Hlavní obsah

Pražský maratón přichází se světovou novinkou. Realita dostane další rozměr

Praha

Organizátor největšího republikového maratónu, půlmaratónu a dalších regionálních závodů, RunCzech přichází s celosvětovou premiérou dalšího maratónu. Ano, v Praze budou od příští sezóny maratóny dva. Že to není žádná sláva? Ale je, ten druhý maratón totiž bude digitální.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Bývalá miss České republiky Lucie Křížková byla první běžkyní, která vyzkoušela novou "mixed reality".

Článek

Hráči počítačových her, takzvaných adventur možná začínají něco tušit, ostatní tápou v temnotách. Praha bude mít jako první město na světě i v této sluneční soustavě svůj vlastní digitální maratón. Nechává tak za sebou i takové velikány, jako je Chicago nebo New York.

Celá technologie je skryta v jedné počítačové, případně mobilní aplikaci. RunCzech tak do světa běhu vnáší „směsnou skutečnost", „mixed reality". Napůl skutečnost, napůl umění počítačových programátorů. Celá skutečná trasa pražského maratónu je věrně zachycena okem kamery. Každý digitální běžec má svého avatara a vstupuje do „3D hry" na reálných podkresech. Můžete si tak trať natrénovat a podrobně poznat každý metr tratě.

Kdykoli, kdekoli, s kýmkoli

Přijít do fitka nebo se na běžecký pás postavit doma, zmáčknout tlačítko Start a zažít atmosféru pražského maratónu kdykoli a kdekoli? Ve dne, v noci, na druhé straně zeměkoule? Zazávodit si sám se sebou nebo s kýmkoli na kterémkoli konci světa? Sen? Od příští sezóny realita. S jednoduchým začátkem: stáhnout aplikaci, vytvořit profil, stoupnout na pás a běžet.

8. května 2016 se bude samozřejmě konat i tradiční Volkswagen Prague Marathon. A v 9:00, v oficiální čas startu vyrazí na svou virtuální trať také všichni běžci Prague Digital Marathon. Startovné nulové. Počet míst? Neomezený! Na konci bude výstupem výsledková listina stejně jako u tradičního závodu. „A pro všechny účastníky jsou již připravené pravé digitální medaile," žertuje Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Prague Digital Marathon

Co potřebujete? Běžecký pás a mobilní telefon, tablet nebo počítač. Aplikaci SocialRun si v plné, maratónské verzi stáhnete za 9,99 €. K dostání bude ještě desetikilometrová trať za 3,99 €. „Naše aplikace je něco, jako když si kupujete muziku nebo počítačovou hru ‒ jednou zaplatíte a už je navěky vaše, můžete si ji přehrávat, jak často a jak dlouho chcete," doplňuje Brit Marc Hardy, zakladatel RunSocial.

V tuto chvíli je připravena verze pro iOS, tedy pro přístroje Apple. Pro příští rok se počítá také s verzí pro Android. Video reálné trasy doprovází i reálný zvuk. Přihlížející lidé vám mávají, tleskají a vy všechno na obrazovce nebo monitoru vidíte i slyšíte. Probíháte kolem stánku s klobásami a téměř cítíte i vůni oněch propečených uzenin.

Počet účastníků je neomezený. Pro každých 50 digitálních běžců se vytváří virtuální „room" (hráči „Call of Duty" prý znají), takže nehrozí, že byste se celou trasu brodili až po krk v popisech avatarů tisícovek spoluběžců. Vlevo na obrazovce se vám zobrazují nejbližší spoluběžci a jejich metráž zpoždění nebo náskoku. V dolní liště běží kilometrový progress bar, rozčleněný navíc na úseky po 100 metrech. Vidíte tak před sebou nejen přesný údaj o kilometru, na němž se zrovna nacházíte, ale i část následujícího kilometru, kterou již máte za sebou. Ukazatel aktuální rychlosti je samozřejmostí. „Místnosti" otevírají prostor pro vaši soukromou soutěž mezi přáteli, příbuznými, známými z oddílu nebo pro team building pro pracovní kolektivy.

Tři možnosti připojení

Technicky existují tři možnosti připojení. Nejjednodušší a nejméně přesná je pomocí mobilního telefonu. Čidlo v mobilu snímá otřesy jednotlivých vašich kroků a propočítává kilometráž. Dále existuje zařízení TreadTracker, zařízení za zhruba 100 dolarů (cca 2400 Kč) opatřené kolečkem a bluetooth připojením. Na skutečně pouhé dva kliky zařízení připojíte, umístíte pod pohyblivý pás a běžíte - s vysokou přesností. Třetím řešením je futuristické propojení telefonu či tabletu přímo s pásem. Toto doposud umožňují pouze některá zařízení. Ale digitální maratón můžete běžet i venku, nejen v posilovně! Jednoduše si zapnete GPS a aplikaci a vyrazíte. Můžete se tak účastnit digitálního maratónu i na čerstvém vzduchu. „V takovém případě ovšem velmi důrazně nedoporučujeme sledovat na displeji pražskou trať," uzavírá s úsměvem Marc Hardy.

Sedm zlatých

Skoro by se zdálo, že novinek už nemůže být více, ale RunCzech přichází ještě s jednou peckou ‒ pro rok 2016 mají všechny závody (sedm) zlatou známku kvality mezinárodní federace IAAF. Organizátoři tak jen potvrzují svoje celosvětové prvenství a mezi sebou a ostatními kompetitory nechávají stále větší propast. Máme se v tom novém roce na co těšit!

Reklama