Hlavní obsah

Máme rady jak přežít běh v zimě a dokonce si ho užít

Markéta LyachováSport.cz
Aktualizováno

Brrr, nechce se mi. Zima, to je vždycky doba, kdy začnu tak trochu lenivět. Dřív jsem měla pár „pádných“ výmluv, jak se z běhu vykroutit - navzdory tomu, že ho miluju. Doma jsem prostě oznámila, že nemám to správné oblečení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaro se ptát nebude, co jste nenaběhali v zimě.

Článek

Moc dlouho mi však tahle výmluva nevydržela. Oblečení už díky svému akčnímu manželovi mám. Jenže sychravé počasí mě zahání spíš do postele ke knížce než k výběhu do terénu. Nejsem v tom sama. Pro mnohé je zima obdobím, kdy si dávají běžeckou pauzu. Jiní však toto roční období milují. Pohled na zamrzlou krajinu a křupání sněhu pod nohama dělá běh v zimě výjimečným.

Najít motivaci vyrazit ven, když rtuť teploměru klesne, může být obtížné. Pár rad na trénink v zimě vám pomůže neztratit sílu na běh ani v zimních měsících.

1. Upravte trénink podle podmínek a nedržte se přísně toho, co jste si naplánovali. Vyzkoušejte zábavný trénink, při kterém rychlost určuje terén. Tímto způsobem se vyhnete zbytečnému riziku a stresu a nebudete potřebovat dlouhý čas na zotavení po následcích nachlazení.

2. Nevyrážejte daleko od domova. Berte v úvahu riziko prochladnutí a únavy a daleké cesty zpět. Raději běhejte okruhy blízko domova.

3. Teploty jsou obvykle nejnižší brzy ráno a pozdě večer. Pokud je to možné, naplánujte si trénink na teplejší část dne.

4. Neběhejte s prázdným žaludkem - nasnídejte se nebo si dejte svačinu na bázi karbohydrátů, budou působit jako izolace.

5. Nezapomeňte hodně pít, i když je venku zima. V tomto období často zapomínáme, že se potíme. Je rozumné vzít si s sebou na delší běh dostatek tekutin. Takový Camelbak s teplým čajem na zádech je hodně příjemná věc. Zahřeje vám záda a zároveň je při běhání v zimě ideální k udržení pitného režimu.

6. Dobré oblečení je základ. Vrstvení je zlaté pravidlo hned ze dvou důvodů: Za prvé se uchová vzduch mezi vrstvami oblečení, což zvyšuje izolaci a zadruhé vám to umožní regulovat teplotu přidáním či ubráním. Zvolte prodyšné, lehké materiály a neoblékejte se nadměrně, protože tělo se při běhu zahřeje. Čepice, rukavice a teplé běžecké ponožky jsou ale v zimě nevyhnutelné.

7. Nezastavujte. Raději zvolte pomalejší klus. Když zastavíte nebo přejdete do chůze, vychladnete a můžete na to nepříjemně doplatit.

Ze své zkušenosti vím, že nejtěžší je ten první krok – prostě se obléknout, obout a vyrazit. Pokud ale opravdu nechcete oblékat více než jednu vrstvu oblečení, alternativa existuje. Běžecké trenažéry v posilovnách a fitcentrech splní svůj účel. Běh venku ale má i další nepopiratelné a pro ženy velmi příjemné bonusy. Spálíte o 15% více kalorií než na běžícím pásu a tím pádem rychleji hubnete.

Posilujete si také imunitní systém, srdce a plíce. Zrychlí se váš metabolismus. Budete mít lepší náladu a vyhnete se zimní depresi.

Reklama

Související témata: