Rubriky:

Radíme

Bez bílkoviny ani ránu. Který protein je nejlepší?

9. listopadu 2015 07:09 - Praha

Minule jsme se zmínili o pitném režimu, dnes to bude o energii a o doplnění potřebného množství proteinu. Dáme si návod, který druh a kdy je nejvhodnější. Je dobré vědět i kolik a kdy ho jíst. Máme v našem těle nějaká omezení? A možná ještě něco navíc.

 

Petr Hloušek, Právo

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Začněme od názvosloví. Protein je synonymum pro bílkovinu. Aminokyseliny jsou jednotlivé složky proteinu a naše tělo si je umí téměř všechny syntetizovat (poskládat z jiných částí). Bohužel existuje i devět esenciálních aminokyselin, které naše tělo musí doplňovat ze stravy či doplňků. Dle komplexnosti obsahu aminokyselin dělíme jednotlivé druhy proteinů. Druhé důležité členění je podle zdroje z rostlin či živočichů.

Nejlepším zástupcem je sójový protein. Obsahuje všechny aminokyseliny včetně esenciálních. Je rostlinného původu, tudíž lépe vstřebatelný a snadněji využitelný. Proč lidé mají problém se sójou? Sója je rostlina, která je schopna absorbovat vše obsažené v půdě. Pokud ji pěstujeme na skládce, moc dobrého nám nepřinese. Jinak je vhodná pro všechny.

Nepodceňujte stravu, běžci. Poradíme a připomeneme mýty
Běžec a pitný režim? Ledviny pročistí denně 200 litrů krve

Druhým zástupcem je vaječný bílek. Živočišný zdroj komplexních aminokyselin. Podporuje růst svalové hmoty a je vhodný k večerním seancím u ledničky. Když mám večer hlad, dám si dvě vejce. Když mám chuť tak jen jedno. Třeba v kombinaci s knäckebrotem a okurkou jde o báječnou svačinku i o deváté hodině.

Asi nejběžnějším v našem jídelníčku je mléčný protein. Jsme jediní savci, kteří jej přijímají v období dospělosti. Konzumaci jsem z jednoho litru na den snížil na sklenku obden, ale pořád má v mém jídelníčku své místo. Mléčný protein obsahuje dvě složky - kasein a syrovátku. Kolem 80 % mléka je tvořeno právě kaseinem. Důležitou roli hraje při vzniku sýrů, tvarohů a jogurtů. Při prodeji kaseinátů (doplňků) je třeba vždy uvést obsah bílkovin v % hmotnosti. (obvykle kolem 90 %).

Druhou složkou je syrovátka. Obsahuje vitamíny a minerály a také esenciální aminokyseliny. Pro naše tělo je snadno vstřebatelná a má další příznivé účinky na organismus. Lze ji dobře zakomponovat do jídelního plánu. Milovníci masa vyhledávají hovězí protein. Ten doporučuji spíše lidem, kteří aktivně posilují a ničí si svalovou hmotu v tělocvičně. Poměrně rychle se tráví a nejlepší je izolovaný v doplňcích.

V jídelníčku by měl být alespoň jeden ze zástupců bílkovin pravidelně. Žena by měla přijmout 0,8g na kg hmotnosti, u muže je toto číslo o fous vyšší - 1,2g na kg. Má být součástí snídaně, oběda, všech odpoledních svačin i večeře. Zdroje ve stravě by měly být v poměru 70 % rostlinné a 30 % živočišné proteiny. Podle potřeb jednotlivých běžců je třeba dořešit na míru s odborným poradcem. Není však cílem se jím přejídat. Tělo najednou dokáže zpracovat pouze 30 g proteinu. Co je navíc, tvoří odpad, který naše těla odstraňují. Lidově řečeno: „Pokud se jím cpete nadmíru, házíte vše do háje."

Když využitelnost bílkovin klesá

Navíc nám nadmíra proteinu zatěžuje ledviny. Pokud se k tomu přidá ještě nekvalitní zdroj, máme zaděláno na potencionální problém. Nezapomínejte proto doplňovat tekutiny. O tom bylo vše řečeno v předminulém díle pitného režimu. Příjem je vhodné rozvrstvit do celého dne. Pamatujte tedy. Takový krásný den může začít dobrým jogurtem, pokračovat ovocem. K obědu si najdete dobrou luštěninu, odpoledne slupnete sýr nebo Cottage a večer zakončíte fazolkou s kouskem báječné ryby. A k televizi zobnete pražený sójový bob. Kdo si toto zhodnotil jako nemožné, tak ať se u mě zataví, najdeme řešení na míru.

Na závěr nepříjemnost. Využitelnost bílkoviny v našem těle postupně klesá. Množství se tak po 50 letech věku musí úměrně navýšit. Nedostatečné doplnění má za následek trávení svalové hmoty a snižování poměru svalů vůči tukům. Žádný rozumný člověk toto nemůže dopustit. Sval je pro nás vším. Zachrání nás při nemoci i úrazu. Základním stavebním prvkem svalu kromě vody je protein - bílkovina. Proto začněte pomalu počítat.

Jakub Podaný a život
Od mala jsem trpěl atopickým ekzémem a alergií, ve 12 letech mi navíc doktorka zakázala sport. Zakulatil jsem se a pomalu začal baštit léky na alergii. Vynechal jsem z jídelníčku silné alergeny ořechy, jablka, poté další ovoce. Došel jsem až do fáze 4 měsíců pravidelného užívání léku na alergii. Vyzkoušel jsem mnoho kúr, ale bez výsledku. Jedl, pil a mazal na sebe ledasco. Před dvěma lety se mi do cesty dostal poradce v oblasti výživy. Po 3 měsících spolupráce nastal ústup ekzému, do roka jsem nebral léky na alergii. Je to skvělý pocit, když po sedmi letech opět ochutnáte jablko bez hrozby otoků, slzení a problémů s dýcháním.
Jakub Podaný, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Radíme

Filtr článků - Radíme


Kalendář akcí

Kdykoliv prosinec leden 2018 únor 2018 březen 2018 duben 2018 květen 2018 červen 2018 červenec 2018 srpen 2018 září 2018 říjen 2018 listopad 2018 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce