Hlavní obsah

TEST: Návleky Compressport Full Leg ‒ instantní blaho

Praha

Velké F svého času naznačovalo, že dané místo navštívil Fantomas. Ve světě běhu a komprese mají už ale všichni toto písmeno asociované s full-leg, kompresními návleky na celé nohy. My jsme už pro vás testovali návleky lýtkové i stehenní, kompresní trika, šortky i ponožky. Dnes se podíváme také na kompresi celé nohy od předního producenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Návleky Compressport Full Leg na celé nohy.

Článek
Fotogalerie

Celonožní kompresi vyvinul švýcarský výrobce původně pro cyklisty a jejich vysoké nároky na regeneraci při mnohadenních etapových závodech. Dnes ji používají také běžci, ultramaratónci, triatleti a další. Konečně něco pro mě, říkám si. Konečně komprese, ve které nebudu muset běhat a budu si jen užívat tu regeneraci. Já v kompresi moc běhat neumím, nedělá mi to radost, ale o co méně ji mám na sobě rád při výkonech, o to více se z ní těším hned po nich.

Výrobce na obalu slibuje mnoho nejrůznějších výhod svého produktu. Většinu z nich mohu potvrdit. Že jsou lehoučké a skladné, se přesvědčíte ihned, jak je vezmete do ruky. Svou lehkost si ponechávají, i když byste se rozhodli s nimi přeci jen podávat výkony, běhat či se zúčastnit rovnou něčeho většího, jak to kupříkladu činí náš mistr světa v kvadriatlonu Leoš Roušavý. Ten s nimi běhá, jede na kole či kajaku a leze s nimi také do vody. Využívá tak další dobrou vlastnost návleků ‒ neabsorbují vodu.

Zároveň jsou pleteny tak, aby poskytovaly možné maximum komfortu a zároveň přispívaly k dobré termoregulaci. Aby zkrátka a dobře ani moc nevětraly, ani nebyly tkané příliš nahusto. Dají se tak v teplotně přechodných obdobích zároveň využít i jako částečné zateplení a vy tak můžete ušetřit tělesnou energii a využít ji namísto k regulaci tělesného tepla raději na samotný výkon. Každé patentované vlákno je prý navíc spředeno tak, aby mikroskopicky masírovalo přilehlou tkáň. Neměl jsem sice možnost mikroskopicky návleky prošetřit, ale ten pocit po jejich navlečení mi jako zkouška stačí: prospěly s vyznamenáním. I když se po tréninku cítím víceméně v pohodě a v nohách nepociťuji v podstatě žádnou únavu, po navlečení celonoháčů mám už jen jeden komentář: „Nic mi nebylo ‒ a je mi lépe".

Na rozdíl od přínosů komprese během samotného výkonu se vědecké studie poměrně jasně shodují na přínosech kompresních pomůcek v rámci regenerace. Full legy jsou konstruovány tak, aby dobře obejmuly a přitlačily tkáně na místech, kde je to žádoucí, a zároveň zbytečně nezatěžovaly kolenní klouby, kde by přílišná komprese byla spíše na obtíž. Po správném natažení návleků si při bližším zkoumání všimnete segmentů s nižší kompresí v oblasti kolen a podkolenních jamek.

PLUSY
rychlejší regenerace
téměř okamžitá úleva
komplexní péče o celou nohu
kvalitní zpracování odpovídající fyziologii
MÍNUSY
snad jen malý výběr barev
CENA
kolem 2200 korun

Spodní lem návleků je jemný, přecházející ze samotného kompresního úpletu. Horní lem tvoří široká gumová obruba s vnitřním silikonovým potiskem proti shrnování. K dostání jsou návleky v krásné decentní úpravě v černé nebo bílé barvě, s pěkně provedeným F na stehně. Snad se nikdo neurazí, když ho přirovnám k Muchově secesním skvostům.

Výhoda návleků je, že nemusíte jako u ponožek rozlišovat levou a pravou. Při nákupu se ovšem sledují hned tři parametry pro správnou volbu velkosti ‒ obvod lýtka, obvod stehna v horní části a obvod stehna nad kolenem. Samotných velikostí je na výběr hned osm.

Úleva bolavých stehen a lýtek po výkonu přichází téměř bezprostředně po navléknutí kompresek. Stejně jako například i u ponožek, stehenních nebo lýtkových návleků. Tady máte ale hned dva v jednom ‒ a nohy pořešené vlastně kompletně. Svaly se po použití komprese rychleji zbaví odpadních metabolitů, méně natékají a celkově méně trpí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články