Hlavní obsah

Nejezte to! Budete tlustí, nemocní a - staří

Washington, D.C.

I když je už dnes téměř všem jasné, že v řetězcích rychlého občerstvení zdraví asi nenajdou, a i když se ani někteří vrcholoví sportovci netají svými sklony hledat útěchu po tréninku právě tam, věci jsou ve skutečnosti ještě mnohem horší, než jsme si mysleli. Fastfoody z nás nejen udělají tlusté bečky náchylnější na množství takzvaných civilizačních chorob, navíc ještě významně urychlí naše stárnutí. S masovým odchodem do důchodu ve čtyřiceti letech ale počítat nemůžeme.

Foto: Profimedia.cz

Běhat a "jíst blbě"? To by se dít nemělo.

Článek

Prestižní americká Mayo Clinic zveřejnila výsledky studie, která odhaluje další rizika stravy z rychlých občerstvení. Souvislost mezi fastfoody a nedostatkem pohybu je ‒ minimálně ve Spojených státech ‒ také více než zřejmá, takže výsledná obezita už vlastně nikoho nepřekvapuje. Co naopak rychlým řetězcům přitěžuje, je zjištění, že nezdravá strava urychluje proces stárnutí buněk. Kdyby však šlo pouze o náš vzhled, bylo by to snad ještě snesitelné. I s ohledem na dnešní možnosti plastické chirurgie. Ale realita je mnohem drsnější. Proces biologického stárnutí ubírá tělu schopnosti nahrazovat opotřebované buňky novými, stávající buňky chřadnou a jejich schopnosti se snižují ve všech směrech.

Centrum pro kontrolu a prevenci chorob v USA eviduje v tamní dospělé populaci 35 % lidí s obezitou. A s tímto faktem ruku v ruce kráčející zvyšující se podíl srdečních onemocnění, infarktů, cukrovky, rakoviny... je dle jejich vyjádření z oblasti „příčiny úmrtí, jimž bylo možné předejít".

Vědci se také zajímali, zda vyšší tělesná aktivita může takříkajíc vynulovat negativní působení špatné stravy. Zda může zpomalit proces stárnutí a zabránit problémům s metabolismem. Ačkoli vlastně už celý západní svět provádí dobrovolně a důsledně pokusy na lidech, lékaři z Mayo Clinic realizovali pokusy na dvou skupinách myší. Jedna dostávala zdravou stravu, druhá rychlé občerstvení. Výsledky byste určitě dokázali odhadnout. Dieta založená na fastfoodech vedla k nezdravým tělesným změnám. Během čtyř měsíců se ztrojnásobil podíl tělesného tuku, jenž se hromadil kolem tělesného středu, kolem vnitřních orgánů a přinášel s sebou choroby. Pokud hlodavci využívali připravené běhací kolo, byli na tom lépe a na jejich zdravotním stavu se to znatelně odrazilo. Jejich stárnutí probíhalo pomaleji a méně často také umírali na srdeční nebo metabolická selhání.

Říkáte si, že to není nic zásadního, žádný velký objev? Ve své podstatě určitě ne. Ale domyslete tato vědecká zjištění do důsledků. Jedno z mnohých nepravdivých zažitých tvrzení se řítí v ruinách a prachu k zemi ‒ „Není to tak, jak mnozí doposud věřili. Dožitý věk a nemoci nám nejsou dávány do vínku, žádný předem určený osud. Kdy z tohoto světa odejdeme a jaké nemoci nás postihnou, můžeme do velké míry sami ovlivnit," říká vedoucí výzkumu Nathan LeBrasseur. A pokud se tato studie dostane do rukou Usaina Bolta, možná mu z ruky vypadne ještě nedojedená kuřecí nugeta.

Stravujete se ve fastfoodech (řetězce, stánky...)?
Ano, pravidelně.
2,9 %
Občas se neudržím a utrhnu se ze řetězu.
46,2 %
Ne, nepřekračuji práh těchto svatyní konzumu.
50,9 %
Celkem hlasovalo 418 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Rychlé občerstvení