Hlavní obsah

Ponožky. Výběr, který by běžec neměl podcenit. Jste pod diktátem módy?

Libor KalousSport.cz

Ač se to nezdá, dobrý pár běžeckých ponožek může způsobit velký rozdíl mezi blaženým během a bolestivými puchýři. Kvalitní obutí znamená kvalitní trénink, ne trápící se dobrodružství. Ponožka není velký kus oblečení, ale navléká se na nejdůležitější část nohou pro běhání. Pokud tady bude problém, stehenní svaly a stovky naběhaných kilometrů vám k ničemu nebudou.

Foto: salmingrunning.cz

Sada krásných běžeckých ponožek se vám určitě bude hodit.

Článek
Fotogalerie

Chodidlo, ponožka, bota. K tomu vliv počasí, pocení, zima. Záleží na materiálu, trvanlivosti, schopnosti absorbovat pot, dále tu je protiskluzová záležitost. Ne všechny ponožky jsou si prostě rovny. Vyzkoušet ty běžecké má smysl, udrží vás déle na nohou. Ty nebudou tolik při běhání podrážděné, usadí se ve větším pohodlí.

Důležitý je výběr materiálu. Pokud máte možnost, vyhněte se těm, které máte do kanceláře, na stavbu, případně na domácí nošení. Babička jistě skvěle plete, ale tento směr berte jako zákaz vjezdu (běhu). Volte prodyšný materiál, ten lépe pracuje, není izolační stěnou. Od věci nejsou ani zesílené švy v oblastech, které jsou nadměrně opotřebovány. Tady jde o špičku a patu především. Koupit lze samozřejmě také úplně beze švů.

Běžecké ponožky jsou dražší

Vybírejte ponožky s anatomickým polstrováním a velkým napětím, tím dosáhnete většího pohodlí. Pokud si nevíte rady, jdete poprvé na tento nákup, je dobré si nechat poradit. Kdo prodává běžecké boty, určitě má v nabídce i ponožky. Ty ale bývají většinou dražší než klasické na nošení.

Najít ideální není snadné, ale když koupíte kvalitní, máte vyšší šanci, že nesáhnete vedle. Je to jako se vším - zkusit více možností, materiálů. V nabídce jsou bezešvé kusy, speciální druhy vláken, ty, které lépe zadržují pot, vlhkost, dále antibakteriální, každopádně se vyhněte bavlněným. Pokud je ještě zima, zaměřte se třeba na merino. Čím lépe vám budou ponožky na noze sedět, snadněji zabráníte oděrkům a puchýřům.

Krátké na kotníky, klasické, podkolenky. Jak je libo, co vaše nohy žádají, co je vám pohodlné. Nízké sedí na kotníku, pokud nemáte rádi teplo, přehřátí lýtek, ideální volba. Podkolenky jsou pravým opakem.

Na výběr je i kompresní materiál

Samozřejmě můžete sáhnout i do regálu, který nabízí kompresní vybavení, kde dnes není problém zakoupit ponožky a podkolenky, které podpoří vaše svaly a krevní oběh. Někteří triatlonisté například takto předchází zraněním a křečím. Ponožky ale mohou být také příliš těsné, mohou poté narušit krevní oběh. Tedy nebudou vám pohodlné, stejně jako příliš volné. Vyplatí se nepodcenit výběr. Noha a běžec musí ladit. Jak komfortně se vaše nohy cítí, tak se jim poté také běží.

Svoji roli hraje dnes i barevné a vzorové provedení. I běhání je už dávno pod ditkátem módy. Časy klasického bílého „wimbledonského" stylu jsou už dávnou pryč. Dnes se běžci nebojí barev, vzorů, kombinací, délek, provedení. Ale pozor! Na barvu a strakatý vzor ještě nikdo dále nedoběhl, na to při výběru pamatujte. Dobrý běh!

Reklama

Související témata: