Hlavní obsah

TEST: Světlo, jak ho ještě neznáte ‒ Kalenji Run Light

René KujanSport.cz

Decathlon, síť prodejen se sportovním zbožím, kde najdete snad všechno na světě ‒ od šípu do loveckého luku přes bazény až po regenerační nápoj. Jedno z největších oddělení představuje běh. A právě do světa běhu se francouzskému sportovnímu řetězci daří pašovat neotřelá řešení. Testujeme například netradiční běžecké šortky, revoluční řešení běžecké větrovky a na běhání v noci jsme sáhli po hands-free světlu Run Light. Na čelo si ho ale nenasadíte. Nejde vůbec o čelovku, jako spíše o dosud nevídanou „hruďovku“.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Kalenji Run Light - netradiční světlo pro běžce v temnotách.

Článek
Fotogalerie

Běhat za snížené viditelnosti jsme si už dávno zvykli s čelovkami. Ty tam jsou doby, kdy jedinou možností bylo vzít bytelnou, ale těžkou plechovou ruční svítilnu pěkně do dlaně a při pravidelném kmitání paží se snažit osvětlit terén před sebou. Vynález čelovek nám uvolnil ruce a ten noční běžecký život značně zpříjemnil. Francouzský výrobce v sobě našel dost odvahy, aby opustil i tento koncept a vydal se neprobádanými stezkami dalších možností.

ČTĚTE TAKÉ: Noční běhání má svá pravidla. Rozsviťte se a buďte chytří

Pravda, někomu nemusí vyhovovat ani čelovka. Může třeba nepříjemně tlačit do hlavy nebo naopak poskakovat po čele. I když jste s čelovkou více než spokojeni, není to ještě důvod k zatracení tohoto nestandardního řešení. Možná jste už také zažili onu situaci, kdy prší jemnými hustými kapkami nebo se pohybujete například za večerní mlhy po lese. Rozsvítíte čelovku a vše, co před sebou vidíte, je bílá zářivá stěna bezpočtu reflexních bodů drobných kapek. O tom, že vidíte, kam šlapete, nemůže být ani řeči. Jak se taková situace řeší třeba v autě? Jednoduše. Zapnete mlhovky, světla posazená nízko nad povrchem.

Přesně tak v podobných případech funguje i hruďovka Run Light. Rozsvítíte světlo umístěné uprostřed hrudě, osvětlíte z nižší výšky zem pod sebou a i za takto ztížených podmínek dosáhnete dobré viditelnosti ‒ můžete pokračovat v tréninku. A to ještě nezmiňuji fakt, že zdálky působíte dojmem Iron Mana, akčního hrdiny s tajuplným svítítkem uprostřed hrudníku. Možná se vám nepodaří po vzoru kladného akčňáka Ameriku přímo zachránit, ale ve světle paprsků Run Light byste ji mohli klidně objevit. Nominální světelný tok je totiž o silných třech intenzitách 90, 180 a 250 lumenů. A to zdaleka není všechno. Na zadní straně, kde nesete lehoučké bateriové pouzdro, poblikávají další tři červené diody jistící vaši bezpečnost zezadu. Zároveň červené světlo slouží také jako indikátor stavu nabití baterie.

Výkon světla je více než dostačující. Elektronika se stará o jeho konstantní intenzitu do nejzazších možných mezí. Výrobce dle toku garantuje 5, 3 a 2 hodiny, teprve pak začne světlo slábnout a vydrží další hodinu se snižující se intenzitou. Na jedno nabití budete nějakým způsobem svítit až 8 hodin.

PLUSY
originální smysluplné řešení
odolnost vůči živlům
snadné nabíjení
elektronická stabilizace světelného toku
možnost připojení dodatečné baterie
MÍNUSY
snad jen výdrž baterie bych si přál trochu delší
CENA
1049 korun

Nasazování, či spíše navlékání baterky je napoprvé trochu zapeklitější, ale už s dalšími pokusy naberete na zručnosti a po pár použitích vám to nijak složité nepřijde. Vypínač a zároveň přepínač režimů je z pravé strany světlometu. Pružné pásky přes rameno i kolem hrudníku jsou délkově stavitelné. Samotný světlomet s bateriovým pouzdrem spojuje kabel s pružným spirálovitým úsekem.

Typ baterie není udán. V návodu je ale uvedena životnost baterie minimálně 500 nabíjecích cyklů. Samotné nabíjení probíhá dnes oblíbeným způsobem ‒ pomocí připojení přes micro USB (kabel je součástí balení). Světlo tak lze dobíjet z počítače, autozásuvky nebo běžné sítě. Přes dodávaný kabel lze také připojit jakoukoli powerbanku a prodloužit tak použití světla.

Nikde v návodu to sice není uvedeno, ale konstrukce světla dává tušit, že bude odolná minimálně proti stříkající vodě. U běžců se asi stane málokdy, že by šlo osvětlení „na ponor", nicméně jsme jej otestovali i na tuto eventualitu. I na delší dobu zcela ponořené do vody funguje bez problémů. Navíc k našemu velkému překvapení plave na hladině. Takže kdyby vám někdy spadlo do hlubokého rybníka, nic není ztraceno.

Se světlem jsem v nočních hodinách naběhal desítky kilometrů v lese i po silnicích, kde jsem moc ocenil současné blikání červeného zadního světla. Zpočátku jsem měl strach, aby kmitající paže nezasahovaly příliš do kuželu světla a nedocházelo k nějakému až stroboskopickému efektu. Ve skutečnosti ale ruce zasahují do kuželu pouze okrajově a nemají tak v podstatě žádný rušivý efekt. Hrudní konstrukci oceníte také ve chvílích, kdy hlavu otočíte do strany ‒ světelný kužel zůstává stále před vámi a vy tak můžete zároveň hledět stranou i periferním zrakem vnímat prostředí před vámi.

Reklama

Související témata: