Hlavní obsah

Ranní ptáče dál doběhne. Pokud to s ním nesekne

Praha

Už jste o nich určitě někdy slyšeli. Možná jste nedopatřením i nějakého takového běžce viděli, když jste se v brzkých ranních hodinách vraceli z veselého restauračního posezení s přáteli. Ano, ta ranní ptáčata, běžci funící za rozbřesku s úsměvem na tváři po svých oblíbených trasách. Téměř neuvěřitelný zjev. Kdyby je investigativní publicisté několikrát nezachytili na své kamery, dodnes bych nevěřil, že něco takového existuje. Ale pojďme si potenciálního nepřítele ‒ minimálně nepřítele dlouhého spánku ‒ prohlédnout zblízka.

Foto: Profimedia.cz

Na mysl se derou ta povědomá slova: Ještě chvíli, mami!

Článek

Běžci skřivani přísahají na svěží a čerstvý vzduch, méně znečištění a méně lidí a vozidel na silnicích, cestách, stezkách. Je asi pravda, že si smog předchozího dne přes noc trochu sedne a trochu jej také odnese vítr do míst, kde ho mají málo nebo si ho sami neumějí vyrobit. I s těmi lidmi a auty to bude asi pravda. Ale představte si, že další argument zastánců brzce ranního běhu je, že budete mít lepší den! Prý si pročistíte hlavu, odbouráte stres a vše uvidíte v růžových barvách.

Mno, ano, je známo, že běh pomáhá vyplavovat endogenní morfiny do krevního řečiště, a tudíž se postará o dobrou náladu, pocity štěstí a tak dále. Ale bude to stačit k odbourání tak velké stresové zátěže, kterou jsme si přivodili vstáváním v nekřesťanskou, nebuddhistickou i nehinduistickou hodinu? Krišna s námi a zlý pryč!

Budík řinčí na celé kolo. Už to chtěl pomalu vzdát, když pod pokrývkou zaregistruje jakýsi pohyb. Jako by to jeho nervy drásajícímu rachotu dodalo novou sílu. Objevuje se malátná ruka. Zašmátrá po nočním stolku a budík málem shodí do plného nočníku ratolestí žijících ve společné domácnosti. Mistrně však po hmatu odlišuje tlačítko „Off" od knoflíku nadepsaného „Zzzzz". Ten tiskne a opět bezvládně padá na zmuchlaný polštář.

Scéna se mnohokráte opakuje, než dojde k celkovému probuzení spáče. Výsledek se dostavil! Budík si včera pracující inteligent nařídil o hodinu dříve. Teď chybí pět minut a pekelný budicí stroj by zvonil v obvyklou dobu. Sakra! Tak alespoň bude čas pořádně si vyčistit zuby.

Ne, nevzdá to už po prvním neúspěchu. Zítra to zkusí zase. Třeba se to jednou povede a on také zakusí rozjařené euforické pocity nebývalého štěstí, tak jak mu o tom někteří kamarádi, zástupci ranních běžců mezi námi, vyprávěli. A možná taky přestane dostávat chuť na hamburgery, svíčkovou s osmi a uzené. Tělo vhodně upraví stravovací návyky i pitný režim. Začne hned zítra. Alespoň jednou za týden to přeci dá! Prý je to s přibývající rutinou stále snadnější a snadnější. Prý se z toho může stát oblíbený zvyk. A zvyk je prý železná košile a košile je prý bližší než kabát. No, držte mu palce...

Jste ochotni si kvůli svému běžeckému tréninku přivstat?
Ano, projasní mi to den. Ten pak bude plný svěžesti.
56,4 %
Už se mi to párkrát přihodilo.
21,4 %
Ani náhodou, slušní lidé po ránu ještě spí.
22,2 %
Celkem hlasovalo 243 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články