Hlavní obsah

TEST: Je libo krásnou a odolnou obuv do terénu, dámy? Adidas Adistar Raven Boost

Andrea WildlaeuferováSport.cz

Blížící se jaro a s ním přicházející nové série závodů už klepou na dveře. Dámy, máte ve svém botníku pořádné botky do terénu, které si poradí s každou překážkou? Přečtěte si, jak dámské námořnicky modré Raveny obstály v terénu a nechte se inspirovat.

Foto: Andrea Wildlaeuferová, Sport.cz

Predátor vhodný pro dámy.

Článek
Fotogalerie

Svršek boty tvoří syntetické materiály, od špičky po jazyk potom síťovina, která zajistí odvětrávání. Pata boty je pořádně vyztužená, kolem achilovek však bota netlačí, a to díky měkkým „polštářkům". Nezbytností terénních bot je pogumovaná špička, která odolá krvelačným drápům kamenů, klacků a kořenů. Jazyk boty pěkně drží na svém místě, ať už se v nerovném terénu pohybujete kamkoliv.

Místo klasických tkaniček najdete u těchto trailových krásek rychlošněrovací systém - stahovací šňůrku. Pokud se vám dovnitř dostane kamínek, nemusíte botu zdlouhavě šněrovat, stahování je rychlé a umožní vám v mžiku běžet dál. Byla jsem příjemně překvapena, že speed lace system nepovoluje a drží i po mnoha kilometrech. Dosud jsem běhala jen v klasických šněrovacích botách, ale „rychlou tkaničku" místo těch klasických jsem si rychle oblíbila. Stahovací svorka se dá navíc schovat do kapsičky na vrchní straně jazyku, takže nikde nepřekáží a nehrozí, že by se o ni zachytily větvičky apod.

Raveny jsou docela nízké boty, což vašim kotníkům umožní rychle reagovat na změny terénu. Někdo preferuje do terénu boty vyšší, nízký profil zde však není na škodu, protože je bota celkově velmi pevná. Oproti podobnému dámskému modelu (Adidas Response TR Boost), kde je bota celkově měkoučká jako bačkora, je tato pevnější a tvrdší. To jí ale neubírá na pohodlnosti, jen přidává na stabilitě. Nevýhodou nízkých Ravenů může být fakt, že se do boty snadno dostanou kamínky, jehličí nebo písek. Proti vnikání takových nečistot do bot se však dá snadno bránit použitím návleků.

Boost + Continental, to jsou zaručené technologie, které výrobce použil na mezipodešev a na gumovou podešev. Mezipodešev tvoří technologie Boost, zajišťující odpružení, tlumení a malé ztráty energie. Díky gumové podešvi Continental se nesmeknete ani v tom největším marastu v terénu. Přilnavost boty je výborná na suchém i mokrém povrchu. Drop, který udává výrobce, činí 10 milimetrů. Hmotnost boty ve velikosti 5,5 UK je 312 gramů.

PLUSY
pevná, stabilní bota
dobře zpracovaná podrážka
rychlošněrování
praktická barva a pěkný vzhled
MINUSY
úzká špička
CENA
kolem 3 800 Kč

Nevýhodu dámských Ravenů vidím v příliš úzké špičce. Pokud vás (tak jako mě) malíčky tlačí v každé druhé botě, ani zde se tomu nejspíš nevyhnete.

Trailové Raveny si mě získaly zejména svou pevností a dobrou přilnavostí v terénu. Velkým plusem je podle mě systém rychlých tkaniček, díky kterému nebudete zbytečně ztrácet čas šněrováním. Navíc je tato botka velmi pěkně barevně provedená, což ještě umocňuje chuť Raveny nazout a vyběhnout do terénu, ať už ve sněhu, blátě, dešti či na slunci.

Reklama

Související témata: