Hlavní obsah

Novinky pro nadcházející sezónu ‒ běžecké boty

René KujanSport.cz

Slunce už pomalu přebírá vládu z rukou svých sourozenců zimy, větru a deště. A ještě dříve než začneme žehrat na nesnesitelná vedra, jistě pomyslíme na obměnu svého specifického vozového parku, totiž běžecké obuvi. Co pro nás přichystali přední výrobci na novou sezónu? Novinek je více než dost. Máme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, co by při nadcházejících nákupních pochůzkách rozhodně nemělo uniknout vaší pozornosti. Tentokrát je to obuv, ale chystáme také další díly s nejrůznějším běžeckým vybavením.

Foto: Milan Malíček, Právo

Asics MetaRun - Rolls-Royce mezi běžeckou obuví.

Článek
Fotogalerie

Nike LunarEpic Flyknit

Jednolité „pletené" botky s ponožkovou nástavbou potěší milovníky všeho nového a neotřelého. Obuv dobře poslouží při tréninku na zpevněném povrchu ale i jako vhodný módní společenský doplněk. Přes kotníkové náplety nepronikne do boty žádný kamínek, větévka, nečistota. Svršek je přizpůsobivý, systém zavazování pevně obejme nárty. Velmi zajímavě řešená podrážka byla inspirována chodidly gekona. Lamelové ostrůvky vyřezávané přesným laserem dodávají botě velmi dobrou trakci. Vrchní část obuvi byla jistým příslibem pro milovníky minimalismu, ovšem mohutná podrážka a poměrně velký drop (10 mm) dává tušit spíše příklon ke koncepci maximalistické obuvi.

Salomon S-Lab Sence 5 Ultra

Bota určená pro milovníky dlouhých běhů v terénu. Ačkoli může na první pohled vypadat jako běžná kecka s nepříliš vysokými ambicemi, co se týče běhu mimo zpevněné cesty, opak je pravdou. Segmentovaná podrážka se snaží o co nejlepší přilnavost k nejrůznějšímu druhu terénu za všemožných podmínek ‒ mokro, sucho. Bota je maximálně odlehčená a velice flexibilní, přičemž použité materiály dávají jistý příslib výdrže při hrubším zacházení. Výrobce se přidržel také již osvědčeného systému rychlého zavazování s využitím tenkých šňůrek a svorek. Prodyšný svršek se stará o dobré odvětrávání.

Saucony Kinvara 7

Tato bota udělá radost především běžcům s neutrálním došlapem. Je určena zvláště na zpevněné povrchy a bez zajímavosti není její velmi nízká hmotnost. Svršek je protknut jakýmsi „exoskeletem", který rozumnou měrou stabilizuje chodidlo uvnitř boty. Síťovina se naopak postará o dobrý odvod vlhkosti. Výrobce nasadil novou řadu mezipodešve Everun, jež slibuje ještě větší návratnost energie. Saucony je znám i většinou širším pojetím přední části boty. Ani tady tomu není jinak. Běžci se širšími chodidly budou mít jistě radost. A příznivce minimalismu čeká drobné zadostučinění ve formě dropu pouhých čtyř milimetrů. Značka se na českém trhu výrazněji objevuje teprve krátce, současná nabídka ale dává tušit, že i s tímto brandem budeme muset začít vážně počítat.

Adidas Pure Boost ZG Prime

Rovněž další tradiční výrobce běžecké obuvi sází na dva velké pilíře ‒ prodyšný tkaný a přizpůsobivý svršek a přizpůsobivou, reaktivní mezipodešev. U Adidasu tuto funkci plní již tradiční „burizonový" výlisek Boost. U podešve se bota drží osvědčeného konceptu mřížkovaného sendviče se zvýrazněnými body křížení. Taková podrážka by se měla lépe přizpůsobovat a lépe reagovat i na méně obvyklé úhly zatížení při prudkých změnách směru pohybu. Zpevnění nártů jsou mnohem pružnější než u jiných modelů. Samotné nazouvání boty zpříjemní dvě masivní úchytky na konci jazyka a vyvýšené patě.

Asics MetaRun

Výrobce se touto elegantní černo-zlatou obuví snaží jít „až za běh". Dlouho ji piloval a vylepšoval, použil své nejnovější poznatky. Vznikl jakýsi Rolls-Royce mezi běžeckými botami. Nepřekvapí tedy limitovaná edice, kterou neseženete v žádném e-shopu. MetaRun je určen pro běžce s nadměrnou pronací. V oblasti paty je také z těchto důvodů opatřen exoskeletem pro usměrnění pohybu chodidla, který je doplněn ještě další výztuží v podešvi. Odolnější bota s odlehčenou pěnou v podrážce, kde nesmí chybět ani pro Asics tak typický gel. Také tady najdeme pletený svršek s promyšlenou koncepcí různé hustoty vlákna na různých místech.

Připraveno ve spolupráci s Top4Running.cz.

Reklama

Související témata: