Hlavní obsah

TEST: Kiprun Evolutiv Kalenji. Bunda, která se trefila do černého

Praha

Výrazná, netradiční zpracování, dvojité rukávy, předek, pogumovaný pás. Tohle vše nabízí pánská běžecká mikina Kiprun Evolutiv Kalenji, která se ale tváří jako bunda. Při pohledu a porovnání cena/výkon jde proti dražším modelům jiných značek o výrobek, který si určitě najde své majitele. Vzhledově atraktivní, reflexní a technologické prvky. Vše v jednom balení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Běžecká mikina Kiprun Evolutiv Kalenji. Pohled z boku.

Článek
Fotogalerie

Nevýhodou pro některé běžce může být malá boční kapsa, do které se vejdou klíče a kapesník. Kdo má v oblibě běhání s chytrým telefonem, hudbou, bude muset najít jinou variantu pro uložení. Kapsa na boku má velikost 14 x 7 centimetrů, takže se vejde miniaturní verze telefonu, přehrávacího zařízení.

Výrobce uvádí ochranu před chladem pro teploty od 5 °C do 12 °C. Vyzkoušeli jsme si dolní hranici, navíc v mírném dešti. Pod bundu jsme zvolili pouze jedno funkční triko s dlouhým rukávem. Během tréninku nebyla zima, ani déšť nevadil a spodní vrstva oblečení byla po doběhnutí z 95% suchá, což lze přičíst dvojitému přednímu segmentu. Tělo je takto navíc lépe chráněno i před větrem, kde je zabudován i systém odvětrávání. Dvojité zpracování se už netýká zad. Zde je zase prodyšný materiál, který odvádí tělesnou vlhkost.

Dvojitý zip, dvojité odvětrání

Zadní část pasu tvoří pružný pás, který má dvojité vnitřní gumové vlnobití, které má lépe držet na těle při pohybu a chránit tělo před chladem a podolkem. Bezpečnost? Ano. Na několika místech jsou umístěny reflexní prvky pro lepší viditelnost běžce. Naleznete je na hrudníku, zadní části krku a rukávu, takže z každého úhlu pohledu by měl být běžec vidět.

Netradiční u Kiprun Evolutiv Kalenji je systém odvětrání u krku, má dvojitý zip. Pokud oba zapnete, získáte stojací límec, který chrání krk. Pokud je vám postupně teplo, můžete s oběma jezdci manipulovat dle své libosti a potřeby. U klasického jednoho zipu nezískáte prostor pro lepší regulaci vzduchu a prodyšnosti, při dvou ano. Pokud rozepnete dvojitý přední zip skrývající prodyšnou síťovinu, můžete jej zasunout, aby nepřekážel.

Mikina je vybavena i další možností, která umožňuje běžci regulovat míru prodyšnosti. Je-li běžci při běhu příliš horko, může snadno ohrnout horní vrstvu u rukávů, což se může hodit například při dešti.

PLUSY
Pohodlí
Kvalitní zpracování
Termoregulace
Vkusný střih a vzhled
Lehká bunda (mikina)
MÍNUSY
Menší kapsa
CENA
899 korun

Než se tento produkt dostal na trh mezi zákazníky, byl podroben studii teplotní zóny lidského těla při běhu. Proto se výrobce zaměřil na tepelně izolační materiál na břiše, kde je oblast nejvíce citlivá na chlad.

Mikina (bunda) má následující složení: 100% polyester. Všitý díl: 91 % polyester, 9 % elastan. Produkt byl podle výrobce testován v laboratoři, kde měli běžci ocenit především systém termoregulace, který jim přinesl více pohodlí i při chladnějším pohodlí. Tento fakt jsme si osvědčili při svých výbězích i my.

Vzhledem k dvojitým rukávům a přední části je důležitý a pečlivý výběr velikosti. Ty jsou v nabídce od úrovně S po XXL. Jakmile navléknete mikinu na sebe a bude vám těsná, hůře se s ní manipuluje a „dorovnávají" se rukávy a ramena. Proto tedy před zakoupením určitě vyzkoušet. Poté už jen poběžíte.

Reklama