Hlavní obsah

TEST: Chytré hodinky pro náročné ‒ Garmin fenix 3

Radek BrunnerSport.cz

S chytrými hodinkami se v poslední době na trhu roztrhl pytel. Většina z nich nabízí i základní funkce pro sportovní využití, málokdy se ale jedná o náhradu specializovaných sportovních hodinek. I to byl důvod, proč jsme se zaměřili na model fenix 3 od americké značky Garmin. Chytré hodinky, jejichž parametry převyšují řadu specializovaných sportovních hodinek.

Foto: Radek Brunner, Sport.cz

Elegantní a plné funkcí.

Článek
Fotogalerie

První generace hodinek fenix přišla na trh v roce 2012. Tehdy byly představeny jako outdoorové hodinky s navigací, které kombinovaly funkce GPS s barometrickým výškoměrem, elektromagnetickým kompasem, vysokou odolností a výdrží baterií. Postupem času jim výrobce pomocí softwarových aktualizací přidal sportovní funkce. Druhá generace hodinek přidala chytré funkce a vylepšila logiku ovládání. Dnes jsou na trhu hodinky již třetí generace. Jejich předností je kromě všestranných sportovních a outdoorových funkcí také moderní vzhled. Na ruce je tak můžete nosit celý den, a to i v případě, že chodíte do práce v košili a obleku.

Na první dotek

Jaké jsou pocity z prvního osahání hodinek? Fenix není rozhodně žádný "prcek", pokud máte menší ruku a zápěstí, mohou vám připadat příliš veliké. Vzhledem k rozměrům mají ale poměrně nízkou hmotnost, necelých 90 gramů a měkké, perforované řemínky upevněné na klasických hodinkových osách. Nízká hmotnost a měkké řemínky pak společně zajišťují, že hodinky na ruce i přes větší rozměry sedí pohodlně a netlačí do zápěstních kostí. To je jejich velká přednost. I tak bych je doporučil spíše urostlejším sportovcům.

Za zmínku stojí také skvělý barevný displej a extrémně dlouhá výdrž baterií. Použitý displej je skvěle čitelný na slunečním světle a v noci má dostatečně silné podsvícení s možností regulace. Zejména na slunci jsou barvy displeje až neuvěřitelně ostré. V šeru a tmě jsou informace sice čitelné, ale ztrácí barevnou ostrost. Zatímco se výdrž baterií u chytrých hodinek obvykle pohybuje v řádu jednotlivých dnů, fenix 3 slibuje až 6 týdnů. Tato hodnota je dosažitelná v případě, že nebudete hodinky propojovat s telefonem a vypnete chytré funkce. Hodinky jsou samostatně, bez propojení s telefonem plně použitelné. V případě využívání chytrých funkcí pak počítejte s výdrží cca 3 týdny provozu na jedno nabití. Pokud zapnete GPS a hodinky použijete k měření sportovního výkonu, připravte se na výdrž okolo 18 hodin.

Zajímavá je také konstrukce a celkové zpracování hodinek. Osičky řemínku, spona nebo pouzdro hodinek, vše je upevněno šrouby. I přes elegantní vzhled je jasné, že se jedná o hodinky extrémně odolné. Prémiové verze jsou k dispozici se safírovým sklem, ale i standardní provedení je dostatečně kvalitní a odolné. Pouzdro je vodotěsné a v případě koupání nebo plavání je nemusíte sundávat z ruky, naopak jsou přímo určeny pro plavce.

Hodinky pro všestranné sportovce

Hodinky můžete využít jak venku, tak i při tréninku ve fitcentru nebo hale. Mezi podporovanými aktivitami nechybí běh, kolo, plavání, lyžování, triatlon, veslování, golf nebo turistika. Hodinky ale můžete vzít i na in-line brusle, windsurfing nebo kamkoliv, kde potřebujete vyhodnotit čas, rychlost nebo vzdálenost. Díky podpoře halových aktivit můžete změřit i plavání v bazénu, běh na běžeckém páse nebo jízdu na cyklistickém trenažéru.

Pro řadu uvedených sportů mají hodinky připravené speciální funkce. Na lyžích samy poznají, kdy nasedáte na lanovku a po dobu jízdy automaticky pozastaví stopky a měření vzdálenosti. V bazénu automaticky rozpoznají plavecký způsob a spočítají počet záběrů ruky. Při běhu vyhodnotí dobu dotyku nohy se zemí nebo výšku odrazu a délku kroku. Funkcí je víc, než si běžný sportovec vůbec dokáže představit.

