Hlavní obsah

Nevidomý horolezec šokuje kamarády. Nebojí se extrému ani pomoci dětem

Stříbrná Skalice

Jan Říha byl poměrně známý fotbalista. Československý reprezentant. Určitě byl, o tom není pochyb. Když se ale řekne Jan Říha dnes, vybaví se mi někdo úplně jiný. Horolezec, sportovní nadšenec, maratónec. Zlezl nejvyšší horu Ameriky Aconcaguu, Kilimandžáro, Elbrus, Mont Blanc a mnoho dalších. Jeho počiny by nebyly zdaleka tak zvláštní, kdyby všechno neabsolvoval jako nevidomý. Nikdy při svých extrémních počinech ale nepřestával myslet na ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Jan Říha, nevidomý sportovec s velkým srdcem.

Článek

Na některé z vrcholků se dostal jako první nevidomý lezec v historii. „Je až neuvěřitelné, na čem je ochoten stát. Asi je to tím, že na to nevidí," obdivovali se mu drsným horolezeckým stylem kamarádi. Honza si jen skromně pochvaloval, že nemá závratě ani strach z výšek. „Jenom" u zlézání hor ale nezůstalo.

Jan Říha se rovněž zařadil mezi několik málo úspěšných nevidomých maratónců, přičemž sparingpartnerem mu častokrát bývá jiný extrémní Jan, Jan Škrabálek. Člověk, který je více ve vzduchu než na zemi a na svém paraglidu létá například extrémní závody přes celé Alpy, kde samozřejmě nějaké to náročné běhání v horách také přichází na řadu. S trasérem Škrabálkem absolvoval Jan Říha třeba i stokilometrový Běh pro Abilympiádu na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

"Jak šel čas, pomalu ale jistě jsem si uvědomoval, že se nemohu jen litovat, ale že chci svému okolí a hlavně sobě ukázat, že něco dokážu."

"Dřív jsem viděl i obrysy, pak se to ale ztratilo," říká Honza. „Teď vidím jen světlo a tmu. Podle mě je lepší, když jsi nevidomý odmalička," shrnuje sportovec lakonicky svůj osud. Nezoufá si, nestěžuje, myslí raději na jiné. Letos kupříkladu pořádá už třetí ročník běhu Od nevidim do nevidim, a to ve své domovské Stříbrné Skalici. Pokud se přijdete zúčastnit závodu na 12 nebo 5,5 kilometru, či případně vezmete i své děti na gratis dětský kilometrový závod, buďte si jisti, že všechny peníze z vašeho startovného půjdou na podporu Dětského domova Sázava. Na začátku dubna tak můžete více než příjemným způsobem vklouznout do rozjíždějící se běžecké sezóny.

Každopádně mnoho sil a dobrý běh!

Charitativní běh Od nevidim do nevidim
9. dubna 2016
Stříbrná Skalice
registrace na všechny závody od 9:00
start dětského běhu 9:40
start závodních běhů 11:15
startovné 200-300 korun, dětský závod zdarma

Více informací o bězích

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články