Hlavní obsah

Tohle v Česku (zatím) nenajdete! Unikát, kde cílová čára stíhá závodníky

Zní to surrealisticky a surrealistické to také trochu je. Třeskne startovní výstřel, na trať se vydávají desítky tisíc závodníků a nikdo z nich neví, kde bude jeho cíl. Cílová čára totiž s určitým časovým odstupem zahájí neúprosné pronásledování. Poražení zůstávají podél trati. A i vítěz ‒ ten, co se dostal nejdál, je nakonec dostižen.

Foto: redbull.com

Křídla pro život, Wings for Life. I vítěz je nakonec dostižen.

Článek

Přesně tak vypadá originální a unikátní závod Wings for Life World Run, který už potřetí za sebou odstartuje na začátku května ve 34 městech, ve stejný čas po celé zeměkouli. Česko mezi zúčastněnými zeměmi sice není, ale nezoufejte, do rakouské metropole nebo hlavního města Slovenska není od nás zase až tak daleko.

Povaha běžeckého závodu naznačuje, že nikdo vlastně netuší, na jak dlouhý závod nastupuje. A to má své jedinečné kouzlo. Trať je jedna věc, boj s psychikou ale snáší každý jinak. Organizátoři připravují trasu na 100 kilometrů. Až na její úplný konec se ale ještě nikdy nikomu nepodařilo doběhnout. V čem je ten háček?

Půl hodiny po startu vyjíždí za běžci „odchytový automobil", takzvaný catcher-car. Nejprve jede vcelku úctyhodnou rychlostí 15 kilometrů za hodinu, ve čtyřech krocích ale postupně rychlost navyšuje. V závěru se už řítí po trase pětatřicítkou, a to už opravdu vytrvalci nemají mnoho šancí vzdorovat. Koho zachytí snímač catcher-caru, v závodě končí. Účastníci ale nezůstávají na trati ponecháni vlastnímu osudu. Zpět do místa startu je sváží sběrný autobus.

V Bratislavě se letos startuje 8. května ve 13:00

Soutěží se samozřejmě o lokálního vítěze a vítězku, zároveň ale závody vynesou na pomyslný vytrvalecký trůn se světovým titulem i po jednom sportovci v mužské a ženské kategorii. Dva ročníky ze tří zvítězil na domácí půdě Rakušan Lemawork Ketema, jenž zároveň drží celkový rekord závodu s nejdelší uběhnutou vzdáleností 79,9 kilometru. Ženský rekord doposud pevně třímá v rukou Japonka Juko Watanabeová s uběhnutou vzdáleností 56,33 kilometru.

Celá akce má navíc charitativní podtext. Veškeré finance vybrané na startovném totiž putují neziskové nadaci podporující výzkum poranění míchy. Za minulé dva roky se závodu zúčastnilo přes 136 tisíc závodníků po celém světě a podařilo se vybrat přes 194 miliónů korun.

Konkrétně v Bratislavě se zrychlování catcher-caru odvíjí takto:
13:30 SEČ ‒ auto vyráží z prostoru startu, rychlost 15 km/h
14:30 SEČ ‒ rychlost se zvyšuje na 16 km/h
15:30 SEČ ‒ rychlost se zvyšuje na 17 km/h
16:30 SEČ ‒ rychlost se zvyšuje na 20 km/h
17:30 SEČ ‒ rychlost se zvyšuje na 35 km/h
Troufli byste si na takový závod?
Ano, chystám se na něj.
13,7 %
Možná ano, kdyby třeba závody byly někde blíž.
39,5 %
Ne, má psychika by to prostě neunesla.
46,8 %
Celkem hlasovalo 1312 čtenářů.

Reklama