Hlavní obsah

TEST: Nová zbraň od Inov-8. Jak si bota Terraclaw 250 vedla v pekle?

Beskydy

Při pohledu na obutí účastníků trailových závodů je na první pohled jasné, že společnost Inov-8 se v posledních letech výrazně etablovala mezi zavedenými značkami. Letošní novinkou v nabídce pro příznivce dlouhých horských běhů je koncept Terraclaw, jehož „těžší“ variantu dostala redakce Sport.cz možnost otestovat. A když test, tak pořádný. Boty jsme protáhli 95kilometrovou tratí na Beskydské sedmičce. Jak si vedly?

Foto: inov-8.blogspot.cz

Nová zbraň od Inov-8 - Terraclaw 250. V terénu nezklamaly.

Článek
Fotogalerie

Koncept Terraclaw byl navržen jako nástupce oblíbeného Trailrocu, který Inov-8 nabízí ve třech úrovních dropu 0,3 a 6 mm. Na maratónské či ultra distance byl přirozenou volbou Trailroc 255 s dropem 6 mm, nadmíru pohodlná a výkonná bota si získala řadu příznivců, autora nevyjímaje.

Zpráva o brzkém konci Trailrocu proto - alespoň u autora - způsobila menší paniku a směrem k Terraclaw, jehož nabídku firma zredukovala na drop 8 a 4 mm, lehkou nedůvěru. Ta ale vzala za své hned při prvním obutí těžší varianty 250 s dropem 8 mm a prvním výběhu. Pocit v Terraclaw, podobně jako v Trailrocu, je totiž od prvního momentu naprosto pozitivní - bota na noze skoro není cítit a nabízí neuvěřitelné pohodlí. A tento pocit nezahnaly ani útrapy na trati B7.

44 špuntů pro ideální trakci

Co dělá z Terraclaw ideální zbraň na závody v tom nejtěžším terénu? Vezměme to popořadě. Inov-8 vybavil boty zcela novou podrážkou, které dominuje čtyřiačtyřicet různě orientovaných špuntů o výšce 4,5 mm. Dezén podešve zajišťuje výbornou trakci na různých podkladech - například při letošní B7 boty prošly kromě sněhu snad všemi variantami terénů, aniž by noha ztratila jistotu při došlapu a odrazu. Podrážka je tvořena ze dvou směsí gumy - vnější černá je tvrdší a více odolná otěru, vnitřní barevně odlišená je měkčí a sichruje lepší grip na skále či kamenech

PLUSY
posunuté šněrování nahoru a víc prostoru pro práci přední klenby
účinný „zámek" jazyka
vylepšená ochrana proti okopu
pohodlí a komfort
MÍNUSY
neobjevily se
CENA
cca 3300,- Kč

Mezipodešev si Terraclaw „vypůjčil" z konceptu Race Ultra - osvědčená směs „compressed EVA" vyznačující se tvarovou stálostí a trvalou tlumící schopností. Mezi podrážkou a mezipodešví mají boty vložený polymerový prstenec DFB, který kopíruje plantární fascii a napomáhá flexibilitě boty, protože přispívá k efektivnějšímu odrazu.

Posunuté šněrování zvětšuje prostor pro přední klenbu

Svršek boty nabízí zajímavý rys: šněrování je posunuto cca o 1,5 cm nahoru a přední část nohy, která je při dlouhých bězích nejvíc zatíženým místem chodidla, má naprosto neuvěřitelný prostor pro práci. Při prvním nazutí boty vám možná přijde, že je prostoru až moc, ale po hodinách strávených na trati pochopíte, že tak toto má být. Proti Trailrocu je vylepšené ukotvení tkaniček k jazyku a asymetricky našitý zámek drží jazyk na svém místě.

Materiál svršku je podobně jako u Trailrocu hodně prodyšný, takže pokud naberete vodu, vyteče z boty rychle ven. Část nad přední klenbou je vyztužena páskem ve tvaru X, který pomáhá udržet nohu v lůžku boty. Obsázka kolem celé boty chrání chodidlo před bolestivým stykem s kameny a povedená (proti modelu Trailroc) je ochrana proti okopu na špičce, kterou skutečně oceníte v závěrečných fázích dlouhých běhů, kdy už se nohám „moc nechce".

Právě při závodu typu B7 komfort boty Terraclaw ucítíte dvojnásob. Osobně jsem pak byl zcela u vytržení z toho, že ačkoliv jsem nestačil boty ideálně vyšlápnout, v cíli jsem neregistroval jediný puchýř či bolestivější otlak. Se stejnou zkušeností se navíc svěřovali i další závodníci, jejichž nohy novinka od Inov-8 rovněž zdobila. Zdá se, že britský výrobce opět trefil do černého.

Reklama