále na sever, přes zvláště známé Prčice se dostane až do vodácky oblíbeného města Týnec nad Sázavou. Nakonec přeběhem přes pole a lesy zamíří přímo do matičky Prahy, kde na Císařské louce trasa skončí. Trasa vede převážně po silnicích 2. a 3. třídy.

Ať žijí duchové

Lidový běh má ambici vyvolávat ducha ‒ týmového ducha. Na konvenčních bězích startuje každý sám za sebe. Sám o sebe se stará, sám je zodpovědný za svou taktiku a výsledky. Tady nikoli. Výsledek je složen z úsilí všech jedinců, všech členů týmu. „Všichni běžci v rámci týmu spolu stráví velmi dlouhý čas, od předstartovních příprav, přes samotný běh, až po doběh do cíle. A tady se právě tvoří ty správné mezilidské vztahy. Na trati budete svého parťáka maximálně podporovat, protože on pak podpoří vás. Pocit v cíli pak bude vítězný bez ohledu na to, v jakém čase doběhnete," předává vlastní zkušenost Štefan Šogor, jeden z hlavních organizátorů akce.

Lidový běh
Valtice ‒ Praha
335 km
19. - 20. 9. 2015
www.lidovybeh.cz
Přihlásili byste se na takový závod?
Ano, je to super výzva a zážitek.
72,2 %
Ne, na takové věci si netroufám.
27,8 %
Celkem hlasovalo 144 čtenářů.

Reklama

Související témata: