Hlavní obsah

Běhat s hlavou v oblacích můžete pod Králickým Sněžníkem

Markéta LyachováSport.cz

Taky máte někdy hlavu v oblacích? Ne? Tak teď to můžete napravit. Navíc zabijete dvě mouchy jednou ranou. Kromě toho, že se vaše hlava bude kdesi vznášet, ještě utečete z předvánočního šílenství - nákupů, úklidů a přecpaných obchoďáků.

Foto: Profimedia.cz

Na Králickém Sněžníku vystřídají turisty projednou běžci.

Článek

Je to jednoduché, poběžte až do mraků. V sobotu 12. 12. ve 12:12 se bude ve stále nedotčeném horském prostředí Dolní Moravy pod Králickým Sněžníkem otvírat nová Stezka v oblacích.

Na její vrchol můžete doběhnout mezi prvními návštěvníky. „Je to moc příjemné místo, kde jsme už třikrát našli zázemí pro náš trailový pohár. A taky příznivý termín, jak se vydat do přírody, do zajímavého terénu," říká Martin Dvořák, šéf pořadatelského týmu.

Trať Běhu do oblak měří 2 500 metrů od hotelu Vista až na vrchol Stezky v oblacích, převýšení je zničujících 430 metrů. Pro běžce je připraven patřičný servis - nahoře dostanou oblečení, mohou se pokochat výhledy a dokonce i sjet po tobogánu. Dolů už mohou sejít klidným krokem. „Předpovědi počasí ještě nemáme, ale detaily tratě upravíme podle ní," dodává Dvořák.

Krkonoše na dohled

Stezka v oblacích dorostla v posledním roce poblíž chaty Slaměnka nedaleko horní stanice lanovky Sněžník ve výšce 1 116 metrů. Podle návrhu architekta Zdeňka Fránka, děkana FUA TU v Liberci, se vypíná do 55 metrů. Dřevěná cesta poskytne pohodlí i kočárkům nebo vozíčkářům, tobogán sviští po dráze dlouhé 101 metrů! A vidět jsou odtud i Krkonoše na straně jedné a Jeseníky na té druhé. Kochat se můžete i malebným údolím řeky Moravy.

Pokud se vám v oblacích zalíbí, nemusíte si zoufat. Čekat rozhodně nemusíte celý rok. V tomto roce totiž odstartoval zajímavý běžecký seriál běhů do vrchu - Rozhledny v pohybu. Běžce láká na vrcholky hor, kopců a kopečků a hostily ho západní Čechy.

Seriál obsahoval pět závodů, které se uskutečnily v rozmezí května a června v okolí nejhezčích rozhleden. Byly to Háj třikrát jinak v Aši, Bohušův vrch třikrát jinak v Plané, Chlum třikrát jinak v Plzni, Krkavec třikrát jinak u Plzně a Hamelika třikrát jinak v Mariánských Lázních. Závody zařazené do tohoto seriálu jsou unikátní kombinací krátkého běhu do vrchu s hromadným startem, terénního výběhu prudkého svahu s intervalovým startem a intervalového výběhu schodů rozhledny.

Zmizí český nešvar?

Pořadatelé měli jediný cíl: nachystat zajímavé závody s programem pro celé rodiny. Jejich součástí byl i doprovodný program. Závodníci měli možnost opéci si buřty nebo využít tipu na výlet, který byl připraven pro každou lokalitu. „Protože se mi nelíbí častý nešvar, který se objevuje na závodech v Čechách - mám na mysli to, že běžec přijede hodinu před závodem, odběhne si jej a (v lepším případě) po vyhlášení výsledků zase spěchá domů, chtěl jsem všem běžcům a jejich rodinám nabídnout aktivity, které by je motivovaly zůstat co nejdéle a užít si den příjemným způsobem," říká autor projektu a jeho organizátor Roman Sladký.

Seriál se podařil a je jisté, že příští rok se uskuteční druhý ročník. Organizátoři už pečlivě pracují na nových vychytávkách.

Máte se na co těšit...

Reklama

Související témata: