Hlavní obsah

TEST: Salming Running Shorts Men ‒ běžecké trenky pro zajíčka z reklamy

René KujanSport.cz

Taky si ještě pamatujete, kde najdete toho růžového zajíčka z reklamy na prací prostředky? Ano, přesně, všude tam, kde je krásně měkoučko a heboučko. Jelikož nám začíná sluníčko řádně připalovat, připravili jsme pro vás sérii testů běžeckých šortek. V nadcházejících vedrech přeci nebudeme běhat v elasťácích, že? Jako první se na řadu dostává Salming ‒ a jak uvidíte, nasazuje laťku dosti vysoko.

Foto: salmingrunning.cz

Salming Running Shorts - pohodlné, prodyšné, funkční.

Článek
Fotogalerie

Zatím jsem běhal vždy pouze v elasťácích dlouhých i krátkých (pokud mi tedy Tomáš Zahálka zrovna nepůjčil sukni) a přiznám se, že jsem zpočátku hleděl na běžecké trenýrky s podezíravostí a trochu i odporem. Určitý vliv na to možná měl i fakt, že mí britští běžečtí přátelé mají pro tuto oděvní součástku takový nelichotivý výraz „pedo-shorts" (snadno si přeložíte do češtiny ‒ něco jako „kraťasy pro pedofily").

Uvnitř

Nicméně zrovna tyto šortky jsou takovým dobrým přechodovým stádiem mezi elasťáky a trenkami pro nás podezřívavé. Uvnitř totiž mají všité jakési černé slipy z jemného elastického materiálu. Ty mají skvělou roztažnost, dobře přiléhají, dýchají a neškrtí, takže vaše rodinné klenoty budou jako v bavlnce. Aby dobře seděly, o to se starají hlavně gumičky v obvodových částech nohavic. Zbytek vaší sedací soupravy má tak dostatek místa ke svému prostorovému vyjadřování.

Na pravém boku slipů je ještě malá vnitřní kapsička, do níž se vejdou klíče nebo přehrávač mp3. Celkově důstojné černé provedení jemně podtrhuje stahovací tkanice vyvedená v reflexní žluti. Široký elastický pás spojuje vnitřní slipy s vnějšími kraťasy. Zatímco vnitřek byl vyroben ze směsi 88 % polyesteru a 12 % spandexu, vnější část je už ze 100% polyesteru.

Zvenku

Vnější nohavice mají krátký rozparek a čtyři řady kulatých perforací téměř po celé délce pro lepší odvětrávání. Také z tohoto důvodu a z důvodu zvýšení komfortu je pruh látky mezi nohama z jemné síťované tkaniny. Celek je tak nádherně prodyšný a pohodlný.

Po obou bocích vnějších trenek jsou stříbrné reflexní pruhy, které svým zalomením uzavírají pás perforací a plní tak i vhodnou estetickou funkci. Logo výrobce ve spodní části levé nohavice je rovněž reflexní. Šortky tak celkově dobře zvyšují pasivní bezpečnost za šera či tmy ať už na silnicích, tak také na cyklostezkách.

Po několika desítkách naběhaných kilometrů musím uznat, že na těch trenýrkách něco bude. Když nad tím tak přemýšlím, beru si je stále častěji a stále raději než upnuté elasťáky. V tuto chvíli patří Salming Running Shorts k mým nejoblíbenějším běžeckým proprietkám. Jen musím ještě popřemýšlet, co řeknu svým britským přátelům, až uslyším, jak přede mnou varují své děti.

PLUSY
pohodlné
skvěle prodyšné
bezpečnostní prvky
MÍNUSY
jako u všech syntetických tkanin i zde můžete oproti přírodním materiálům zaregistrovat zvýšenou tvorbu zápachu
CENA
výrazně pod sedm set korun

Kraťasy na testování poskytl Salmingrunning.cz.

Testovali jsme také:

Běháte raději v krátkých elasťácích, nebo v běžeckých šortkách (muži)/sukénkách (ženy)?
Raději v elasťácích, nic na nich neplandá.
25,3 %
Raději v šortkách/sukénkách, je to mnohem pohodlnější.
74,7 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Reklama