Hlavní obsah

TEST: Nechte se hýčkat propracovanými zimními elasťáky Nike Dri-FIT Shield Tight

Praha

Přiznám se bez mučení, že jsem si tuto oděvní součástku zimní běžecké výbavy velmi oblíbil. Nejen proto, že reflektuje určitá specifika mužské anatomie, ale také kvůli tomu, že se nad konstrukcí těchto elasťáků někdo pořádně zamyslel. Je to znát. Ten komfort a pohodlí na svých zimních běžeckých stezkách třeba také oceníte.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zimní běžecké elasťáky Nike Dri-FIT Shield Tight.

Článek
Fotogalerie

Na první pohled černé běžecké legíny, kterých je na pultech specializovaných obchodů na tucty. Ale ne, počkat! Přeci jen vaše oko podvědomě zaznamená něco, čím se velmi liší. Co to jen je? Aha, jakýsi jiný, zvláštní střih v horní části. Berete je do ruky a zkoumáte blíže. A detail po detailu vám začíná docházet, že s těmito elasťáky si dal někdo opravdu práci.

Celý pas je konstrukčně řešen velice netradičně. Pružný lem nevznikl standardním způsobem, prostým přehnutím základní látky a jejím zdvojením do tunelu, kudy prochází guma nebo pružná šňůrka. U Shieldů tvoří horní okraj bezešvý jemný pásek s průběžnou šňůrkou na zavazování. Celou přední polovinou probíhá další všitý pás, aby kalhoty lépe seděly a byly ještě komfortnější. A teď to nejdůležitější ‒ tam, kde ostatní mají uprostřed šev, který se dříve či později stává kvůli tření a dření úhlavním nepřítelem běžce, vsadila firma anatomicky tvarovaný panel chránící rodinné poklady, mužnou chloubu každého běžce. Zjištění, že u Nike myslí i na vaše budoucí potomky je velmi příjemné. V tom materiálním i tom oduševnělém smyslu slova.

Pohodlí a reflexe není nikdy dost

U pasu ale pohodlí zdaleka nekončí. Komfortní zóna probíhá po celé délce nohavic. Celá přední část až pod kolena je podšita jemným mikroflísem. Na zadní části končí tkanina s mikroflísem chytře už v nadkolení, aby pot z podkoleních jamek mohl lépe odvětrávat. Zbytek tvoří ve všech směrech elastická strečová tkanina. Kolena jsou na vnější textilii anatomicky tvarovaná. Nohavice jsou v dolní části vzadu na posledních 20 centimetrů rozepínatelné na zip. Jezdce zipů mají na horních koncích vhodně tvarované „garáže". Obruba nohavic nese z vnitřní strany půlcentimetrovou silikonovou navářku, která zabraňuje nohavicím, aby se při pohybu vyhrnovaly.

Na kalhotách potěší zjištění, že jsou propracované do jemných detailů. Zdrsněné úchytky jezdců u kvalitních zipů YKK pro snadnější manipulaci zpocenýma rukama či v prstových rukavicích, kvalitně zapracované reflexní prvky (légy u zipů, logo na levém stehně, šachovnicové proužky na holeních), kapsička na drobnosti na pravém boku s voděodolnou podšívkou (k uschovaným věcem se tak nedostane pot), propracovaný střih v oblasti kolen zpředu i zezadu, plochá, jemně pružící šňůrka v oblasti pasu s odděleným obšitým výstupem pro každý její konec... S každým detailem poroste vaše nadšení. O to více zamrzí zjištění, že okraje předního středového panelu mají švy vystupující do prostoru, nikoli ploché. Výrazný a zbytečný diskomfortní nedostatek jinak na ‒ chtělo by se říci ‒ dokonalé práci.

PLUSY
detailně propracované
stupňovaná ochrana proti větru
vodoodpudivé
vysoká míra komfortu
MÍNUSY
vystupující švy u předního panelu
CENA
pod 1800 korun

Kalhoty jako celek vás ochrání před větrem a mají také vodoodpudivou úpravu (kromě panelu na hýždích a zadních stehnech). Celkově běžci dopřávají neomezený pohyb a do vzdálenosti řekněme půlmaratónu nepůsobí ani vystupující šev žádné větší problémy. (Pokud vás po delší době začne zlobit, bude to ale v úplně jiných místech než u běžných elasťáků.) Reflexní prvky přispějí k lepší viditelnosti a bezpečnosti, určitě bych ale doporučil nespoléhat se v tomto směru pouze na kalhoty. Zvláště v zimě platí, že viditelnosti není nikdy dosti! (A nezapomínejme ani na skutečnost, že dle schválené novely zákona máme dokonce povinnost mít na sobě při snížené viditelnosti mimo obec dostatečné reflexní prvky.)

Kalhoty byly i při dlouhých výbězích komfortní, zadržovaly na těle dostatek tepla, zároveň dostatečně odváděly vlhkost. Dobře promyšlená jsou také zesílení (podšití) látky a umístění větruodolných panelů. Nejvíce je běžec chráněn proti větru zpředu až pod kolena, nejméně v oblasti hýždí a zadní strany stehen (pro snadné odvětrávání). Celkově jde o velmi povedený a propracovaný kousek i za vcelku rozumnou cenu.

Reklama

Související témata:
Detaily