Hlavní obsah

Běh a nachlazení. Zdraví máme jen jedno

Markéta LyachováSport.cz

Když jsem se ještě pokoušela v běhu lámat rekordy, alespoň ty osobní, děsila jsem se každého nachlazení. Mé obavy však nikterak nekorespondovaly s náturou mého kouče, který vždy sebejistě tvrdil: „ To rozběháš. Buď tě to přejde, nebo lehneš, no.“

Foto: Profimedia.cz

Blíží se období, kdy mnoho běžců rýmě či nachlazení prostě neuteče.

Článek

Jak to tedy je? Můžete běhat, když vás například škrábe v krku? Nebo je lepší pár dní klidu a pak se znovu pustit do tréninku? Běžci i odborníci se většinou shodují: Pokud máte problém od krku nahoru – jako třeba rýma nebo kýchání, běhat lze. Když vás ale trápí bronchitida či pobolívají svaly a klouby, raději si nezahrávejte.

Ale i s obyčejnou rýmou si můžete zadělat na pořádný problém. Zjistilo se totiž, že rýma nezasahuje pouze nos, krk a oči, ale že s ní mohou souviset rovněž poruchy spánku, onemocnění uší a dokonce potíže s učením. Mnozí z nás však rýmě velkou důležitost nepřisuzují a tak je přecházení často jediným způsobem, jak se s ní vypořádáme. Vždyť neléčená rýma trvá sedm dní a ta léčená týden, že?

Únava může varovat

Výsledky studie prováděné před několika lety v zahraničí ukázaly, že únava, kterou někdy cítíme po tréninku, když jsme nachlazení, může být varováním, které bychom neměli brát na lehkou váhu.

V krvi testovaných sportovců našli vědci látku zvanou interleukin-6 (IL-6), o níž jsou přesvědčeni, že má s únavou přímou souvislost. IL-6 potřebujeme mimo jiné pro správné fungování mechanismu, při kterém naše tělo přechází na spalování tuků ve chvíli, kdy nám ve svalech začínají docházet zásoby glykogenu. Jeho vyšší hodnoty jsou ovšem z hlediska sportovní výkonnosti potenciálně škodlivé a jedním z projevů bývá právě zvýšená únava - dokonce i v případě, že trénujeme méně.

Výzkum prokázal, že množství IL-6 v krvi nezvedá pouze intenzivní trénink, ale stejný efekt může mít i mírná infekce. Silná infekce pak způsobí navýšení až stonásobné – v takovém stavu by byla vaše krev za normálních okolností v případě, že byste právě uběhli maratón.

Vědci IL-6 injekčně aplikovali trénovaným běžcům před závodem na 10 kilometrů – chtěli simulovat podmínky podobné těm, kterým je nemocné lidské tělo vystaveno při fyzické námaze. Někteří z běžců byli až o minutu pomalejší, než se na základě jejich předchozích výsledků očekávalo.

Pozor na přetrénování!

Odborníci se navíc shodli, že pokoušet se trénovat při nachlazení s sebou nese riziko přetrénování. Hladina IL-6 zvýšená v důsledku fyzické zátěže v průběhu nemoci může vyvolat změny v mozku, díky nimž se na tuto látku staneme citlivějšími. Větší citlivost na IL-6 pak bude i při nižší zátěži způsobovat větší únavu.

Rozhodnout se musíte vy sami. „Já to ale nevidím tak černobíle," říká Jaroslav Větvička, někdejší šéflékař lékař Českého olympijského výboru. „Jednoznačné pravidlo pro takové případy neexistuje a situaci se všemi souvislostmi by měl posoudit lékař. I počáteční lehký zánět může totiž vyústit například v onemocnění dolních cest dýchacích i samotných plic nebo hůře v zánět srdečního svalu vedoucí k poškození srdce."

Zdraví máme jen jedno, a i když to mnozí z nás považují za klišé, je tím nejcennějším, co máme. Myslete na to. Takže pokud zrovna neútočíte na světové rekordy, věřte, že běh vám nikam neuteče...

Reklama

Související témata: