Hlavní obsah

Běh a píchání v boku. Chce to správně dýchat

Praha

Přes letité zkušenosti se mi to občas podaří – dostaví se staré známé píchání v boku. Začátečnická chyba, že? Chyba, kterou můžeme správným dýcháním ovlivnit. U dýchání je důležitý rytmus. Při nadechování a vydechování byste měli udržet určitý poměr, který byste neměli měnit - bez ohledu na to, jak rychle běžíte. Ale pozor! Správně dýchat nestačí jen u běhání, je velmi důležité i při dalších činnostech v každodenním životě.

Foto: Profimedia.cz

Píchání v boku. Začátečnická chyba? Nedostatek tréninku?

Článek

Co píchání v boku vlastně způsobuje?

Odpověď není úplně jednoznačná a vědci se o ni přou. Jedni lékaři jsou totiž přesvědčeni, že jde o křeč bránice, která nemá dostatek kyslíku. Ti druzí zase tvrdí, že jde o bolestivé napínání vazivových úponů, kterými jsou k bránici přichycena játra a slezina.

Podle první teorie dochází k píchání v boku tehdy, když nadměrné tempo běhu způsobí nedostatečné prokrvení bránice. V momentě, kdy se běžec snaží dýchat ze všech sil, tlačí na bránici navíc i plíce.

Druhá teorie kalkuluje s tím, že při nesprávném způsobu běhu poletuje slezina a játra v břišní dutině. Vazivové pruhy, které je přidržují, ale mají jen pomocnou závěsnou funkci. Proti otřesům při technicky nedobrém běhu jsou ale bezmocné. Tyto orgány jsou velmi prokrvené, a proto i těžké. Zkušeného běžce prý v boku nepíchá, protože umí zkoordinovat práci břišních svalů s dýcháním a došlapy. Správně pracující břišní stěna dokáže pomocí nitrobřišního tlaku orgány patřičně podepřít.

Teorií je víc

Při jednom z výzkumů vědci pozorovali více než 150 sportujících mužů a žen, a přitom zjistili, že ti, kteří běhají nebo rychle chodí lehce předkloněni dopředu, mají větší sklon trpět nepříjemnými bolestmi v boku.

Může za to tedy špatné držení těla?

Z výsledků vyplývá, že čím horší bylo držení těla účastníků studie, tím prudší a bolestivější bylo píchání v boku při běhu. Lékaři to vysvětlili takto: Špatné držení těla, v tomto případě předklon, zvyšuje tlak na dutinu břišní a na orgány, které se v ní nachází. Kvůli tomu dochází při pohybu k neustálému tření. To zase způsobí přepětí některých svalů a také vazů (které drží orgány na svém anatomicky správném místě) a to vyvolá dobře známou píchavou bolest.

Vědci proto doporučují hlídat si při běhu držení těla – záda by podle nich měla být rovná. Záleží také na jídle. Píchání v boku můžete předejít i tím, že před během nebudete jíst těžká jídla. Zmírníte tím tlak na dutinu břišní.

Co s tím? Jenže co když už vás píchat v boku začalo?

Zpomalte tempo nebo si udělejte krátkou pauzu na vydýchání. Pomůže také, když při nádechu zvednete paže nahoru a při výdechu je necháte zase klesnout. Osvědčil se i takzvaný protitah, tedy dát ruku za hlavu a vyklonit se na opačnou stranu, odkud přichází bolest.

Trápí vás někdy při běhání píchání v boku?
Ano, téměř pokaždé.
18,6 %
Pouze občas.
72,3 %
Nikdy. Nevím, co je píchání v boku ani strach.
9,1 %
Celkem hlasovalo 311 čtenářů.

Reklama

Související témata: