Hlavní obsah

Rozvážnost, ne splašenost. Jinak poznáte recept na katastrofu

Nedá si pokoj ani ve svých sedmdesáti letech. Stále rozdává rady, baví ho to. Bývalý olympionik Jeff Galloway stále běhá. Své zkušenosti předává i na seminářích a přednáškách. Naposledy se takto prezentoval v městě Missoula, které leží na západě amerického státu Montana. Zde se v červenci běží maratón, ale podle tohoto běžce už nyní začal čas na trénink, aby byl člověk připravený. Má pro to i jasné vysvětlení.

Foto: RunCzech

Připravit, pozor, start!

Článek

Americký běžecký trenér Galloway je znám díky své metodě běh - chůze - běh, která je určena pro úplné začátečníky. Pokud v únoru začnete, skončíte připraveni za šest měsíců. Právě tak dlouhý je jeho tréninkový plán, který vám pomůže dostat se úspěšně do cíle královské běžecké disciplíny. A tento muž ví, o čem je řeč. Sám za svůj život uběhl přes 200 maratónů.

„Chůze je v pořádku, výrazně snižuje únavu a zranění. Běžecká škola je navržena tak, aby byla pro lidi nástrojem, aby byli bez bolesti a došlo v průběhu ke zlepšení. To není jen o tom, že je konec ledna, což je dobré, pokud přemýšlíte o běžecké akci v červenci," řekl Galloway pro server kpax.com.

Galloway říká, že běžci, kteří se zaregistrují do jeho programu, mají 95% šanci, že se skutečně dočkají dne závodu, a to proto, že mají kolem sebe skupinu lidí. Všichni pracují pro stejný cíl a povzbuzují se navzájem. Podle tohoto Američana jen 5% lidí, kteří trénují sami, doběhnou ke startovní čáře maratónu a také ho dokončí. Takové jsou zkušenosti běžce a trenéra, který se účastnil olympijských her a je rekordmanem USA v běhu na deset mil z roku 1973.

Dávejte pozor na svůj dech

Učí techniku, která umožňuje tělu klidný přechod. Začínající běžec by měl běžet jen 5 - 10 sekund z každé minuty a zbytek času věnovat rychlé chůzi, aby si tělo na rychlost postupně zvykalo a neunavilo se. Základ je nepřepálit.

„Pokud jste za posledních 20 let nepředvedli žádný pořádný sportovní výkon a najednou se rozhodnete běžet jako v osmnácti, předvedete doslova recept na katastrofu. Pokud na konci běhu lapáte po dechu, jednoduše jste to přehnali."

Rozvážnost, ne splašenost, tvrdí Galloway, který vydal své rady také knižně. Svět už ve dvacátém století spatřila Kniha o běhání. Od prvního vydání v roce 1984 se jí prodalo na půl miliónu výtisků.

Reklama

Související témata: