Hlavní obsah

TEST: Podkolenky SLS3 FXC ‒ odolná a kvalitní komprese z Ameriky

René KujanSport.cz

Svým skeptickým postojem k používání kompresních oděvních součástek při výkonech se nikterak netajím. Pokud má sval řádně pracovat při velkém zatížení, myslím, že není dobré ho přiškrtit. Abych ale nebyl příliš zaujatý a jednostranný, dal jsem těmto kompresním podkolenkám šanci. Na zhruba 25 kilometrech zčásti v terénu, zčásti po asfaltu sloužily dobře, ovšem jak v kterých ohledech.

Foto: www.sls3.cz

Kompresní podkolenky pro chvíle vypětí i oddychu.

Článek
Fotogalerie

Příjemná komprese byla znát, ponožka vhodně obepínala nejen holeň a lýtko, ale dobře a pohodlně sedla také v oblasti chodidel. Propracovaná pata i špička patří určitě k tomu lepšímu, co jsem měl kdy na sobě. Podkolenky také snižují vibrace svalů při běhu. Se zvyšováním přívodu kyslíku a oddalování nástupu únavy ale bohužel nemohu s výrobcem úplně souhlasit. Z objektivního i subjektivního hlediska můj výkon ovlivnily negativně. Jak já sám, tak kamarád, s nímž jsem běžel (aniž by věděl, že mám na sobě nějaké kompresky), jsme si všimli, že můj výkon je znatelně nižší.

Běželo se mi hůře, byl jsem pomalejší a lýtka jako pytlíky olova. Poslední kilometry byly ve znamení křečí do lýtek, a to nejsem na křeče nijak náchylný, ani jsem se nedopustil žádné větší dietetické chyby (alkohol a pod.). Asi nejsem ten správný člověk na běhání v kompresi.

To ale neznamená, že co nefunguje u mě, nemůže fungovat u vás. Právě komprese při výkonech je velmi individuální záležitostí. Někdo třeba také nedá dopustit na bavlněné tričko, druhý běhá zásadně v merinu, jiný na sebe nenavlékne nic jiného než funkční prádlo. Za jejich cenu na českém trhu považuji pořízení podkolenek FXC byť i na „pouhou" regeneraci za velice dobrý nápad. Vysoká kvalita v podstatě zaručena, když vezmete v potaz, že americká firma je v rukou Němců. Testované kompresky jsou „Made in USA".

Petr Vabroušek, elitní triatlet: Sám kompresní doplňky hojně používám. Nemálo světových elitních běžců v kompresních podkolenkách nebo návlecích běhá i regeneruje. Z poslední doby se mi vybavuje třeba Meb Keflezighi, který na kompresky nedá dopustit ani při závodě, a v New Yorku právě zlomil světový rekord v maratónu nad 40 let ‒ v kompreskách.

Dobrá, ověřil jsem si, že na běhání v kompresi nejsem. I když i to není úplně pravda. Pokud jsem unavený, vyčerpaný, a přesto musím podávat nějaké výkony (dlouhá trasa bez přílišných nároků na rychlost), rád je využiju.

V případě regenerace jsem naopak zapřisáhlým příznivcem komprese a mohu z vlastní zkušenosti odsouhlasit tvrzení výrobců o rychlejší regeneraci, rychleji nastupující pocity lehkosti a svěžesti. Svaly po výkonech tolik nebolí a projevy únavy mizí rychleji. U SLS3 FXC jsem hodně ocenil i snadnější navlékání než u jiných kompresních podkolenek. Výrobce si k mé velké radosti dal také dost práce s propracováním podkolenky od kotníků dolů. Vyměkčení a komprese jsou na těch správných místech a působí velmi příjemně.

PLUSY
snadnější navlékání
dobře pojednaná komprese chodidla
kvalitní, odolné zpracování
dobrý poměr cena/výkon
MÍNUSY
značení levé a pravé podkolenky by mohlo být výraznější
ženy by možná uvítaly více barevných variant
CENA
pod 1000 korun

Celkově se zpracování jeví jako dosti odolné. Nemusíte se tudíž bát použít podkolenky i do těžkého terénu (pokud vám tedy vyhovuje komprese při výkonu). Také černá barva je velmi praktická. Pokud ale patříte spíše k „salónním běžcům", k dostání jsou též v bílé.

Pro účely regenerace jsou podkolenky určitě vhodnější než samotné návleky. Stupňovaná komprese tak může plynule přecházet od nejzazší špičky nohy přes kotníky po holeně a lýtka, zatímco návleky vám nechávají chodidla ležet ladem. Návleky jsou zase nejvhodnější pro někoho, kdo v kompresi opravdu hodně běhá. Prodřené ponožky tak může libovolně měnit, aniž by přišel o (poměrně drahé) návleky. A návleky ocení také běžci, kteří mají své oblíbené běžecké ponožky, kterých se nehodlají vzdát, a zároveň touží po kompresi.

Reklama

Související témata: