Hlavní obsah

TEST: V ponožkách Icebreaker Multisport Light Crew jako u maminky v doupěti

Praha

Tedy ne že by ty zimy už nebyly, co bývávaly. Tytam jsou doby, kdy Pražané zažívali kalamitu pokaždé, když se u Muzea objevila čtyřcentimetrová sněhová pokrývka. A chladit sudy piva v klenutých sklepech pomocí ledu ze zamrzlé Vltavy? To snad už ani nemůže být pravda! Na druhou stranu svět ještě není tak rozvrácený, aby neplatila švejkovská moudrost: To chce klid a nohy v teple! A právě pro tyto účely jsme testovali fajnové vlněné ponožky. A jak dopadly? Lépe než Cimrman na severním pólu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ponožky z vlny merino jsou komfortní záležitostí.

Článek
Fotogalerie

Icebreaker je známý novozélandský výrobce sportovních a outdoorových oděvních součástek z neméně proslulé ovčí vlny merino. Snad ale budete, stejně jako my, mile překvapeni, až na zakoupeném balení objevíte nápis „Made in USA".

Tyto vysoké ponožky, dostupné ve dvou barevných kombinacích ‒ Oil (ropa) a Fossil (zkamenělina), jsou promyšleným mixem ovčí vlny (63 %), nylonu a lycry. Merino je prostě skvělé. Pokud je dobře a kvalitně zpracované, nemůžete v podstatě udělat chybu. To od Icebreakeru navíc lze bez obav hodit do pračky. Syntetické materiály se zase zasadí o lepší pružnost a dodají také delší trvanlivost a tvarovou stálost výrobku.

MERINO
• Má široký teplotní rozsah použití, takže jej lze použít za teplot plusových i pod bodem mrazu, aniž by jakkoli utrpěl komfort nošení.
• Dobře absorbuje a odvádí vlhkost a i za mokrého stavu si ze značné části uchovává své tepelněizolační vlastnosti.
• Je přirozeně nepřátelské vůči bakteriím. Vlněné prádlo z merina můžete nosit dlouho, než začne vydávat nelibé vůně. Ušetříte tak nervy manželce a koneckonců i kousek toho životního prostředí.

Ponožky Multisport jsou ideálně nakonfigurované tak, aby dobře plnily své funkce za nižších teplot ať už při běhu, turistice, na běžkách nebo na kole. Gramáž je držena v rozumných dimenzích. Prodloužený lem je spíše tenčí, pouze na konci, na posledních cca 4,5 centimetru je zdvojený. Pružný okraj je tak dostatečně široký, aby neškrtil a zároveň udržel ponožku na místě.

Oblast chodidla a nártu je propracovaná více. Na samotném nártu najdete jemnou 3D strukturu, která usnadňuje odvětrávání. Tudy bude nejvíce odcházet přebytečné teplo a výpary. Chodidlo je od špičky k patě vystláno jemným vnitřním froté, což poskytne vítaný komfort bez kompromisů ohledně stability ponožky na noze či v obuvi.

V oblasti přechodu nárt-holeň je natřikrát změněn druh úpletu. Výrobce se tak dále snaží zajistit stabilitu ponožky a zároveň zabránit jejímu nepříjemnému rolování. S úspěchem. Oceníte určitě i plochý šev v oblasti prstů, který neucítíte ani v pevně zašněrovaných botách.

Ponožky jsou velmi příjemné jak na běžné nošení, tak i při použití s běžeckou obuví a při samotném běhu. Dosažený teplotní komfort je porovnatelný s máločím. A na zimní běhání jsou opravdu luxusní. Desítky a desítky kilometrů na nich nezanechaly žádné známky nadměrného opotřebení. Rovněž oblasti palců, které z některých jiných ponožek „vylézají" jako první, zůstávají bez poskvrny. Fusky sahají téměř do poloviny lýtek, takže i choulostivější achilovky jsou pěkně v teple. Nejvíce ale pravděpodobně opravdu oceníte fakt, že v nich můžete komfortně například přiběhnout do práce, celý den v práci fungovat, následně běžet zase domů. A další den znovu. A znovu. A odsoudí-li vás spolupracovníci v kanceláři, určitě to nebude za to, že vám smrdí nohy.

PLUSY
příjemně vysoké
dobře sedí, nerolují se
před vypráním vydrží několikanásobné použití
vyvážená kombinace materiálů
MÍNUSY
vlna je přírodní materiál, po určité době může dojít k drobnému „roztřepu" vláken, který však na funkci nemá vliv
CENA
kolem 600 korun

Reklama