Hlavní obsah

Kontroverze na druhou: Technické pomůcky běhu pomáhají, nebo škodí?

René KujanSport.cz

Technika nás provází na každém kroku. Čím dál víc. Co bylo dříve manuální, je dnes elektronické a na baterky. Co bylo ještě nedávno analogové, je dnes digitální. V běhu je tomu přesně tak. Navíc se nám do něj vkrádá i technika, o níž dříve běžci ani nevěděli, že by ji měli potřebovat. Je technika dobrá a pomáhá nám, nebo je to pouhé závaží, které s sebou zbytečně vláčíme?

Foto: Profimedia.cz

Technika může být dobrým sluhou. Vždy ale záleží také na pánovi.

Článek

Pozitivní přístup k technice má dnes mnoho zastánců. Technika nám prý pomáhá se zlepšovat, lépe rozumět našemu tělu, lépe analyzovat, plánovat, trénovat. Není to ale trochu jinak? Neodvádí nás všechny ty hypermoderní vymoženosti od nás samých? A neztrácíme kvůli ní kontakt s vlastním tělem, vlastními prožitky a pocity?

To jsou věci!

Dnes existují kupříkladu sporttestery, které měří kvalitu spánku, průběh jeho jednotlivých fází. A já se sám sebe ptám: Umím ještě sám, pouze na základě vlastních pocitů říci, zda jsem se vyspal dobře nebo špatně? A pomůže mi nějak taková technika, když mi bude říkat, že kvalita mého spánku byla výborná a já se zatím budu cítit mizerně a zpráskaně?

Sporttester s nejrůznějšími analýzami a záznamy naší rychlosti, našeho tepu a naší trasy je dnes „pouhým" standardem. Na trhu se už objevuje třeba bunda se zabudovanými LED. Nejen že budete ve tmě vidět. Blikání diod lze synchronizovat se snímačem tepové frekvence, GPS nebo telefonem a nechat světélka poblikávat dle aktuálního výkonu.

Nebo co třeba běžecký batoh? Nepromokavý, vybavený solárními panely, které dobije váš mobilní telefon nebo tablet než doskotačíte do své kanceláře? O moderních sluchátkách by se dala napsat celá kniha. Nejen že jsou odolné proti potu, nevypadávají z uší, jsou bezdrátová a já nevím co ještě. Posledním výkřikem hi-tech módy jsou sluchátka měřící srdeční rytmus běžce a přenášející tyto údaje do mobilního telefonu.

Elektricky nebo chemicky vyhřívané běžecké rukavice do větších zim v tomto kontextu vypadají už jen jako hračka pro malé děti. Protože velcí běžci už mezitím uvažují o nákupu mnohem sofistikovanějších kousků. Například malého měřicího přístroje, který dokáže zjistit laktátové křivky, aniž byste museli několikrát krvácet z prstu. Přístrojek namontovaný do kompresního návleku umístíte na jedno ze svých lýtek a kontrola přetrénovanosti či nedotrénovanosti už běží.

Chytré ponožky pomocí citlivých senzorů dokáží zjistit vzorce dopadu vašich chodidel, kadenci, rychlost, počet kroků, vzdálenost a tak dále a vše bezdrátově přenášet do vašeho telefonu. Ještě více informací dokáží zjistit senzory chytrých bot. Navíc nabídnou třeba křivky sil působící při dopadu, průběh kontaktu podrážky s podkladem a další sofistikované záležitosti.

Pro a proti - babo, raď!

Zastánci techniky tvrdí, že nám pomáhá se zlepšovat. Umožní nám porovnávat své vlastní výkony s těmi dřívějšími, „závodit" s přáteli i v případě, že se zrovna nacházejí na druhém konci planety. Technické prostředky nás mohou i vhodně motivovat. Připomínat tréninky, připomínat skutečnost, že námi naplánované výsledky nekorespondují se skutečností.

Odpůrci techniky říkají, že jsou to jen stále sofistikovanější hračky pro stále infantilnější běžce. Podíváme-li se do historie českého běhu, zjistíme dvě zajímavé skutečnosti. Nikdy v Čechách neběhalo tolik lidí jako dnes. A nikdy nebyly jejich výsledky tak špatné. Čím si to vysvětlit? Lidé dnes běhají hlavně pro zábavu, pro radost a relaxaci. Výsledky je nezajímají. Výsledky vyžadují dlouhodobé krajní úsilí, na nějž už má dnes málokdo čas. Být Zátopek nebo alespoň někdo, kdo zaběhne maratón kolem 2:10 hod. představuje obrovskou nálož dřiny a odříkání.

Běhání je z široké palety sportů jedna z nejjednodušších disciplín. Musíme mít v uších sluchátka, na zápěstí chytré hodinky, v kapse moudrý telefon a v botě důmyslný čip, abychom si tuto jednoduchou aktivitu dokázali užít? Žádný, ani ten nejsofistikovanější chronometr na světě za nás kilometry nenaběhá. A my bychom si žádnou, ani tou nejsofistikovanější hračkou na světě neměli nechat vzít tu jednoduchou a prostou radost z rychlého kladení jedné nohy před druhou.

Dokážete vyběhnout alespoň občas zcela bez přístrojů?
Ano, dělám to tak pravidelně/pořád.
66,6 %
Pouze v naléhavých případech načapání in flagranti.
16,2 %
Ne, má závislost na technice je již ve stádiu neléčitelnosti.
17,2 %
Celkem hlasovalo 302 čtenářů.

Reklama

Související témata: