Hlavní obsah

Prahou budou utíkat vězni

Praha

Ano, opravdu. Prahou poběží lidé ve výkonu trestu, ale také bývalí odsouzení, příslušníci vězeňské služby, ředitelé velkých firem. Nemusíte se ale bát. Ředitelé vám neublíží. A ti ostatní také ne. Všichni totiž poběží pražský maratón v rámci projektu Yellow Ribbon, jenž si vzal za úkol bořit předsudky.

Foto: RunCzech

Tentokrát půjde o něco vážnějšího, než je recese.

Článek

Žlutá stužka má symbolizovat podporu bývalých vězňů, lidí, kteří se třeba pod tíhou těžkého osudu neudrželi a sklouzli na špatnou stranu nakloněné roviny - a dnes by potřebovali naši pomoc s návratem do společnosti. Tím, že se začlení do veřejného běhu společně s těmi, co jim už pomáhají, chtějí upozornit společnost na svou nelehkou situaci a ukázat jim, že i oni se mohou dát na správnou cestu.

Organizátor největších českých běhů se rozhodl začlenit projekt do své nejpopulárnější akce. „Chceme podporovat určité společenské hodnoty a Yellow Ribbon Run reprezentuje jednu z nich. Ti lidé vědí, že udělali chybu, odpykali si za ni svůj trest a nyní je na nás, abychom jim umožnili důstojný návrat," říká Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. Podporu ale může vyjádřit také každý maratónec, který si v den pražského maratónu na svůj trikot připne žlutou stužku. Pět a půl tisíce jich vyrobí právě sami odsouzení.

Nápad má svůj původ v Singapuru, kde je poměrně jednoduché dostat se do nápravného zařízení. Návraty zpět ale už tak jednoduché nebývají. Proto jim dlouhá léta pomáhá se znovuzačleňováním také Yellow Ribbon Project. U nás má svého pokračovatele v osobě Gabriely Slovákové, ředitelky ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Právě odsud se na start maratónu postaví tři ženy, jeden účastník bude z kuřimské věznice a účast přislíbili také tři bývalí odsouzení.

Maratón v Praze je prvním závodem světového formátu, který se do projektu zapojuje. „Naším cílem je povzbudit zaměstnavatele a ukázat, že i propuštěný vězeň může být vděčným a spolehlivým zaměstnancem," říká Slováková, která věří, že práce s vězni má svůj velký smysl.

A proč právě žlutá stužka? Je to symbol naděje z písně Tie a yellow ribbon round the old oak tree. Tuto píseň vypráví někdo, kdo se po odsezení trestu vrací zpět a není si jistý, zda je doma vítán. Píše tedy dopis své lásce s prosbou, aby uvázala žlutou stužku na dub před domem, pokud ho chce zpět ve svém životě. Když kolem projíždí autobusem, vidí 100 žlutých stužek uvázaných okolo starého stromu.

Zapojíte se do projektu a přizdobíte se žlutou stužkou?
Ano, rád/a.
10 %
Ještě nevím.
3,1 %
Ne.
86,9 %
Celkem hlasovalo 1111 čtenářů.

Reklama

Související témata: