Hlavní obsah

Zkuste sněžnice! Díky nim můžete trénovat více než kdy předtím

Praha

Lidé v Praze už sice mají po žížalkách - sníh jim roztál i u Muzea, ale třeba i oni zavítají například na víkend do hor. Těm ostatním, co mají sněhu stále dost, nezbývá než závidět. Proč? Protože i zapřisáhlí běžci se mohou z bělostné nadílky radovat! Mohou trénovat, v některých ohledech dokonce kvalitněji než uprostřed vrcholné sezóny.

Foto: Profimedia.cz

Pohyb na sněžnicích prohloubí vaši běžeckou zálibu.

Článek
Fotogalerie

Odpovědí na všechny naléhavé zimní otázky je jedno slovo: sněžnice. Tato udělátka jsou nejideálnější variantou, když napadne sníh a vaše běžecká obuv na cestách i silnicích jen bezradně klouže nebo zapadává do zdánlivě nekonečných sněhových závějí. Zatímco pravděpodobnost zranění při normálním běhu roste, běh se sněžnicemi působí právě naopak.

Běhání se sněžnicemi dává zatopit vašemu oběhovému a dýchacímu systému, ke kloubům je ale až přátelsky jemné. Měkké dopady do sněhu budou pohlazením pro celý pohybový aparát. Jinými slovy budete dál pracovat na své fyzičce, své klouby ale tolik nezhuntujete. Sněžnice tak představují také ideální regenerační doplněk. Další přínosy může mít i to, budete-li běhat v horách. Vyšší nadmořské výšky povzbudí tvorbu červených krvinek, přítomné stoupáky značně zvýší tréninkový efekt.

Profesionálové se shodují také na dalších přínosech běhu se sněžnicemi - po návratu do normálního tréninkového či závodního prostředí zjistíte, že je váš organismus méně náchylný ke zraněním. Platí, že kdokoli dokáže běhat, dokáže totéž i na sněžnicích. Neexistuje žádný rozdíl. Snad jen s tou výjimkou, že na sněžnicích budete muset dopadající nohy přeci jen držet maličko více od sebe.

Dopad chodidel na měkký, nerovný podklad dodatečně posiluje hluboké stabilizační struktury vašeho těla. Se sněžnicemi máte takový core training obsažen přímo v běhu. Není se čeho bát, zvládne to opravdu každý. A případné pády budou přeci jen do měkkého. Pokud o svou stabilitu máte ale i tak trochu strach, můžete použít skládací trekové nebo kratší běžkařské hůlky. Svůj trénink tak obohatíte o posilování horní poloviny těla.

• Dříve než se pustíte do nakupování propriet, můžete vyzkoušet několik různých druhů sněžnic v půjčovně. Ceny jsou příznivé, zaplatíte zhruba 100 korun na den.
• Napoprvé bude půlhodinka běhu na sněžnicích úplně stačit. Neopomínejte správné rozehřátí a oblékněte se spíše úsporněji. Když vyjdete ven, měla by vám být trochu zima. Intenzivní pohyb vás následně zahřeje a vy dosáhnete teplotní komfortní zóny.
• Pokročilejší běžci mohou zkusit uběhnout 10 kilometrů. Dobrým výsledkem je čas, za jaký urazí vzdálenost 15 kilometrů „na suchu".
• V prudkých stoupáních se na začátku nemusíte stydět ani za zpomalení do chůze. Vynahradíte si to ve snadnějším terénu. Zkuste to (za vhodných podmínek) rozpálit pořádně z kopce. Ten nádherný pocit z letu vám vydrží do konce dovolené!
• I na českém trhu je poměrně dobrý výběr sněžnic mnoha značek. Ceny se pohybují zhruba od 2 000 do 5 500 korun. Největší rozdíly jsou v konstrukci (trubkové s výpletem/skeletové plastové), upínacích systémech boty, stoupacích hrotech, konstrukčních řešeních paty.

Děkujeme za pomoc pražskému týmu HudySport Slezská.

Používáte při svém tréninku také sněžnice?
No jéje, je to nádhera!
59,3 %
Zřídka, jen když se dostanu do půjčovny.
7,4 %
Ne, to bílé svinstvo nechci ani vidět!
33,3 %
Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Reklama

Související témata: