Hlavní obsah

TEST: Obujte si ultramaratónské tanky Adidas Ultra Boost ST

Praha

Tyhle boty už by se pomalu mohly začít řadit k takzvaným maximuskám. Tlustá bílá boostová mezipodešev má v některých místech dobrých 40 milimetrů. Společně s poměrně tenkou a jednoduchou, leč účinnou podrážkou vytváří boty lákavou pozvánku do světa dlouhých běhů a snad také pohodlných. Jak utra boosty ve verzi ST odolaly našim testovacím končetinám?

Foto: adidas.com

Adidas Ultra Boost ST v plné kráse.

Článek
Fotogalerie

Záměrem výrobce bylo propojit u této běžecké obuvi výrazné tlumení s dobrou stabilitou. A pokud ji budeme využívat převážně na zpevněných cestách, najdeme v tomto skloubení zalíbení. Opravdu masivní vrstva několika tisíc spojených kapslí, jež by měly pohlcovat a plýtvat tak naší drahocennou energií méně než jiné materiály, dává tušit, že botu využijí především běžci na maratónských či ultramaratónských distancích. Sám název Ultra předurčení bot ještě podtrhuje.

Zhruba uprostřed vnitřní strany dosahuje výška bílé mezipodešve až úctyhodných 40 milimetrů, jde však spíše o optický účinek. Její nominální šíře se udává na úrovni 32 milimetrů, drop pak o velikosti ještě poměrně snesitelných 8 milimetrů. Vnitřní strana mezipodešve navíc nese spíše designový šikmý pruh tužší průsvitné gumy, jež může také přispívat k větší stabilitě boty při pronačních pnutích. (Pravděpodobně je ve spojení s torzní výztuhou.) Podešev už tradičně tvoří tenký plát černé gumy z dílny firmy Continental s částečnou perforací pro zlepšení trakce. Tuhost střední části podrážky zajišťuje zapuštěná torzní výztuha. I samotná vnitřní vložka je zesílená, aby ji nikdo nemohl nařknout, že nepatří do ultra-rodiny.

Svršek tvoří strukturovaný bezešvý úplet, který je příjemně prodyšný a v dokonalé míře pružný. Přední část boty je zpevněna gumovým nástřikem. Černá podešev je přetažena až do špičky, kde dále zlepšuje ochranu prstů. Nárt je z obou stran zpevněn tužšími pásky, jež nesou klasické tři pruhy značky výrobce. Ty jsou pro zvýšení pasivní bezpečnosti běžce vyvedeny v reflexní úpravě.

Pata je z obou stran fixovaná masivními plastovými „křidélky", jež nechávají rovinu pata-achilovka volnou pro zvýšení komfortu při dlouhých bězích. (Velmi dobrý a pohodlný nápad.) Naopak svršek je v oblasti achilovky netradičně výrazně prodloužený (a nese další reflexní prvek). Za vystupující jazýček se bota pohodlně nazouvá, Achillova šlacha je více chráněná a dostává se jí nadstandardní míry pohodlí, což ultra-běžci určitě ocení. Krásně měkký jazyk je přišit jednak klasickým způsobem v dolní části, jednak jej z boků drží na místě další dva pružné pásky.

PLUSY
vysoká míra tlumení
pohodlí po dlouhou dobu
odolnost použitých materiálů
stabilní pata s vysokým komfortem pro achilovky
stabilní jazyk
MÍNUSY
(v určitých případech) vysoká míra tlumení/silná mezipodešev
CENA
lehce nad 4000 korun

Jako celek působí bota dojmem měkkého silničního tanku. Váha ale nijak velká není (u testované velikosti 42 2/3 činí 346 gramů). Její masivní polstrování a předimenzované pohodlí najde ve světě ultra-běhů jistě mnohé příznivce. Ani při dlouhých bězích nenechala obuv vyniknout žádnému dosud nepozorovanému tvrdšímu místu či výraznější hraně či švu, jenž by poslední z několika desítek kilometrů nějak znepříjemňoval.

Velice příjemně mne překvapila skutečnost, že nijak negativně nepůsobily ani tvrdší výztuhy nártu, ani výztuhy v oblasti paty. I achilovky zůstávaly jako v bavlnce. Díky pružnému úpletu byly spokojeny i má jinak minimalismem zmlsaná chodidla. A vlastně jediné, v čem mi zástupci maximalistické obuvi úplně nevyhovují, je jejich omezená stabilita. Člověk je díky silným podrážkám celkově výše, jeho těžiště tudíž jakbysmet. Párkrát se mi i na jinak vcelku rovné zpevněné cestě stalo, že jsem našlápl nějaký větší solitérní kamínek a kotník šel nepříjemně do zvrtnutí. Určitě bych tedy v botách nepobíhal v horších terénech, pro něž nejsou ultra boosty určené. Na botách naopak zase velmi oceňuji houževnatost (široký teplotní rozsah použití boostové pěny je už asi notoricky známý) a odolnost. Naběhané desítky kilometrů na botách v podstatě nezanechaly nejmenší stopy. Podešev i svršek jsou kromě několika skvrn od bahna absolutně netknuté.

Reklama

Související témata: