Hlavní obsah

TEST: Krosová běžecká obuv Nike Air Zoom Wildhorse 3

René KujanSport.cz

Najdou se borci, kteří zdolávají prudké horské svahy v tradiční silniční běžecké obuvi, navíc takového stáří, že jistě pamatuje i první republiku. Pokud vám ale opravdu jde o bezpečný pohyb v terénu a trochu si vážíte i svých chodidel, jistě sáhnete po poněkud vhodnějším vybavení. Terénní botky od Nike, Divoké koně ve třetí verzi, prošly naším redakčním testem. Jsou schopné doporučení?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Boty Nike Air Zoom Wildhorse 3: Opotřebení po více než 500 kilometrech v terénu je minimální.

Článek
Fotogalerie

Na první pohled je Wildhorse 3 bota s množstvím inovací, modernějším vzhledem a zvýšenou funkčností. Bota do terénu, která rozhodně neurazí ani choulostivé oko estétovo. Vše vyladěno do hladkého, uhlazeného vzhledu. I u divočejších barevných kombinací váháte, je-li bota spíše nápadná, nebo spíše nenápadná. Nejdůležitější ovšem je, jak funguje.

Odolná a trvanlivá podešev

Zpracování podrážky a její tuhost se řídí osvědčenými standardy. Poměrně měkká přední část boty navazuje na tužší zbytek. Torzní tuhost je střední. Podrážku tvoří výrazné ozubení po celém obvodu a v přední a zadní části. K přirozenému chování podešve přispívá podélné rýhování po celé délce i příčné v přední části boty. Zuby tvoří nepříliš komplikované výčnělky zasazené do jednoduchého podkladu. Výsledkem je tak dravější podrážka bez míst, kde by se mohlo dlouho udržet bahno. Přední část podrážky je navíc vyztužena proti proražení (Rock Plate). Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že podešev je dosti trvanlivá a odolná proti opotřebení. Mezipodešev výrazných barev dosahuje na některých místech tloušťky i přes dva centimetry. Pod patou nese pro Nike typické vzduchové tlumení. Drop podrážky je osmimilimetrový.

Svršek stále jako nový

Velmi se povedl svršek obuvi. Wildhorse 3 jsem potrápil v nejrůznějším terénu - lesní cesty, suť, šotolina, horské pěšiny, bahno, mokřady, mokré kameny i kořeny stromů. Celkově se mnou mají naběháno přes 500 kilometrů. Přesto svršek nenese jakékoli známky opotřebení. Pokud by šlo pouze o něj, můžete boty směle zabalit zpět do krabice a tvrdit, že jsou nové. Bezešvé zpracování se zpevňujícími gumovými nástřiky v oblasti paty, špičky a nártu jsou jak funkční, tak estetické. Velmi široký, pohodlný jazyk je přišitý pouze ve spodní části a na místě jej přidržuje jen jedno tkaničkové očko, přesto ale neujížděl (zřejmě díky své nadstandardní šířce). Také špička mi přijde příjemně široká, nedochází k mačkání prstů.

Pět tkaničkových oček tvoří smyčky osvědčeného systému Flywire, kde tenké šňůrky probíhají ve dvojicích už od mezipodešve z boku přes nárt. Míra jejich utažení pak udává celkovou tuhost svršku boty v oblasti nártu. Velmi spokojen jsem byl také s vyměkčením paty a kolem kotníků. Není ani příliš tuhé, ani příliš měkké, takže se člověk v botách cítí komfortně v rovinatém i značně členitém terénu.

Společně za rekordy

Boty Wildhorse 3 se zúčastnily projektu Cesty na vrchol jako jedny ze dvou párů bot. Sloužily dobře a věrně. Spokojenost s nimi se projevila ve všech druzích terénu, bez problémů jsem je několikrát využil i na silnici. Tuhost svršku, odpružení i celkové chování boty mi přišlo jako velmi dobře vyladěné. Někomu by mohla vadit tlustší mezipodešev, moji stabilitu ale nijak negativně neovlivňovala. Prožili jsme společně podklad vysušený na troud zvíci tvrdosti betonu, tak i celodenní běhy oba totálně promočení. A boty to dobře zvládaly.

PLUSY
použité materiály velmi odolné vůči opotřebení
pohodlné, ne však příliš „bačkorovité"
stabilní jazyk
optimálně vyladěná tuhost/odpružení podrážky
širší špička
MÍNUSY
ujíždí na mokrém kameni
CENA
nyní i výrazně pod 2000 korun

Do potíží jsem se s nimi dostal pouze v tom nejnáročnějším terénu - hladké, uklouzané kameny na horských cestách za prudkého deště. Tam se mi občas stávalo, že bota v sobě nenašla dostatek přilnavosti a noha mi ujela. Za takových podmínek si ale myslím, že je to odpustitelné. Na podrážkách je vidět mírné opotřebení, podle něhož soudím, že jejich životnost se může pohybovat někde až kolem 2000 kilometrů. Jediná další známka opotřebení se projevila v podšívce (z vnitřní strany boty), kde na úrovni hrany nehtu palce vznikla malá prošoupaná dírka pod 10 mm v průměru. Celkově hodnotím boty velmi kladně, minimálně v některých ohledech hodně předčily moje očekávání.

Reklama

Související témata: