Hlavní obsah

Prima běh s medvědem

René KujanSport.cz

Od minulého čtvrtka do této soboty se na pražské Letné koná rozsáhlá akce pod taktovkou Nadace Terezy Maxové. Na zhruba 1300metrovém kolečku můžete dětem z dětských domovů, náhradním rodinám, ohroženým matkám či týraným dětem vyběhat nějaký ten peníz na podporu. Partneři akce vyplatí 10 korun za každý kilometr, který na okruhu naběháte.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běhající medvěd hýbe Prahou. To méně červené je Tomáš Zahálka.

Článek
Fotogalerie

Zpočátku to vypadalo jako prima charitativní akce, ale ukazuje se, že díky zapojení mnoha atletických nadšenců se z „Teribear hýbe Prahou" stává i významná akce běžecká. Jak jinak si vysvětlit přítomnost také obou redaktorů Běhání.Sport.cz na trati, že?

Tvrdá realita

Nemístné žerty ovšem stranou. Veskrze zábavná akce má totiž velmi vážné cíle, a tak se všichni přítomní do boje s metry pouští s vervou a zápalem. Běhat můžete kdykoli během dne či noci, otevřeno je neustále. Přiznám se, že mám rád akce mající v propozicích „uskuteční se bez ohledu na povětrnostní podmínky". Život není rádio, nedá se vypnout, když zrovna nehrají mou oblíbenou píseň, a zapnout zase později. A běhání je přeci život, no ne? A tak je běh s Terčiným medvědem stejně reálný a nekompromisní jako životní situace těch, kterým se nadace snaží pomáhat.

Zakusit jsme si to mohli na vlastní kůži, když nás začal po pár kolečkách skrápět ještě vcelku milosrdný deštík. V prostoru startu a registrací bylo tou dobou mnoho zastřešených míst, kde by se člověk mohl schovat. Neviděli jsme však nikoho, kdo by odstoupil z trasy a šel si užívat pohodlí. Naopak. Většinu borců přeháňka motivovala k rychlejším výkonům, a tudíž větší podpoře potřebných.

Druhé přiznání

A přiznám se ještě podruhé, že nemám rád závody, kde se běhá dokola. Nejsa křečkem, nemám zkrátka takové kratochvíle v oblibě. Letná ale byla velkou výjimkou. Je to určitě tou atmosférou, která na okruhu panuje, a snad ještě více těmi lidmi, které tam můžete střetnout. V případě nezdolného důchodce Štefana Krče snad v jakoukoli denní či noční hodinu. I my jsme tuto běžeckou ikonu a pohyblivou reklamu na zdravého ducha ve zdravém těle (na zdravotní pojišťovnu jsem se zapomněl přeptat) na okruhu potkali. V tuto chvíli železný Štefan dobíhá svůj 400. kilometr.

Štefan Krč vypisuje v rámci akce neoficiální závod na 24 hodin. Přijďte si zkusit celodenní závod! Posledních 24 hodin projektu bude patřit Štefanovi a jeho následovníkům. Budou kroužit na trase celý jeden den. Startuje se v pátek v 16:00 hodin. Přidejte se a pomozte!

Druhé setkání

Ani další postava českého běhu na sebe nenechala dlouho čekat ‒ běhající suknice na bosém těle Tomáše Zahálky. Tento borec snad nevynechá jedinou běžeckou akci v republice. A snad každou z nich má spojenu s bohulibou činností. Nešetří ani svoje nohy, ani svou peněženku a běhá pro vozíčkáře, dělá traséra nevidomé běžkyni, nabíhá kilometry pro Světlušku... Na medvědí trase po sobě zatím zanechal více než bosý maratón. A svým nadšením strhává mnoho dalších. Hned na trase jsme svědky toho, jak inspiruje cyklistu Martina Š. Velocipedista zcela omámen jeho příkladem odhazuje v prostorách startu svého železného oře a běží několik kol s Tomášem naboso! Taktéž činím v úctě k těmto hrdinům i já.

Čas však neúprosně běží a já, ač velice nerad, musím opustit místo velkých běžeckých příběhů. Snad do soboty ještě stihnu přidat nějaký ten kilometr a potkat na trase pár přátel minulých i budoucích. Přidejte se taky! Tenhle zážitek za to opravdu stojí.

Doposud zúčastněných běžců3 000 osob
Doposud naběhaných kilometrů37 000 km
Doposud vyběhaných peněz3 700 000 Kč

Více informací najdete na oficiálních stránkách akce.

Reklama

Související témata: