Hlavní obsah

TEST: Reebok One Cushion 2.0 - skvělá univerzální bota

Praha

Uživatelské testy na našich stránkách už seznámily čtenáře s některými botami z produkce firmy Reebok. Vzpomeňme třeba na progresivní, inovátorské, vzdušné Pumpy. Nyní se zaměříme na klasickou běžeckou botu, která je vhodná na takové to naše každodenní pobíhání. Reebok One Cushion má sice tradiční ráz, dokáže ale v mnohém příjemně překvapit.

Foto: reebok.cz

Reebok One Cushion v plné parádě.

Článek
Fotogalerie

Už na první pohled jsem věděl, že si spolu budeme rozumět. Neberte to jako projev mé zženštilosti, ale i ta jejich červená barva hrála ne nepodstatnou roli. Podle barvy bych si samozřejmě boty nikdy nevybíral, v tomto případě to však bylo znamení, že jde o osudovou záležitost. Nad krásou bot se už ale nehodlám rozplývat, to je otázka hodně individuální, pojďme se podívat, co boty umí.

Překvapivá odolnost

Při bližším prozkoumání hned po vybalení z krabice odhaduji, že půjde o botu, která tady se mnou jistě pěkných pár set kilometrů vydrží. Nepatří mezi ty nejlehčí, nepatří mezi ty nejměkčí. Je stvořena z materiálů nadprůměrně odolných. Jak podrážka, tak svršek obuvi dává tušit, že mu jen tak něco neublíží. Jedná se sice o silniční tréninkovou botu, nicméně se mnou ji pouze asfalt nečekal. Lesní i polní pěšiny plné kamení a klacků stály v naší společné cestě. A nic. Pominu-li sem tam nějaké ty stopy neodroleného bahna, nelze po naběhaných dvou stech kilometrech najít žádnou signifikantní stopu opotřebení. Jsem nadšen a můj kladný vztah k One Cushion se začíná ještě prohlubovat.

Mezipodešev je složena ze tří směsí. Bílá pod patou tlumí, úkolem střední černé části je převod sil a podpora stability a červená směs pod špičkou má za úkol podporovat správný odraz. Excentrické zkosení paty napomáhá snadnějšímu střídání nohou ve vysokých obrátkách i nízko nad povrchem. Černo-červená podešev až překvapivě dobře odolávala i náročnému terénu, do nějž nejsou boty primárně určeny. Boty dobře drží v suchém i mokrém terénu.

Univerzální voják

Svršek boty není ani příliš prodyšný, ani příliš uzavřený, zkrátka tak akorát do nejrůznějších povětrnostních podmínek i do nejrůznějšího terénu. Díky moderním technologiím nepotkáte na svršku jediný šev, vše je navařené nebo lepené. Skvěle chráněny jsou přední části prstů, špička je dobře zesílena proužkem červené gumy. Špička boty je ještě poměrně široká a nepůsobí problémy ani mým širším chodidlům. Velmi jsem ocenil také velmi dobře zpracované vyměkčení v oblasti achilovky. Při běhání v noci oceníte reflexní prvky jak v oblasti paty, tak v oblasti špičky.

Zpracování tkaniček, dírek a uchycení jazyka také stojí za pozornost. Plochá šněrovadla ‒ určitě i díky netradičně řešeným dírkám ‒ drží na svých místech a nevzpomínám si, že by se mi za celou dobu testování byť jen jedinkrát rozvázala. Jazyk se nepohnul ze svého místa ani na rozhoupaných a kamenitých tratích. O to se postaraly hned dvě stabilizační očka.

Shrnutí

Celkově jde v případě Reebok One Cushion o hodně dobře vyladěnou tréninkovou obuv pro každodenní trénink na zpevněném povrchu nebo v lehčím terénu. Na noze není bota ani tvrdá, ani měkká, má dobře nastavenou prodyšnost i tuhost podrážky. Já osobně bych dal zhruba po 30 kilometrech běhu přednost malinko měkčí podrážce, nicméně si myslím, že u běžců nad 70 kg tělesné váhy bude už situace rovněž optimální. Bota v červeno-černé kombinaci navíc dobře vypadá, což také přispívá k tomu, že bych si boty v obchodě opět bez váhání vybral.

PLUSY
velká univerzálnost
velmi slušná odolnost
líbivý design
dobrý poměr cena/výkon
MÍNUSY
pro lehčí běžce možná poněkud tvrdší tlumení
CENA
kolem 2600 Kč

Testovali jsme také tuto obuv:

Salming Speed Shoe

Asics Gel Fuji-Attack 4

Adidas Ultra Boost

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články