Hlavní obsah

Běhání a mýty. Nemáte také nějaké ve své hlavě?

Praha

Čekají vás dnes nějaké kilometry? Určitě ano. Než se na ně vydáte, podívejme se na nějaké mýty o naší zálibě. Běhu samozřejmě. Než se vrhneme na mýty o jídle, tak na začátek první věc. Pro začátek mi stačí jakékoliv boty. Není důležité investovat tisíce do vybavení. Kde ale není úplný prostor šetřit, je kvalitní obutí. Výběr správné boty nám pomůže nastavit správný došlap, pohyb a dynamiku běhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jak s pitným režimem? Stále tápete?

Článek

Bota vám zaručí oporu kotníků, ušetří nás od nepříjemné bolesti holeně a umožní zintenzivnit prožitek z běhu samotného. Výměnou bot jsem zaznamenal zrychlení, eliminaci otlaků na prstech a chodidlech. A ten prožitek. S výběrem si nechme vždy poradit od odborníků.

No a teď už něco více z mého oboru. Běháním na lačno více zhubnu. Běh na lačno je spíše určen pro zkušenější běžce. Nováčka mohou potkat nepříjemnosti z důvodů poklesu hladiny cukru v kombinaci se ztrátou tekutin. Rychlost hubnutí ovlivňuje doba setrvání v ideální zóně na spalování tuku. V překladu: dlouhodobé pomalé tempo.

Víme vše o pitném režimu?

Pitný režim je věda. Věda to není. Článek o pitném režimu popisuje jasný návod. Stačí ho jen aplikovat a vydržet. Při běhu dochází k velkým ztrátám vody a iontů. Už při 2% poklesu obsahu vody v těle může dojít ke ztrátě koordinace. Pokud nechceme sebou tahat láhev, je třeba se řádně napojit před vyběhnutím. Vodu doplním vhodným sportovním nápojem, který vám udrží hydrataci po celou dobu tréninku.

Běhání ničí kolena. Běh je pro nás jeden z nepřirozenějších pohybů. Co nám může uškodit, je nesprávná technika běhu, špatné držení těla, nevhodná obuv a přetížení organismu. Pokud eliminujeme negativní dopady, za které si můžeme většinou sami, tak naše tělo začne „zrát".

Nemusím nějak upravovat jídelníček a během zhubnu. Hubnutí zmiňuji podruhé. Běh je nejméně náročný sport na vybavení a na finance. Tudíž jej využíváme jako první možnost zbavit se „pneumatiky" kolem těla. Bez úpravy jídelníčku sice shodíte pár kilo, ale můžou to být hlavě svaly. Tělu je třeba vrátit základní stavební prvky. Zaprvé pro regeneraci a za druhé pro budování. Každý, kdo si chce užívat kvalitní běh a zlepšovat výkon na to dříve nebo později přijde. Pozor ať není moc pozdě.

Proteinové doplňky zatěžují ledviny

Když se najím před během, tak je mi těžko a bez jídla je mi špatně. Každý jsme trochu jiný. Jiné nároky, jiné dispozice, jiné cíle. Zásadní roly hraje náš metabolismus. Vhodné složení stravy nám může doporučit odborník na výživu či trenér. Rady od kolegů a z internetu můžete zkoušet. Občas se nezadaří. Já osobně volím před tréninkem tekutou stravu obsahující vitamíny, bílkoviny a sacharidy. Díky snazšímu trávení a rychlejšímu „průtoku" trávícím systémem se tělo raduje dříve a nemá problém s plným žaludkem ani s pocitem zesláblosti z nedostatku živin.

Proteinové doplňky zatěžují ledviny. Pokud nedodržujete pitný režim, tak vše co děláte, zatěžuje ledviny! Množství a časování příjmu proteinů je individuální záležitost každého jedince. Pokud si dáme cíl a neznáme k němu přesnou cestu, využijme služeb poradce v oblasti zdravého životního stylu. Debata s ním může otevřít oči a pomoci na začátku našeho snažení.

Dnes již více nestihneme. Byli jste úžasní čtenáři a věřím, že se na závodě nebo jen tak v lese potkáme. Běhu na ... r. Raději dopíši „er", aby si někdo nedomyslel něco jiného.

Jakub Podaný a život
Od mala jsem trpěl atopickým ekzémem a alergií, ve 12 letech mi navíc doktorka zakázala sport. Zakulatil jsem se a pomalu začal baštit léky na alergii. Vynechal jsem z jídelníčku silné alergeny ořechy, jablka, poté další ovoce. Došel jsem až do fáze 4 měsíců pravidelného užívání léku na alergii. Vyzkoušel jsem mnoho kúr, ale bez výsledku. Jedl, pil a mazal na sebe ledasco. Před dvěma lety se mi do cesty dostal poradce v oblasti výživy. Po 3 měsících spolupráce nastal ústup ekzému, do roka jsem nebral léky na alergii. Je to skvělý pocit, když po sedmi letech opět ochutnáte jablko bez hrozby otoků, slzení a problémů s dýcháním.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články