Hlavní obsah

TRASA: Liberec - tam, kde kapříci už připluli

Liberec

Krajské město s více než stovkou tisíc obyvatel a mohutnou novorenesanční radnicí bude mít jistě také mohutnou běžeckou základnu. Byla by opravdu škoda nevyužít báječnou polohu města v těsné blízkosti Jizerských hor pro nějaký ten výběh. Není náhodou, že Liberec či jeho okolí obývá nejeden dobrý horský běžec. My si dáme trasu o něco kratší a vzhledem k převýšení také méně náročnou. Pět šest kilometrů na zahřátí v centru, než se pustíme do nějakých větších horských projektů, co říkáte?

Foto: Ivan Sklenář

Hráz má jistě své kouzlo i pro běžce.

Článek
Fotogalerie

Protože je dobré mít na svoji stranu nakloněny bohy - i ty, které zrovna každý večer nevzýváte - začneme náš běh u Neptunovy kašny na náměstí Dr. E. Beneše. Malebným centrem se prodereme Felberovou ulicí až k zámeckému parku, který překonáme diagonálně. Po krátkém kličkování ulicí Sadovou, Tyršovou (jak symbolické, že?) a Humpoleckou se již pomalu dostáváme do prostředí, kde běh osvěžuje nejlépe - do zeleně.

Rušnou Jabloneckou ulici přeskotačíme do ulice Pod Klášterem a rázem jsme na hrázi Starého Harcova, malebné vodní nádrže. Pokud svítí sluníčko, v mělčině u břehu se líně převaluje větší než malé množství kaprů. Ale jakých! Takové aby člověk o Štědrém dnu pohledal. Raději utírám slinu do nátepníku a běžím dál. Po severním břehu nádrže vede pěkná šotolinová stezka, z větší části v příjemném stínu a s pěkným výhledem na zrcadlovitě se lesknoucí hladinu.

Na konci přehrady zahneme doleva na krátký úsek ulice Svobody a Chelčického, později Blahoslavovou uzavřeme okruh. Zmíněné ulice jsou sice otevřené pro automobilový provoz, aut tam ale moc nepotkáte. Běžíte vilovou čtvrtí, kde sice nějaká zaparkovaná auta postávají, projet ale nejspíš neuvidíte ani jedno. Tento jeden okruh má 2,3 kilometru a určitě si žádá o minimálně jedno opakování. Druhou alternativou je překonání ulice Zvolenské a poběhání po stráních Králova háje. Ta první možnost má ale tu výhodu, že máte občerstvení přímo pod nosem - restaurace Na Přehradě má při určitém stupni vyprahlosti své kouzlo. A tak se můžete po svědomitě absolvovaném tréninku ještě chvíli zdržet a se sklenicí vychlazeného nápoje hodit další obdivné oko na prosperující kapří populaci.

KILOMETRÁŽ
6 km (pouze s jedním okruhem)
CELKOVÉ STOUPÁNÍ
165 m

Reklama

Související témata: