Hlavní obsah

TEST: Asics Gel Cumulus 16 - bota s pláství, med pro běhání

Praha

Máte rádi pohodlí a běháte delší vzdálenosti? Gratulujeme, máme pro vás botu. Jmenuje se Asics Gel Cumulus 16. Odlehčené řešení, které má vysoké odpružení. Pevnost a komfort v jednom. I když nejde o typickou botu do terénu, zvládla výběh na nejvyšší českou horu. Sněžku tyto boty daly bez jediné újmy na kráse.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Asics Gel Cumulus 16.

Článek
Fotogalerie

Mezipodešev technologie Fluid Ride poskytuje účinnou a pohodlnou cestu pro delší běhy. Ani po odběhnutí padesáti kilometrů nepoznáte opotřebení. V tomto bodu je tato bota odolná.

Každý došlap je tlumen gelovou výplní, která absorbuje nárazy a dodává pohodlnější odraz zpět do dalšího kroku vpřed. Na světě je tak výrobek vhodný pro začátečníky i mírně pokročilé běžce s neutrálním došlapem.

Pohodlí a tlumení, to je hlavní znak. Vrchní část boty připomíná včelí plástve. Patrně chtěl výrobce běžcům zajistit běhání jako med, ale k tomu musí být přece jen i nohy, které, jak poznamenal kolega v redakci, musí makat jako včely.

Plusy
pevná pata
odlehčená verze proti předešlému typu
vysoká odolnost proti opotřebení
neutrální došlap
gelové tlumení
váha boty 301 gramů
Mínusy
vyšší cena
pro „přírodní“ běžce může být tvrdá

Šestnáctá generace této boty má velkou historii, takže se stále vyvíjí a využívá zkušeností běžců. Hmotnost byla snížena, což ocení každý, kdo se vydává na delší distance, a každý gram je s přibývajícími kilometry znát.

Bota je velmi pevná v zadní části, kde je pata běžce pevně obepnuta, což je důležité v případě nerovností. Tato bota vám udrží stabilitu, čímž můžete lépe zabránit možnému zranění.

Sněžka nebyl problém

Šestnáctkovou řadu jsme vyzkoušeli vícekrát, ale nevyhnuli jsme se ani neobvyklému testu, přímo vysokohorskému. Nástup v Peci pod Sněžkou a výběh na Sněžku, poté zpět, kde nechybělo prudké sbíhání. Celkem se tato horská zkouška protáhla na dvacet kilometrů. Kamení, dřevo, štěrk, asfalt - to byl podklad, který byl připraven. Ale tato bota ze syntetického vlákna a pryže odolala, po zkoušce nejevila znaky opotřebení.

Nejčastější cena za nákup tohoto páru se pohybuje okolo 3500 korun, ale ve slevách jde ušetřit i pár stovek, chce to jen trpělivost a asi i trochu štěstí. "Asics Gel Cumulus 16 M pocitově poskytuje běžci přemíru pohodlí, který je zažíván převážně u cenově vyšších modelů. Gel Cumulus 16 oceníte na všech silničních nebo kombinovaných bězích na zpevněném podkladě jako lesní a polní cesty," napsal k tomuto výrobku triexpert.cz jako jeden z největších prodejců v Česku.

Reklama