Hodinky během sportovní aktivity měří a zaznamenávají data, která se současně dají sledovat na displeji. Displej je velice variabilní s možností přesného nastavení počtu hodnot a funkcí, které se na displeji zobrazí. Každý sport má svůj profil a nastavení. Když jdete běhat, zobrazují hodinky automaticky ta data a funkce, která jsou důležitá pro běh, to samé platí i pro ostatní sporty – cyklistiku, plavání lyžování a další. Při změně sportu tak hodinky nevyžadují jakékoliv přenastavení.

GPS přijímač je schopen libovolnou z aktivit změřit s poměrně vysokou přesností. Při opakovaném měření 10 kilometrového běžeckého okruhu se jednotlivá měření lišila v řádu několika desítek metrů a maximální odchylka byla 260 m. Vyšší přesnosti dosahují hodinky při záznamu 1x za vteřinu, který se dá v menu nastavit.

Všestrannost hodinek u mne fungovala jako skvělá motivace. Kromě běhání mě i přes mrazivé počasí donutily vytáhnout kolo a dokonce si jít zaplavat. Všechny aktivity detailně zaznamenají a vyhodnotí. Jak na displeji hodinek, tak posléze i v počítači nebo na telefonu. Velkou výhodou je podpora většiny běžně dostupných platforem. Podporován je jak iOS, tak i Android nebo Windows Mobile u mobilních zařízení, případně počítače PC i Apple. Tréninkový deník je navíc plně k dispozici v českém jazyce.

Celodenní použití

Ačkoliv se jedná o skvělý sporttester, jednou z motivací, proč tyhle hodinky pořídit, je možnost jejich využití i mimo sportovní prostředí. Pokud jste někdy používali jedny hodinky na sport a další do práce nebo volný čas, tak mi budete rozumět. Sám mám doma více hodinek, které jsem byl zvyklý střídat podle sezóny nebo situace. Ke každým mám určitý vztah a důvod, proč je mám. S příchodem fenixe se to ale změnilo, nemám motivaci hodinky vůbec odkládat. Nejen že dokáží upozornit v době schůzky na příchozí volání a zobrazit jméno volajícího na displeji, případně si na displeji můžete přečíst sms zprávu či hlavičku došlého emailu, hodinky vypadají na ruce pěkně a i v případě, že máte košili. Není poznat, že máte na ruce výkonný sporttester. Výrobce pro ten účel nabízí řadu různých provedení výměnných řemínků, od gumových, sportovních, až po kožené nebo dokonce titanové. Já jsem si oblíbil černý, gumový řemínek, který je ideální pro sportování.

K dispozici jsou i další verze těchto hodinek, včetně dámských fenix 3 Rose Gold v bílo-zlatém barevném provedení. Pro nadšence do létání existuje letecká varianta hodinek fenix 3 s označením D2 Bravo, pro příznivce jachtingu je k dispozici Quatix Bravo a pro vyznavače taktického tréninku pak Tactix Bravo. Ve všech případech se jedná o stejné hodinky přizpůsobené funkcemi specifickým uživatelům.

Závěr

Fenix 3 jsou jedny z nejatraktivnějších sportovních hodinek, které jsou dnes na trhu k dispozici. Skvěle kombinují sportovní/outdoorové funkce, moderní vzhled a skutečně všestranné použití. Hodí se buď pro všestranné, nebo extrémní sportovce, kteří vyžadují odolnost a dlouhou výdrž baterií.

Omezením hodinek je jejich rozměr, díky kterému jsou vhodné spíše pro urostlé sportovce a cena, která se pohybuje v rozmezí 13.000 – 17.000 Kč. Pokud pro vás není cena a rozměr překážkou, budete s hodinkami velmi spokojeni.

PLUSY
sportovní všestrannost
použitelné i mimo sport
dlouhá výdrž baterií
odolné provedení, kvalitní konstrukce
ovládání plně v češtině
MÍNUSY
vyšší cena
větší rozměry
CENA
od 13 000 do 17 000 korun
Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Garmin Fenix 3 Gray Performer• Garmin Fenix 3 Silver Performer• Garmin Fenix 3 Sapphire Performer

Reklama

Související témata: