Hlavní obsah

Peníze. Jejich důvod, proč běhají

New York

Už dávno neplatí, že by se běhalo jen tak samoúčelně, pro pohyb, běh samotný. Ano, samozřejmě, běhá se hlavně pro zdraví. Ale stále více běžců zasvěcuje svou pohybovou aktivitu také pomoci jiným. Mohlo by se zdát, že samotné rytmické střídání levé a pravé nohy ještě nikomu dalšímu pomoci nedokáže. Není to ale tak docela pravda. A běžci obecně patří ke skupinám lidí, které jsou ochotni pomoci těm, co to potřebují. Patříte mezi ně i vy?

Foto: Petr Horník, Právo

Také běh může být mocný nástroj pomoci ostatním.

Článek

Odhlédněme nyní od individuálních projektů, kdy má one-man, případně one-woman-show fungovat jako motivační faktor pro další dárce či pomocníky. Mnoho organizátorů dnešních i těch nejprestižnějších a největších závodů už nemyslí pouze na běžce, ale část svých prostředků věnuje také na bohulibé účely. Největší organizátor na našem území RunCzech není výjimkou. Spolupracuje s několika desítkami neziskových organizací. Ty mají k dispozici určitý počet registrací na jednotlivé závody a výtěžek z jejich prodeje zůstává právě jim. Mezi největší „spoluhráče" patří v tomto směru Armáda spásy nebo Lékaři bez hranic (MSF).

„Přes naši organizaci se například na pražský půlmaratón letos přihlásilo celkem 360 běžců a běžkyň. Celkově nám přinesli 210 000 korun. Mezi těmito sportovci jsme získali čtyři takzvané dobroběžce, kteří se dále věnovali individuálnímu fundraisingu a dokázali vybrat dalších 53 550 korun," vypočítává letošní úspěchy Jakub Vopelák z Armády spásy v ČR.

Také Lékaři bez hranic mají bohaté zkušenosti s běžci. A, jak už samotné jejich jméno napovídá, nejenom z naší republiky, ale i za hranicemi. Svého zástupce měla loni česká pobočka třeba také na největším maratónu světa, v New Yorku. Na zhruba 56 000 běžců připadá přes 300 nejrůznějších charitativních organizací. A získávání prostředků pro ně má úplně jiný ráz než u nás.

Přes tyto organizace si kupují startovné pouze lidé s blízkým vztahem k nim. Proč? Protože podmínkou pro to, abyste číslo dostali, je vybrat mezi přáteli a známými 3500 amerických dolarů (asi 85 000 korun). To neuděláte jen tak pro někoho. To už děláte jen pro ty, kterým věříte a kteří jsou vám svým způsobem blízcí. „Úplně tak odpadá možnost, že by si přes nás kupoval startovné jen nějaký opozdilý běžec, kterému vlastně o pomoc jako takovou vůbec nejde, ale jen o to, aby se dostal na závod," pochvaluje si americký model Andrea Lisá z Lékařů bez hranic.

ZAJÍMAVÉ CHARITATIVNÍ BĚHY
* Běh pro Paraple
* Běh pro Světlušku
* Běh pro gorily
* Běh ADRA
* Kapka naděje

Srovnání s maratónem v Praze hovoří jasnou řečí. Mezi desítkou tisíc běžců se našlo 74 atletů pro MSF. Nákupem startovného přinesli organizaci 53 000 korun. U nás stačí jen zaplatit 2500 za individuální nebo 9000 za štafetový či týmový start. Tím to v podstatě končí. Ve Spojených státech se příznivci MSF z řad běžců scházejí v jejich centrále, vyhlašují se vybrané částky a pořádá se takový ranní „večírek". V New Yorku měli Lékaři bez hranic celkem 2127 dobroběžců a vybralo se 304 394 dolarů (zhruba 740 000 korun).

Nejvyšší individuální dar činil těžko uvěřitelných 11913 dolarů (290 000 korun!). Sám Ondřej Šimetka, který v barvách MSF v New Yorku běžel, dokázal získat slušných 7414 dolarů (180 000 korun) a splnit tak svůj soukromý plán na 211 %.

Reklama

Související témata:
Armáda spásy