Hlavní obsah

TEST: Veganské sandály Vivobarefoot Eclipse

Praha

Prý se k nám ženou tropická vedra, a tak je třeba zauvažovat, jestli je našim chodidlům v těch ponožkách a botách s omezenými možnostmi odvětrávání skutečně dobře. Někdo by si třeba mohl říci, že není, a zkusit běhat třeba naboso. Jiný si ale netroufá, nebo potřebuje do nástrah velkoměsta mít alespoň plosku nohy krytou. Oba dva by mohly uspokojit nové sandály od britského výrobce.

Foto: kü, Sport.cz

Vivobarefoot Eclipse: Sandály, které můžete vzít všude.

Článek
Fotogalerie

Vivobarefoot vycházejí z prastaré koncepce samotného předobrazu renesanční osobnosti Leonarda da Vinci. Ten totiž tvrdil, že lidská noha je mistrovským inženýrským dílem přírody. A pokud něco považujete za mistrovské dílo, už to nemůžete moc vylepšovat, upravovat, podpírat a spíš se snažíte tomu moc nepřekážet. Takové jsou i nové sandály.

Obecně se výrobce snaží přírodě do práce moc nezasahovat a nechat chodidlo pracovat tak, jak bylo zvyklé po tisíce a tisíce generací. Všechny boty Vivobarefoot mají široké špičky, odpovídají tak skutečnému tvaru chodidla více než jiné a nechávají prostor pro práci příčné klenby. Jsou flexibilní všemi směry a nenesou žádné výztuhy ani podpěry. Jejich podrážka bývá velmi tenká, bez jakéhokoli dropu, výškového rozdílu mezi patou a špičkou. Chodidla tak mohou fungovat nejpřirozenějším možným způsobem. Pracují a posilují své šlachy, svaly, úpony.

Sandály Eclipse v tomto směru nijak nevybočují. Jsou určené do parného léta či pro milovníky holých nohou do všech ročních období. Boty vlastně tvoří pouhá podrážka s upínacími i pásky. Samotná podrážka působí velmi odolným dojmem a skutečně velmi odolná také je. Výrobce dokonce deklaruje speciální ochranu odolnou proti jejímu propíchnutí. Vzorek je tvořen drobnými šestiúhelníky různých velikostí a je poměrně mělký. Na jednu stranu není náchylný k zachytávání kamínků nebo jiných nečistot, na druhou stranu dobře drží na široké škále povrchů, a to i za mokra. Za zvolenou směs si v tomto směru sandály zaslouží velkou pochvalu.

Do jednolité gumy je shora vlepena protiskluzová vložka, takže nohy nemají tendenci v botě klouzat, ani když jsou samy mokré. Průběžný pásek je k podrážce uchycen mezi palcem a ukazovákem. Obtáčí patu a vrací se přes nárt ke svému počátku pomocí oka s logem výrobce a plastové spony. Pásek je pružný, na místech, kde probíhá podrážkou, je dále podšit jemnou odolnou textilií. Může trochu nasáknout, ale nezdá se, že by mu to nějak vadilo.

PLUSY
podporují přirozenou funkci nohou
odolné
podrážky drží i za mokra na nejrůznějším povrchu
v podstatě bezúdržbové
MÍNUSY
citlivější jedince může po čase pásek dřít
CENA
pod 1600 korun

Celkově jde o boty velice odolné, velmi schopné odolávat různým podmínkám. Dobře a snadno se udržují. Pokud už je někdo zvyklý na bosý běh nebo podobné záležitosti, neměl by mít problém s nulovým dropem a přetěžováním lýtek, achilovek. Osobně jsem měl potíže pouze s páskem mezi prsty, který mne po delší době nepříjemně dřel. Na chůzi a podobné denní aktivity tak byly boty ideální, běh v nich ale z tohoto důvodu probíhal pouze na kratší vzdálenosti, v rámci několika málo kilometrů. Producent navíc označuje sandály jako veganské, takže jsem samozřejmě rád, že při jejich výrobě nebylo ublíženo žádnému masu.

Reklama

Související témata: