Hlavní obsah

TEST: Kompresní návleky na stehna CompresSport For Quad ‒ užitečné trubice

René KujanSport.cz

Problematice kompresních návleků jsme se již párkrát věnovali. A zjistili, že nejde o právě jednoduché téma. Jde o téma přímo kontroverzní. Zdá se, že komprese má buď zaryté zastánce, nebo zaryté odpůrce. Ani vědecké výzkumy nevnesly zatím do věci zcela jasno. A tak nezbývá, než aby každý z nás dal především na svoje vlastní zkušenosti a pocity. Představujeme vám kompresní návleky na stehna. Pomohou?

Foto: René Kujan

Kompresní vybavení někomu pomáhá při výkonech, někomu při regeneraci.

Článek
Fotogalerie

Už jsem dříve zmiňoval, že na svých nohách nesnesu nic kompresního, pokud jsem čerstvý a mám podávat nějaké výkony. O co větší jsem ale odpůrce komprese při běhu začerstva, o to větší jsem její příznivce při regeneraci nebo při trvalejší, dlouhodobější zátěži. Po náročném výkonu, ať již při závěrečné regeneraci nebo při dalším navazujícím běhu si na sobě takzvané „kompresky" už dokážu představit.

S velkým zaujetím jsem pozoroval vývoj kompresního trhu ‒ a nakonec neodolal a pořídil i jedny návleky na stehna. Ze čtyř nabízených barev jsem samozřejmě vybral tu nejuniverzálnější, černou. Existují ještě v bílé, oranžové a modré, ale to ať si zase ladí se svým dalším běžeckým ošacením spíše ženy.

Dobré, ale kdy?

Neoddiskutovatelným přínosem těchto návleků je snížení vibrací svalů a podpora žilního oběhu. Polemiku pak můžeme vést, zda je toto přínosem spíše při běhu, či spíše po něm. Každému jednotlivému běžci či běžkyni ale nakonec nezbude nic jiného, než vyzkoušet na sobě a zjistit, jak to u něj vlastně funguje. Osobně dávám stehenním návlekům přednost při následné regeneraci. Zkoušel jsem je i na běh jako takový, ale mělo to pár nevýhod. Jednak je mi komprese při výkonu nepříjemná ‒ tedy minimálně do dosažení určitého značného stupně únavy a jednak cokoli zasahující do prostoru rozkroku zvyšuje pravděpodobnost, že se do cíle závodu dostanete s nějakými těmi odřeninami.

Samotné návleky tvoří zužující se úpletový tunel, jenž má dolní, barevně odlišený, zhruba čtyřcentimetrový okraj zdvojený a zároveň jemný natolik, aby nepříjemně nezasahoval do oblasti blízko podkolení. Horní okraj tvoří silnější pěticentimetrový gumový lem, který je z vnitřní strany poset deseti řadami silikonových teček bránících sklouzávání návleku. Záleží, jak tolerantní je vaše pokožka k nošení umělých vláken, tento úplet je však velmi pohodlný.

Regenerace v optimu

Návleky na stehna nasazuju pro regeneraci, po uběhnutí desítek kilometrů a nechávám je na nohou, dokud je mi to příjemné. To je většinou po mnoho hodin. Po opravdu velkém vyčerpání jsem schopen v nich někdy strávit i celou noc.

Výrobce dodává na trh čtyři různé velikosti lišící se od sebe obvodovým rozpětím u horního a dolního lemu. Dobrý prodejce tak přispěchá s krejčovským metrem a rychle vám pomůže s výběrem správné velikosti. Návleky se mi velmi osvědčují, a tak jedinou opravdovou zábranu v jejich masivním rozšíření vidím v jejich vysoké ceně.

PLUSY
velká podpora regenerace po výkonu
kvalitní zpracování a design
MÍNUSY
nemusí vyhovovat každému
CENA
kolem 1600 korun

Reklama